Ολυμπιακός: Επαγγελματίας μαχητής!

Ολυμπιακός: Επαγγελματίας μαχητής!


Ο Νίκος Βαρλάς γράφει στο Blog του για τον Ολυμπιακό, που αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη επαγγελματίας μαχητής. Επαγγελματίας νικητής!

Ολυμπιακός: Επαγγελματίας μαχητής!
Φενέρ, τσεκ. Μιλάνο τσεκ. Βαλένθια τσεκ. Προσθέστε και την εντός έδρας νίκη με τον Ερυθρό Αστέρα και ο Ολυμπιακός μετά το κακό διάστημα των δέκα ημερών που έφερε και δύο σερί ήττες από Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό, έκανε το 4/4, παραμένει πρώτος στη βαθμολογία με ρεκόρ 8-2 (4-1 μακριά από το ΣΕΦ!) και αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως είναι από τις ομάδες με το πιο ισχυρό μέταλλο στην Ευρωλίγκα!

Θέλετε και απόδειξη; Απλά διαβάστε την έρευνα του Στέλιου Τορομανίδη για την τρομερή μεταμόρφωση του Ολυμπιακού και της… αποτελεσματικότητάς του μακριά από την Ελλάδα, μετά την μαγική σκόνη που έβαλε στο DNA του το ιστορικό… σωτήριον έτος 2012!

Κλείσιμο
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΦ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Το πως αντιδράει μια ομάδα μετά από κρίση ή απλά άσχημα αποτελέσματα και εμφανίσεις και η διάρκεια που έχει σε διαδρομές μακράς διάρκειας όπως είναι πλέον η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκα, είναι τα πιο ασφαλή δείγματα για να καταλάβει κάποιος την προσωπικότητα και το πνευματικό προφίλ που κουβαλάει ένας οργανισμός.

Ο Ολυμπιακός για μια ακόμα φορά δείχνει εμφατικά πως είναι εδώ. Με απουσίες, με προβλήματα, με αγωνιστικές αδυναμίες, με αρκετές ομάδες να διαθέτουν καλύτερα και πιο ταλαντούχα ρόστερ.

Με όλα αυτά μαζί, ήταν όλα τα τελευταία χρόνια και παραμένει μια ομάδα που κανείς δεν τολμάει να υποτιμήσει. Δύο σερί σεζόν οι GM του θεσμού έχουν ανακηρύξει τον Ολυμπιακό την πιο δυσκολοκατάβλητη ομάδα της λίγκας. Κάτι ξέρουν!

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Νίκη και επιβολή με το δικό του στιλ

Στη Βαλένθια που προερχόταν από 5 σερί ήττες και “καιγόταν” για το αποτέλεσμα έχοντας κι αυτή για τα δικά της δεδομένα και μέτρα σημαντικές απουσίες, ο Ολυμπιακός νίκησε απόλυτα δίκαια, με τον δικό του τρόπο.

Με το στιλ που πρεσβεύει η φιλοσοφία του προπονητή του, Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Από την αρχή ως το τέλος είχε τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού και το προβάδισμα στο σκορ. Όπως φάνηκε μέσα στο ματς, η τακτική προσέγγιση στην άμυνα ήταν να μην αφήσει η ομάδα τους γηπεδούχους να τρέξουν, ούτε καν να εκδηλώσουν τρανζίσιον επιθέσεις με την άμυνα σε κατάσταση ανισορροπίας.

Από εκεί και πέρα, το τεχνικό τιμ είχε επιλέξει να μην δώσει βοήθειες ούτε στον Γκριν, ούτε στον Πλάις, να επενδύσει στην ένας εναντίον ενός άμυνα και με αυτό τον τρόπο να μην βρουν χώρο και χρόνο οι υπόλοιποι υποστηρικτικοί παίκτες της Βαλένθια και κυρίως τα φόργουόρντ της να κάνουν ζημιές.

Μπίνγκο. Ο Γκριν (26 πόντους) και ο Πλάις (14 πόντους) έβαλαν 40 από τους 64 πόντους, αλλά εκ των πραγμάτων δεν γινόταν να νικήσουν οι δυο τους τον Ολυμπιακό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν οι ερυθρόλευκοι είχαν μια τραγική σε ποσοστά, επιλογές και αποφάσεις επιθετική βραδιά.

Μια απλά συμπαθητική επίδοση στην επίθεση, έφτανε όπως αποδείχτηκε, με τους κόκκινους να κατεβάζουν κατά 13 πόντους το μέσο όρο παραγωγικότητας (77 πόντοι) του αντιπάλου τους στην επίθεση.

Πάντα κάτι… δίνεις, το Reunion με Γκριν!

Το μοναδικό σημείο στο οποίο είχε πρόβλημα αμυντικά η ομάδα ήταν το πικ εν ρολ του Βίβες με τον Πλάις, αλλά κι αυτό πιστεύω πως ήταν απόρροια και επιλογή, με βάση την αμυντική προσέγγιση που ανάλυσα. Ο Ολυμπιακός δεν έστελνε βοήθειες στις αμυντικές περιστροφές για να κόψουν τον δρόμο του Γερμανού προς το καλάθι και αυτό στοίχισε 14 πόντους, αλλά συνετέλεσε στο να ελέγξει η άμυνα όλα τα… υπόλοιπα.

Σε ότι αφορά τον Έρικ Γκριν, η έκβαση του αγώνα, η πορεία του Ολυμπιακού ως τώρα στη λίγκα και η εκτόξευση του Αμερικανού σε νούμερα και προσωπικές επιδόσεις φέτος, αποδεικνύουν περίτρανα την προσέγγιση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΚΡΙΝ: Μια σωστή απόφαση για όλες τις πλευρές

Επίσης, φάνηκε πως ο Έρικ, όποτε αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό ως αντίπαλος στην Ευρωλίγκα, ακόμα και πριν παίξει στην ομάδα, έχει ισχυρό κίνητρο και παραγωγικές βραδιές.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΙΕΡΑ!

Πιστός στον εαυτό του ο Σφαιρόπουλος

Όταν μια ομάδα αντιδράει όπως ο Ολυμπιακός μετά τις πρόσφατες… κακοτοπιές, ο προπονητής είναι δεδομένο πως έχει μεγάλο μερίδιο… ευθύνης στην επιτυχία. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βρήκε για μια ακόμα φορά τον τρόπο να εκμαιεύσει από την ομάδα και από τον κάθε παίκτη ξεχωριστά αυτό που πρέπει, διοχετεύει στους παίκτες του με τη μορφή της… συνήθειας όσα πολύ βασικά πράγματα και στοιχεία θέλει να βλέπει μέσα στο παρκέ και η δουλειά γίνεται σωστά!

Η άμυνα συνεχίζει να είναι το σήμα κατατεθέν. Στην επίθεση μετά από 10 παιχνίδια χωρίς τον ηγέτη και τον πιο προικισμένο επιθετικά παίκτη, ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα ισχυρό όπλο.

Πολυφωνία και ομαδικότητα. Δεν διαθέτει σκόρερ – πρώτα βιολιά, αλλά έχει πολλούς παίκτες που μπορούν να συνεισφέρουν στην επίθεση τουτέστιν στην δημιουργία και την εκτέλεση κι αυτό καθιστά πιο δύσκολο το έργο της αντίπαλης άμυνας που δεν μπορεί να εστιάσει κάπου… συγκεκριμένα.

Στο κουαρτέτο νικών που ακολούθησαν τις δύο ήττες, ο Ολυμπιακός έχει ανεβάσει την παραγωγικότητά του, σουτάρει καλύτερα από το τρίποντο και χωρίς να κάνει κάτι εντυπωσιακό στην επίθεση, σκοράρει κάθε φορά όσο χρειάζεται για να κερδίσει.

Ακόμα και η αντίδραση με τα 17 επιθετικά ριμπάουντ μετά την ήττα σε αυτό τον τομέα στο Μιλάνο, δείχνει πολλά για το πως δουλεύει ο Σφαιρόπουλος και οι συνεργάτες του.

Μέσα σε μια εβδομάδα, η ομάδα μετέτρεψε την αδυναμία σε… ικανότητα κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο πράγμα στο μπάσκετ.


Διαβάστε περισσότερα www.eurohoops.net/el
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης