Εθνική ομάδα: Χαμηλοί τόνοι από τον Κώστα Τσάνα

Εθνική ομάδα: Χαμηλοί τόνοι από τον Κώστα Τσάνα

Ο συνεργάτης του Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο της Εθνικής τόνισε πως παρά την ισοπαλία στο Βέλγιο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έχει πετύχει τον στόχο του

Εθνική ομάδα: Χαμηλοί τόνοι από τον Κώστα Τσάνα
Στην «ΕΡΑ ΣΠΟΡ» μίλησε ο Κώστας Τσάνας, με αφορμή την εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας στο Βέλγιο. Ο άμεσος συνεργάτης του Σκίμπε τόνισε πως στην «γαλανόλευκη» κρατούν χαμηλούς τόνους και ότι ακόμη δεν κρίθηκε κάτι.
 
Αναλυτικά τα όσα είπε ο νεαρός τεχνικός:
 
Κλείσιμο
Για τον Καπίνο:
«Ο τερματοφύλακας σαφώς είναι σε μια ομάδα ένα κριτήριο για το τι μπορεί να σου δείξει. Όταν έχεις έναν πολύ καλό τερματοφύλακα υπάρχει εμπιστοσύνη από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της ομάδας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τερματοφύλακας είναι ένας από τους έντεκα που ξεκινάνε. Και όσο πιο καλός είναι τόσο πιο καλοί γίνεται όλη η ομάδα. Αν έχεις καλό τερματοφύλακα και δεν έχεις καλή άμυνα ή αν ο τερματοφύλακας δεν βρίσκεται σε καλή μέρα όλα αυτά παίζουν ρόλο».
 
Για την επιλογή του Σκίμπε να μην πάρει τον Πασχαλάκη: 
«Ο Σκίμπε γνωρίζει καλύτερα γι’ αυτό το θέμα. Καλό θα ήταν να σχολιάζουμε τους παίκτες που βρίσκονται στην Εθνική ομάδα κι όχι αυτούς που δεν είναι. Αυτός που έχει μια άποψη για το ποιος πρέπει να είναι δε θα πρέπει να ξεχνάει ποτέ ότι για να είναι κάποιος δε θα πρέπει να είναι κάποιος άλλος. Ωστόσο αυτό που μας απασχολεί σαν Εθνική ομάδα αυτός που θα έρθει να είναι απόλυτα έτοιμος και να δείξει ότι είναι στην Εθνική σαν ένα επισφράγισμα της πορείας του, σαν μια πραγματοποίηση ενός ονείρου. Άρα όποιος δείξει ότι είναι πολύ καλός μπορεί να μπει κάποια στιγμή στην Εθνική ομάδα. Μας έχει διδάξει η ιστορία ότι υπήρχαν ποδοσφαιριστές που περίμεναν χρόνια για να πάρουν μια συμμετοχή. Και υπάρχουν τώρα άνθρωποι που θέλουν να είναι κάποιοι παίκτες συγκεκριμένα. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει και μια σειρά. Αν δεν είναι ο Καρνέζης, αν δεν είναι ο Καπίνο, αν δεν ήταν ο Γλύκος είναι ο Κυριακίδης, έχει κληθεί ο Μπάρκας, όλοι λοιπόν έχουν κληθεί από κάποιον. Αυτό ένας ομοσπονδιακός προπονητής νομίζω ότι θα πρέπει να πάρει την απόφαση με βάση τα κριτήρια που έχει εκείνος».
 
Για τον αγώνα με το Βέλγιο: «Ο τρόπος που αγωνιζόταν το Βέλγιο στα τελευταία παιχνίδια θα είχε αλλαγή τον Αζάρ που είναι ένας πολύτιμος ποδοσφαιριστής όπως και ο Ντε Μπρούινε και ο Μενιέ ο οποίος είναι στο 3-4-3 του Βελγίου και καλύπτει την δεξιά πλευρά. Δεν άλλαξαν σχηματισμό, αυτό που περιμέναμε ήταν να μην αλλάξει ο σχηματισμός. Στη θέση του Αζάρ ήταν ο Μέρτενς και του Ντε Μπρούινε ο Ναϊνγκολάν πίσω από τον Λουκάκου. Ο δικός μας σχηματισμός ήταν έτσι προετοιμασμένος για να ανταποκριθεί η ομάδα στον τρόπο παιχνιδιού των Βέλγων. Άρα γι’ αυτό μία ομάδα όπως είναι το Βέλγιο βάζοντας οκτώ γκολ στην Εσθονία, τέσσερα γκολ στη Βοσνία, τρία γκολ στην Κύπρο, με μας έκανε δυο φάσεις στο πρώτο ημίχρονο. Στη συνέχεια άρχισαν να πιέζουν περισσότερο οι Βέλγοι όταν μείναμε με δέκα παίκτες και με τον προπονητή να αναγκάζεται να βγάζει τον Φορτούνη που έχει τα χαρακτηριστικά για να βοηθήσει στην επίθεση».
 
Για την αλλαγή τακτικής μετά την κόκκινη κάρτα του Ταχτσίδη: «Αν δεν έχεις από πριν δεύτερο πλάνο είναι δύσκολο. Η δουλειά του προπονητή είναι δύσκολη γιατί πρέπει να αντιληφθεί ένα πρόβλημα και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν πρέπει να λύσεις αυτό το πρόβλημα που εμφανίζεται μέσα στο παιχνίδι. Γι’ αυτό καμιά φορά μας φαίνονται όλα εύκολα όταν είμαστε απέξω και απλά τα παρατηρούμε. Όταν όμως είσαι στο ίδιο επίπεδο με τους παίκτες τότε τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πιο δυσδιάκριτα για κάποιους που έχουν την ευκολία της άνεσης και όχι της πίεσης, των αντιδράσεων και των ποδοσφαιρικών ενεργειών που γίνονται μέσα σε ένα γήπεδο».
 
Για την επιλογή του Σκίμπε να βάλει τελικά τον Ταχτσίδη αντί του Ζέκα στην αρχική ενδεκάδα: «Σίγουρα κάτι θα σκέφτηκε όπως και σκέφτεται κάθε φορά που χρησιμοποιεί έναν ποδοσφαιριστή στη φάση που τον χρησιμοποιεί. Ένας προπονητής κατά την άποψή μου βάζει κάτω όλα τα δεδομένα που έχει. Δεδομένα δηλαδή της ομάδας, των αντιπάλων, του τρόπου παιχνιδιού, του τι περιμένουμε από ένα παιχνίδι, το πώς θέλουμε να πάει ένα παιχνίδι και όλες οι ενέργειες γίνονται πάνω σε αυτόν τον άξονα. Ο Ταχτσίδης δεν φάνηκε να είχε άγχος όταν έκανε το φάουλ στο χώρο του κέντρου. Βάζει το πόδι χωρίς να θέλει καν να τον ακουμπήσει, γλιστράει τελευταία στιγμή και πάει και πέφτει πάνω στο πόδι του αντιπάλου. Ήταν μια πολύ εύκολη δεύτερη κίτρινη κάρτα και κόκκινη αμέσως μετά. Όταν όμως ένας ποδοσφαιριστής είναι πιεσμένος εκείνη τη στιγμή και κάνει αυτήν την ενέργεια είναι εντελώς διαφορετική η σκέψη του από τη σκέψη αυτού που κρίνει. Με το αν δεν γίνεται τίποτα. Κρίνουμε αυτό που έγινε».
 
Για τα στατιστικά του αγώνα και για τις δύο προσπάθειες της Εθνικής: «Τα στατιστικά είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να παρουσιάζεις τα πράγματα όπως θέλεις. Στο ποδόσφαιρο πλέον ξέρουμε κάποια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού τα οποία έχουν μεγαλύτερη σημασία από κάποια άλλα. Μία ανούσια κατοχή παιχνιδιού στο 70% μπορεί να μην δώσει ποτέ την νίκη στην ομάδα που έχει την κατοχή. Αντίθετα αν μια ομάδα έχει τέσσερα σουτ μέσα από την περιοχή στην εστία έχει πολλές πιθανότητες να βάλει γκολ. Για μένα αυτό που μετράει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι ο τρόπος που δίνεις σημασία στα πλεονεκτήματα του αντιπάλου. Γιατί αν μπορούσαμε να βάλουμε γκολ στο Βέλγιο θα γινόταν με το να εκμεταλλευτούμε το μειονέκτημά του στον άξονα, στην άμυνά τους και στις μπάλες πίσω από την πλάτη των αντιπάλων. Έτσι στα προηγούμενα  παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες απέναντι στην ομάδα του Βελγίου, έτσι καταφέραμε να προηγηθούμε και εμείς. Άρα λοιπόν επειδή η στατιστική είναι μια ευρεία έννοια στο ποδόσφαιρο, είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που μετράς σε έναν αγώνα. Από τις μεταβιβάσεις, από τα τάκλιν, από τα σουτ, από τις στατικές φάσεις. Άρα δεν μένουμε ούτε στο 17-2 που ήταν οι τελικές ενέργειες, ούτε στο ποσοστό κατοχής υπέρ του Βελγίου».
 
Για το αν μπορεί αυτό το καλό αποτέλεσμα με το Βέλγιο να αποτελέσει την αρχή για μια καλή συνέχεια: «Είναι κάποιες εμφανίσεις που σου δίνουν την δυνατότητα να σε βοηθήσουν για να ανταπελξέθεις στη συνέχεια. Εμείς ξέραμε ότι αυτό το πρώτο παιχνίδι που παίξαμε με το Βέλγιο και το επόμενο με τη Βοσνία κρίνεται η εξέλιξη του ομίλου μας. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις Βέλγιο και Βοσνία και είμαστε και εμείς σαν Ελλάδα οι τρεις πιο δυνατές ομάδες του ομίλου και έχεις ένα καλό αποτέλεσμα που σου δίνει τη δυνατότητα να πας στη Βοσνία για κάτι συγκεκριμένο τότε σαφώς και βοηθάει. Από πριν αν έλεγες ότι θέλαμε μια ισοπαλία θα ήταν μια χαρά. Όμως έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι μένουμε με μια πικρία. Ωστόσο δεν πρέπει και εμείς να ξεχάσουμε ότι στην τελευταία φάση που κάναμε πήραμε την ισοπαλία με τη Βοσνία στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οπότε όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον τρόπο που η ομάδα συγκεντρώνεται, βελτιώνεται και αποκτά αυτό το μέταλλο που παρουσίαζε κάποιες φορές σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν».
 
Για τον τελικό με τη Βοσνία στη Ζένιτσα όπου θα κριθεί η πρόκριση κι αν είναι νωρίς να γίνεται συζήτηση γι’ αυτό: «Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για πρόκριση. Σημασία έχει ότι μένουν ακόμα κι άλλα παιχνίδια και μετά το παιχνίδι με τη Βοσνία στη Ζένιτσα. Δηλαδή αν κερδίζαμε το Βέλγιο θα έπρεπε πάλι να πάρουμε κάτι καλό μέσα στη Βοσνία. Ακόμα κι αν πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε με τη Βοσνία θα πρέπει να συνεχίσουμε γιατί υπάρχει η Εσθονία, το Βέλγιο, η Κύπρος και τελευταία αγωνιστική με το Γιβραλτάρ που είναι η πιο αδύναμη ομάδα και θα πρέπει να παίξουμε καλά και σε αυτά τα παιχνίδια για να πάρουμε αυτό που πρέπει. Δε θα κοιτάξουμε το τελευταίο παιχνίδι, θα κοιτάξουμε αυτό που έρχεται κι έτσι πρέπει να γίνεται σε έναν όμιλο. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει και οι ποδοσφαιριστές το αντιλαμβάνονται αυτό. Πάντως η άποψη που υπάρχει από πολλούς είναι ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε και να πάρουμε την πρόκριση».
 
Για την ατάκα του Παπασταθόπουλου να είμαστε πρώτα ομάδα: «Ο κάθε παίκτης όπως αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στον σύλλογό του, βλέπουμε ότι ο Σωκράτης αγωνίζεται σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, είναι στην ελίτ και από την πλευρά του αντιλαμβάνεται ότι αν είμαστε ομάδα μπορεί να μην προκριθούμε τώρα, αλλά η ομάδα θα πάει στο επόμενο. Άρα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ομάδα αναγνωρίζονται από τους ποδοσφαιριστές και όλοι βαδίζουν σε αυτήν την κατεύθυνση».
 
Για την επικοινωνία του Σκίμπε με τον κόσμο: «Όταν ο κόσμος βλέπει ότι είναι δίπλα του σαφώς νιώθει ικανοποίηση και συγκίνηση. Επίσης όλες του οι δηλώσεις πάντα εμπεριέχουν τη βοήθεια που δέχεται η ομάδα από τους φιλάθλους. Αναφέρθηκε και στην 25η Μαρτίου, πράγματα τα οποία μπορεί για κάποιους να μην είναι τίποτα, για κάποιους είναι κάτι παραπάνω. Έχει έρθει σε μια ομάδα που κάθε Σαββατοκύριακο παρακολουθούν όλα τα παιχνίδια, βλέπει τους ποδοσφαιριστές που πάντα ψάχνει κι αυτό είναι κάτι σημαντικό».
Πηγή:www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης