Aπειλή... αλά ελληνικά στην Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου!

Aπειλή... αλά ελληνικά στην Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου!

Άγγλοι βουλευτές εξέφρασαν την έλλειψη εμπιστοσύνης τους στην διαδικασία αναδόμησης της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και προειδοποίησαν για κυρώσεις, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει αντιδράσεις από UEFA και FIFA

Aπειλή... αλά ελληνικά στην Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου!
Η κίνηση που έγινε στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά της αγγλικής FA ήταν διακομματική και σε πρώτη φάση έδειξε ξεκάθαρα την έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχαιρεσίες που γίνονται από τις ποδοσφαιρικές αρχές σε συμβολικό επίπεδο. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι θα κινηθούν νομοθετικά σε περίπτωση που δεν δουν πρόοδο. Ο Υπουργός Αθλητισμού, Τρέισι Κράουτς, μολονότι τόνισε ότι δεν πρόκειται να ρίξει τη διοίκηση αν μέχρι τον Απρίλιο δεν έχει υπάρξει αλλαγή, προειδοποίησε χωρίς να μασήσει τα λόγια του ότι η Ομοσπονδία μπορεί να χάσει 30-40 εκατομμύρια κρατικής επιχορήγησης σε περίπτωση που δεν εκσυγχρονιστεί! 

Όλα ξεκίνησαν το 2010. Η Ελεγκτική Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού, με τη δημοσίευση δύο αναφορών πρότεινε μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην Αγγλική Ομοσπονδία των φιλάθλων και του ποδοσφαίρου υποδομών, καθώς και μεγαλύτερη πολυπολιτισμικότητα στις θέσεις εξουσίας. Ουσιαστικά, τέθηκαν θέματα όπως μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε συμβούλια, όρια στις θητείες, καθώς και ζητήματα αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας.

Κλείσιμο
Το συμβούλιο της FA αποτελείται από 122 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα οκτώ είναι γυναίκες και μόνο τα τέσσερα προέρχονται από εθνικές μειονότητες. Περισσότερα από 90 είναι άνω των 60 ετών! 

«Η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι όχι μόνο στην καρδιά της Ομοσπονδίας, αλλά ούτε στο σώμα της. Ούτε καν στην ψυχή της», τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός αθλητισμού. «Δεν είναι δουλειά του συμβουλίου αυτό. Αν αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται αρκετά, θα υπήρχαν αρκετές γυναίκες στην Ομοσπονδία», απάντησε ο εκ των αντιπροέδρων Κιθ Κόμπτον.  Όσον αφορά το θέμα της αξιοπιστίας, ο Άντριου Μπίνγχαμ το είπε καθαρά: «Το ζήτημα του Σαμ Άλαρνταίς, ο οποίος προπονεί την εθνική για 67 μέρες και ένα ματς και φεύγει σύμφωνα με τις καταγγελίες με σχεδόν ένα εκατομμύριο, καταστρέφει την πίστη των ανθρώπων στο ποδόσφαιρο».

Επίσης, η Επιτροπή θέλει να βρεθεί τρόπος ώστε να «σπάσει» κάπως η κυριαρχία της Premier League σε όλο το αγγλικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ισορροπία και να ωφεληθούν περισσότερο οι άλλες κατηγορίες. Ο πρόεδρος Ντάμιαν Κόλινς τόνισε ότι δόθηκε διορία έξι μηνών στην Ομοσπονδία προκειμένου να ακολουθήσει τις κυβερνητικές οδηγίες για την καλύτερη αθλητική διακυβέρνηση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Στο πλευρό του τέθηκαν και οι υπόλοιποι βουλευτές των Tories, καθώς και οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Η διακομματική κίνηση ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην FA και ότι η τωρινή δομή της καθιστά αδύνατη την αυτοαναμόρφωση.

Ο πρόεδρος της Ελεγκτική Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού, Ντάμιαν Κόλινς, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η μη αλλαγή δεν είναι επιλογή. Για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είναι απλά στην παράταση, είναι στο τέλος της. Στην "Fergie Time". Χάνουν 1-0 και αν δεν επανέλθουν άμεσα, τότε θα τους επιβληθεί μεταρρύθμιση».

Ο πρόεδρος της FA, Γκρεγκ Κλαρκ, υποστήριξε ότι θα παραιτηθεί αν η Ομοσπονδία δεν καταφέρει να κερδίζει την στήριξη της κυβέρνηση. «Παρακολουθώ τη διαφωνία και σέβομαι τις απόψεις των βουλευτών. Όπως ειπώθηκε πριν, παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να αλλάξουμε την διακυβέρνηση στον συμφωνημένο χρόνο με τον Υπουργό». Ο ίδιος ο Κόλινς, πάντως, δεν είναι καθόλου σίγουρος. Υποστήριξε ότι οι υπουργοί πρέπει να επέμβουν για να διορθωσουν την κυβερνώσα ποδοσφαιρική αγγλική αρχή, επειδή «οι γαλοπούλες δεν θα ψηφίσουν για τα Χριστούγεννα», τονίζοντας ότι το ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να μεταρρυθμιστεί από μόνο του.

Η Υπουργός Αθλητισμού από την άλλη προειδοποίησε ότι αν η Ομοσπονδία παίξει... ρωσική ρουλέτα με χρήματα του κράτους, θα χάσει. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να εξετάσει την νομοθεσία αν η FA αποτύχει να παρουσιάσει επαρκή πλάνα για ουσιαστική αλλαγή πριν τον Απρίλιο. Προανήγγειλε, ουσιαστικά, παρέμβαση, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την FIFA και την UEFA. Όπως δηλαδή, έγινε και στην Ελλάδα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης