Μετά το NBC και οι Αυστραλοί «μπέρδεψαν» την Ιστορία: Ονόμασαν τα Σκόπια «Μακεδονία»

Μετά το NBC και οι Αυστραλοί «μπέρδεψαν» την Ιστορία: Ονόμασαν τα Σκόπια «Μακεδονία»

Ανιστόρητοι και προκλητικοί σχολιαστές ξένων τηλεοπτικών μέσων τρέχουν να μαζέψουν... τα ασυμμάζευτα! -  «Ο Φίλιππος Β' είναι βασιλιάς της Μακεδονίας, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, που κέρδισε τρία μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας», είπαν στον «αέρα» - Ο παρουσιαστής του Channel 7 ζήτησε συγγνώμη μέσω twitter 

Μετά το NBC και οι Αυστραλοί «μπέρδεψαν» την Ιστορία: Ονόμασαν τα Σκόπια «Μακεδονία»
Τι συμβαίνει πραγματικά; Πρόκειται για ανιστόρητη πρόκληση που ως «επιδημία» εξαπλώθηκε σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο; 

Όλα ξεκίνησαν όταν το Σάββατο, κυκλοφόρησε η είδηση ότι το αμερικανικό δίκτυο NBC υπέπεσε σε ένα τραγικό λάθος, σε μια γκάφα ολκής, όταν ένας από τους σχολιαστές του δικτύου προσφώνησε τα Σκόπια ως «Μακεδονία»
Κλείσιμο
, παρά το γεγονός ότι επίσημα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν αναγνωρίζει με την ονομασία αυτή την ΠΓΔΜ.



Και συνέχισε μάλιστα, σχολιάζοντας:  «Η Μέρεντιθ (σ.σ. Βιέρα, η συμπαρουσιάστριά του) μου θύμισε ότι η ιστορία μας λέει πως ο Φίλιππος Β' είναι βασιλιάς της Μακεδονίας, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, που κέρδισε τρία μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας».

Έντονη ήταν η αντίδραση των τηλεθεατών που «βομβάρδισαν» τα social media με μηνύματα, με τα οποία κατέκριναν τη στάση του Matt Lauer και ζητούσαν από το NBC να απολογηθεί για λογαριασμό του.


Οι τηλεπαρουσιαστές Matt Lauer και Meredith Vieira του τηλεοπτικού δικτύου NBC


Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από μέλη και μη της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ ήταν φυσικά έντονες και συχνά οργισμένες ενώ πολλοί έκαναν λόγο για ανιστόρητους σχολιαστές και ντροπιαστική μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η παραπληροφόρηση «χτύπησε» και την μακρινή Αυστραλία, καθώς ακούσαμε και από εκεί ότι ο «σπουδαιότερος αρχαίος Ολυμπιονίκης ήταν Μακεδόνας - ο Φίλιππος Β', πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Το Αυστραλιανό «Κανάλι 7» μπήκε σε μεγάλους μπελάδες, όταν έπεφταν βροχή τα σχόλια σε facebook και twitter που απαιτούν δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση της αλήθειας.
«Σε ένα αθλητικό γεγονός που τονίζει τη σημαντική προσφορά της Ελλάδας στην παγκόσμια ενότητα και τον αθλητισμό, ήταν πολύ ενοχλητικό το ότι οι Αυστραλοί παρουσιαστές εμφανίστηκαν να αγνοούν την στοιχειώδη ιστορία και την συμβολή της Ελλάδας στο ίδιο το γεγονός που μεταδίδουν» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

«Στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για κακή δημοσιογραφία. Στην χειρότερη, για εσκεμμένη εξαπάτηση. Σ' όποιο σημείο αυτού του φάσματος και αν εμπίπτει το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι εξοργιστικό. Ήταν καθήκον μας να γράψουμε αμέσως στο Channel 7, ζητώντας την αναίρεση του σχολίου και την έκφραση απολογίας, κάτι που κάναμε την ίδια μέρα της μετάδοσης».

Στην επιστολή που απηύθυνε η Κοινότητα στον Kerry Stokes, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Seven Network, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Ο ΟΗΕ και η πλειοψηφία των κυρίαρχων κρατών του κόσμου αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως ακριβώς αυτό - Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό το πρώην δημιούργημα του Στρατηγού Τίτο, ως μέρος του διαλυμένου κράτους της Γιουγκοσλαβίας δεν θα πρέπει να συγχέεται με το ιστορικό και αρχαίο Ελληνικό κράτος της Μακεδονίας. (...) Σας προτρέπω να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας ώστε να μην χρησιμοποιεί οποιοδήποτε άλλο όνομα παρά το διεθνώς αποδεκτό για το κράτος γνωστό ως ΠΓΔΜ και σάς ζητώ να μην ξαναγράψετε την ιστορία για φθηνή διασκέδαση, ή για την κάλυψη τηλεοπτικού χρόνου».


«Μας έχει γνωστοποιηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπάρχουν ομάδες lobby που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να προωθήσουν τις θέσεις τους», λέει στον «Νέο Κόσμο» ο Παναγιώτης Ιασωνίδης, πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτώριας. Ο ίδιος περιγράφει ότι άκουσε «στον αέρα» την επίμαχη φράση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Κανάλι.

Ο βετεράνος αθλητής Andrew Gaze,στον οποίο αποδίδεται η φράση, φρόντισε να απαντήσει σε κάποιους από τους χρήστες του Twitter που τον κατηγόρησαν, αναρτώντας μία φωτογραφία ενός εγγράφου, στο οποίο φαινόταν γραμμένη η πληροφορία. «Αυτό ήταν το κείμενό μας. Αν είναι λανθασμένο ή αν δεν το μετέφερα σωστά, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη».


Η είδηση είναι μια. Ανά τον κόσμο τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν τα δικαιώματα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, μετέδωσαν την ίδια φράση, στο πλαίσιο του «σεναρίου» της μετάδοσης που προμηθεύονται από την Olympic Broadcasting Services, την εταιρία που είναι υπεύθυνη για την τηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση των αγώνων...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης