Νέο πρόβλημα με την ασφάλεια στους Αγώνες του Ρίο

Νέο πρόβλημα με την ασφάλεια στους Αγώνες του Ρίο

Εταιρία που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για την παροχή ελεγκτών ασφαλείας απομακρύνθηκε – Αντί για 3.400 ελεγκτές ενημέρωσε ότι μπορεί να παράσχει μόλις 500 και η κυβέρνηση ακύρωσε τη σύμβαση αναθέτοντας το έργο στον στρατό και την αστυνομία

Νέο πρόβλημα με την ασφάλεια στους Αγώνες του Ρίο
Τα προβλήματα και οι φωνές διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατούν στο Ρίο τελειωμό δεν έχουν. 

Νωρίτερα ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος περιέγραψε την τραγική κατάσταση στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ χθες η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη διακοπή της σύμβασης με ιδιωτική εταιρία σικιούριτι η οποία είχε την υποχρέωση να παρέχει 3.400 ελεγκτές ασφαλείς σε διάφορες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Κλείσιμο
Η εταιρία Artel είχε υπογράψει την σχετική σύμβαση πριν από ένα μήνα, αλλά αντί για 3.400 ενημέρωσε την Παρασκευή ότι έχει μόλις… 500 με τον υπουργό Δικαιοσύνης να ακυρώνει την σύμβαση και να απειλεί με πρόστιμα για την ανευθυνότητα που επέδειξε.

«Αυτό το περιστατικό δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια των αγώνων καθώς το κενό θα καλυφθεί με άνδρες του στρατού και της αστυνομίας», τόνισε ο υπουργός κ. Αλεχάντρε Μοράες ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον τουριστών που θα βρεθούν στο Ρίο για τους Αγώνες.

Βέβαια τις τελευταίες εβδομάδες, με τις αλλεπάλληλες συλλήψεις ανθρώπων που φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τον ISIS και να σχεδίασαν χτυπήματα στο Ρίο, έχουν εντείνει την ανησυχία, αλλά οι Βραζιλιάνοι επιμένουν ότι οι 85.000 στρατιώτες, αστυνομικοί και άνδρες ασφαλείας που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης και θα περιπολούν σε όλο το Ρίο δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει τα στατιστικά δεδομένα, καθώς η Βραζιλία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ανθρωποκτονιών (σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΟΗΕ) και τους τελευταίους μήνες το Ρίο παρουσιάζει αύξηση στην εγκληματικότητα η οποία αποδίδεται στην οικονομική κρίση και στη μείωση των σχετικών κονδυλίων για την ασφάλεια!

Από την άλλη το Ρίο έχει ήδη φιλοξενήσει ανάλογα μεγάλα γεγονότα (τελικός Μουντιάλ 2014, αλλά και το ετήσιο Καρναβάλι) όπου σε γενικές γραμμές τα μέτρα που είχαν παρθεί λειτούργησαν άψογα.

Επίσης το πρόβλημα που προέκυψε με την αφερέγγυα εταιρία σικιούριτι, είχε συμβεί και στο Λονδίνο το 2012. Δύο εβδομάδες πριν τους αγώνες η εταιρία G4S ενημέρωσε ότι μπορεί να διαθέσει 7.000 ελεγκτές ασφαλείας αντί για 10.400 που ανέφερε η σχετική σύμβαση με την λύση να τη δίνει και πάλι ο στρατός.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης