Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Σύρου προέδρου διαγνώστηκε με λευχαιμία

Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Σύρου προέδρου διαγνώστηκε με λευχαιμία

H είδηση ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Συρίας - Έπασχε από καρκίνο του μαστού αλλά ανέρρωσε πλήρως - H πορεία της από «Ρόδο της ερήμου» σε «σιδηρά κυρία» 

asma-al-assad-xr
Η Άσμα αλ-Άσαντ, η σύζυγος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, διαγνώσθηκε με λευχαιμία, ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία, σχεδόν πέντε χρόνια αφότου είχε ανακοινωθεί πως ανέρρωσε πλήρως από καρκίνο του μαστού.

Η προεδρία της Συρίας είχε ανακοινώσει την ασθένεια της  Άσαντ από καρκίνο του στήθους εν μέσω του αιματηρού αδελφοκτόνου πολέμου στη Συρία τον Αύγουστο του 2018. Τον Ιανουάριο του 2019, η Άσμα αλ Άσαντ υποβλήθηκε σε επέμβαση σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Δαμασκού. Έκτοτε είχαν δημοσιευθεί πολλές φωτογραφίες της με ένα μαντήλι στο κεφάλι, το πρόσωπο αδυντισμένο, να επισκέπτεται κέντρα νοσηλείας παιδιών με καρκίνο, ή τραυματίες πολέμου, ορφανά, ή σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Έχοντας χαρακτηρισθεί ως «Ρόδο της ερήμου» από το αμερικανικό περιοδικό Vogue και «φως» από γαλλικό περιοδικό πριν την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011, η Άσμα αλ Άσαντ έχει επικριθεί σφοδρά έκτοτε για τη σιωπή της απέναντι στην κρατική καταστολή των κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας αρχικά και κατόπιν σχετικά με τις συγκρούσεις. Η ίδια σπάνια πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις.

Η «σιδηρά κυρία» της Συρίας με τους... ισχυρούς εχθρούς

Έξυπνη, υπέρκομψη, καλοαναθρεμμένη ήταν μόνο μερικά από τα επίθετα που υιοθετούσαν τα δεκάδες αφιερώματα για τη Άσμα αλ-Άσαντ, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο από Σύριους γονείς. Οι δημοσιογράφοι που στέκονταν απέναντι της με τα κασετοφωνάκια τους ανοιχτά, δήλωναν εκ των υστέρων καταγοητευμένοι από μία μοντέρνα γυναίκα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από μεγαλοστελέχη, γυναίκες πολιτικούς και όλες εκείνες που ξεχωρίζουν στους τομείς εργασίας τους με τον ζήλο και το δυναμισμό τους. Δεν άργησε, μάλιστα, να κερδίσει το προσωνύμιο «λαίδη D της Συρίας» και «Ρόδο της ερήμου».

Κλείσιμο
Syria: Asma al-Assad holds first TV interview after defeating breast cancer


Τώρα πλέον, στην καλύτερη περίπτωση περιγράφεται σαν η «σιδηρά κυρία» της Συρίας ή απλά η σύζυγος ενός «αιμοσταγούς τυράννου». Εξαρτάται σε ποια πλευρά ανήκει κανείς: σ’ εκείνη που αντιμετωπίζει τον Άσαντ ως μονάρχη-δολοφόνο ή στην απέναντι: σ’ αυτή που του αναγνωρίζει τον αγώνα του για να διασφαλίζει την ενότητα της χώρας του και τη σταθερότητα σε μία περιοχή που πλήττεται από θρησκευτικούς πολέμους.

Syrian president's wife slams Western media coverage of war - Daily MailΕνδιαφέρον παρουσιάζει και η μέχρι προσφάτως άγνωστη σχέση με την πεθερά της. Τη μητέρα, δηλαδή, του συζύγου της και κατά γενική ομολογία σιωπηλή Ανίσα, σύζυγο του Χαφέζ αλ Άσαντ, ιδρυτή της «δυναστείας». Αυτή ήταν που αμέσως μετά τους εορτασμούς του γάμου του ζεύγους, είχε εξομολογηθεί στον γιό της ότι το ένστικτό της δεν της επέτρεπε να χαρεί με τη χαρά του. Για την ακρίβεια, πίστευε ότι ο γιός της είχε κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του, το οποίο στο μέλλον ίσως και να του στοίχιζε ακόμα και την εξουσία. Η Ανίσα θεωρούσε τη νύφη της μία ξένη. Μία καλοαναθρεμμένη γυναίκα της Βρετανίας που δεν είχε ιδέα από τα ήθη και τα έθιμα της χώρας καταγωγής της.

Rami Makhlouf rejects gov't demand he step down from Syriatel
Πράγματι, η Άσμα μετά βίας μιλούσε αραβικά, ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιούσε στο σπίτι, στον σύζυγο, στα παιδιά της και στους συνεργάτες της είναι τα αγγλικά, τα οποία μιλούσε με έντονη βρετανική προφορά. Εξάλλου, εκεί είχε γεννηθεί, μεγαλώσει, σπουδάσει και εργαστεί. Η πεθερά την αμφισβητούσε ακόμα και την περίοδο που η νύφη της έδειχνε σε δημοσκοπήσεις να βελτιώνει το πολιτικό προφίλ του γιού της Μπασάρ αλ Άσαντ.

Asma-assad-1


Προφανώς έπαιζε ρόλο το γεγονός ότι η μητέρα του Άσαντ έβλεπε με ανησυχία την επιρροή που ασκούσε η νύφη της στον γιό της σε κρατικά ζητήματα. Νύφη και πεθερά μετά βίας αντάλλασσαν κουβέντες στα υποχρεωτικά οικογενειακά γεύματα και συγκεντρώσεις, στις οποίες από ένα σημείο και μετά η μία απέφευγε την άλλη, όπως ο διάολος το λιβάνι.

Η κόντρα των δύο γυναικών, πότε παρασκηνιακή και πότε να ξεχειλίζει και να γίνεται ορατή, συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατο της Ανίσα το 2016. Ακόμα και στο νεκροκρέβατό της κατηγόρησε τη νύφη της ότι αυτή ήταν που αποξένωσε τον γιο της από τον λαό του, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της δυναστείας Άσαντ που κυβερνά τη Συρία με σιδερένια γροθιά.

asma-2


Ακόμα και σήμερα που η Άσμα δεν έχει ανταγωνισμό από την εκλιπούσα πεθερά της, εισπράττει την εχθρότητα από άλλα μέλη της οικογένειας. Ένας από αυτούς είναι ο πρώτος ξάδελφος του συζύγου της Ράμι Μαχλούφ. Εξαρχής, λέγεται, ότι δεν τον συμπάθησε. Ο Μαχλούφ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία. Υπολογίζεται ότι προπολεμικά ο όμιλος που οικοδόμησε με πυρήνα την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας SyriaTel, έλεγχε έως και το 60% της ταχέως αποκρατικοποιημένης συριακής οικονομίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συγγενών είναι πλέον ανύπαρκτες. Ο Ραμί προέβη σε κάτι πρωτοφανές. Δημοσιοποίησε με δύο video στα social media το ρήγμα, μην παραλείποντας να κατηγορήσει την «πρώτη κυρία». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μαχλούφ έφτασε στα άκρα, επειδή ο πρόεδρος απαιτεί από αυτόν ένα τεράστιο ποσό για τις ανάγκες του κράτους. Έριδες έχουν δηλητηριάσει και τις σχέσεις των δύο αδελφών του προέδρου.

asma-3


Ο Μάχερ, διοικητής της επίλεκτης προεδρικής φρουράς και της τέταρτης μεραρχίας, όπως και η χαρισματική της οικογένειας, η Μπούσρα, έχουν αποξενωθεί από την οικογένειά του αδελφού τους Μπασάρ, χωρίς να είναι σαφές εάν η πραγματική αιτία είναι η νύφη ή απλώς η νύφη είναι μία βολική αφορμή.

Ειδήσεις σήμερα:

Κατασκευασμένο στις ΗΠΑ το 1994 το μοιραίο ελικόπτερο για τον Ραϊσί - Τα σενάρια για την απόκτησή του από το Ιράν

Νορβηγικό πλοίο έκανε έρευνες για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης - Διάβημα της Λιβύης στον Έλληνα πρέσβη

Ο οδηγός που βίασε την 27χρονη υπάλληλο στον Ασπρόπυργο αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης