Κυπριακό: Σήμερα η Διάσκεψη στην Ελβετία αλλά χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες

Κυπριακό: Σήμερα η Διάσκεψη στην Ελβετία αλλά χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες

Η επιτυχία της Διάσκεψης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία, η οποία επιμένει στα εγγυητικά δικαιώματα και την παρουσία στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού - Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να δεχθεί ούτε εγγυήσεις, ούτε ξένα στρατεύματα, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ

Κυπριακό: Σήμερα η Διάσκεψη στην Ελβετία αλλά χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες πραγματοποιείται σήμερα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας η διάσκεψη για το Κυπριακό. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 11:15 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι πλευρές διατηρούν τις διακηρυγμένες θέσεις τους στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και σήμερα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Η επιτυχία της Διάσκεψης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία, η οποία επιμένει στα εγγυητικά δικαιώματα και την παρουσία στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού. Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να δεχθεί ούτε εγγυήσεις, ούτε ξένα στρατεύματα, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ. 

Ενδεχομένως η Τουρκία
δια του κ. Τσαβούσογλου
Κλείσιμο
να εισηγηθεί τον περιορισμό των εγγυήσεων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και για συγκεκριμένους λόγους, κάτι όμως που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά αλλά ούτε και η ΕΕ. Αυτό που θα μπορούσε να δεχθεί η ελληνική πλευρά, υπό προϋποθέσεις είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κάποιων μηνών.

Από τη συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων, θα εξαρτηθεί και η πορεία των συνομιλιών και για τα άλλα θέματα όπως είναι το εδαφικό, η διακυβέρνηση κλπ.

Ένα στοιχείο που επηρεάζει τις συνομιλίες είναι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προγραμματίσει για τα μέσα Ιουλίου γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, με την Τουρκία να απειλεί με μέτρα τα οποία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει. 

Η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι το ενεργειακό πρόγραμμα δεν πρόκειται να ανατραπεί, όπως και αν εξελιχθεί η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης