Τζανακόπουλος: Ίσως και μετά τις 22 Μαΐου η τελική συμφωνία

Τζανακόπουλος: Ίσως και μετά τις 22 Μαΐου η τελική συμφωνία

«Τα σημάδια της σταδιακής ανάκαμψης κάνουν ήδη την εμφάνιση τους», είπε τονίζοντας την αποκλιμάκωση ανεργίας, την ενίσχυση θέσεων πλήρους έναντι μερικής απασχόλησης και το χαμηλό 7ετίας που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα
 

Τζανακόπουλος: Ίσως και μετά τις 22 Μαΐου η τελική συμφωνία
«Μετά την επιτυχή κατάληξη της τεχνικής συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση, συνεχίζουμε με τα επόμενα βήματα για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

«Στη συνέχεια οι θεσμοί θα καταθέσουν την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22/5 ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η 2η αξιολόγηση», πρόσθεσε. ωστόσο, σημείωσε ότι «μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ημέρες για συνολική συμφωνία που θα καλύπτει το σύνολο των θεσμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 
ανέφερε ότι «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ώστε να αποφασισθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Ευελπιστούμε ότι η δυναμική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα οδηγήσει σε μια συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

«Η χώρα περνά σε μια περίοδο σταθερότητας. Τα σημάδια της σταδιακής ανάκαμψης κάνουν ήδη την εμφάνιση τους» είπε τονίζοντας την αποκλιμάκωση ανεργίας, την ενίσχυση θέσεων πλήρους έναντι μερικής απασχόλησης και το χαμηλό 7ετίας που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα».
Κλείσιμο

Ο κύριος Τζανακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που θα οδηγήσει σε ένταξη στο QE της ΕΚΤ.... Θετικό σήμα αποτελεί και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματείων του ελληνικού δημοσίου. Θετικό σήμα επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο έχει πλέον καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015».

«Παρόλαυτά η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να στήσει επικοινωνιακά αφηγήματα, ούτε να προκαλεί το κοινό αίσθημα με success stories. Αντιθέτως, είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο για διέξοδο από τη λιτότητα και την επιτροπεία», είπε. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα να έχουν ψηφισθεί έως τις 18 Μαΐου για να έχουν τον χρόνο και οι θεσμοί να συγγράψουν το compliance report έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει «παράθυρο» επαναδιαπράγματευσης στο μέλλον των μέτρων που συμφωνήθηκαν, είπε πως η δημοσιονομική πολιτική εξαρτάται από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και από τη διαμόρφωση της πολιτικής συνθήκης τη στιγμή που θα συζητείται η δημοσιονομική πολιτική.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού είπε ότι:«στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την ανάκτηση εμπιστοσύνης ώστε να βάλουμε τις βάσεις για ανάκτηση εργασίας και οικοδόμηση κοινωνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σειρά επισκέψεων σε όλα τα υπουργεία. Πρώτα στο Παιδείας και ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες τα Υγείας, Εργασίας & Εσωτερικών. 

Οσον αφορά στο 3ετές σχέδιο για την Παιδεία υπογράμμισε την περαιτέρω ενίσχυση δημόσιου σχολείου, την αναβάθμιση Λυκείου,την ομαλοποίηση εξετάσεων για εισαγωγή στην 3βάθμια εκπαίδευση. 

Για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρας στο Πεκίνο ανέφερε ότι αυτή (η επίσκεψη) γίνεται προκειμένου ο πρωθυπουργός να συμμετάσχει στις εργασίες του One Belt One Road, αντικείμενο του οποίου είναι, όπως τόνισε, «οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο 'δρόμο του Μεταξιού' και μεταφράζεται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρις ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες».

Μάλιστα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε είδηση στη συνέχεια λέγοντας ότι θα υπογραφεί ειδικότερα, ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες, υποδομές και χρηματοπιστωτικός τομέας.

Κατά την παρουσία του στην κινεζική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.
Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι στο περιθώριο του φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,  τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης