Ακιντζί: Το πακέτο φιλίας του Κοτζιά δεν έχει περιεχόμενο

Ακιντζί: Το πακέτο φιλίας του Κοτζιά δεν έχει περιεχόμενο

Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για λύση στο Κυπριακό τότε η συμφωνία για τις εγγυήσεις θα συνεχιστεί, αφού δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς, τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Ακιντζί: Το πακέτο φιλίας του Κοτζιά δεν έχει περιεχόμενο
Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για λύση στο Κυπριακό
τότε η συμφωνία για τις εγγυήσεις θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί
Κλείσιμο
προσθέτοντας ότι κανένας δεν μπορεί να τις αλλάξει μονομερώς. Αναφερόμενος στο πακέτο φιλίας που προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν έχει νόημα ένα πακέτο το περιεχόμενο του οποίου είναι άδειο, όπως ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι μπορεί να γίνει μια νέα ρύθμιση συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα παραμείνει ένας λογικός αριθμός στρατιωτών στο νησί. 

Ο Μ. Ακιντζί μιλώντας στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας δεν είναι ένα θέμα που αφορά τις δύο κοινότητες, υπάρχουν πέντε πλευρές γι αυτό, δύο κοινότητες και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. «Στη Γενεύη» είπε  «τονίσαμε ένα σημείο το οποίο από παλιά υπογραμμίζουμε. Ότι εμείς θέλουμε και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ασφάλεια. Η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι φαίνεται ως απειλή για την άλλη, αυτή είναι η λύση που αναζητείται».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι στο Μοντ Πελεράν έγινε συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών, προσθέτοντας ότι τον Μάρτιο θα συναντηθούν και πάλι σε επίπεδο πολιτικό και θα μελετήσουν την εργασία που ετοίμασαν. «Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σε θέση οπωσδήποτε να αφήσουν την ρητορική του ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’. Όπως εάν εμείς βγούμε και πούμε ‘στο σύστημα εγγυήσεων του 1960 και τις συμφωνίες συμμαχίας μετά από 57 χρόνια δεν μπορεί να τις ακουμπήσει κανείς ούτε με ένα κόμμα ή μια τελεία και δεν σκεφτόμαστε καν εμείς να προσαρμόσουμε αυτές τις συμφωνίες στις συνθήκες των ημερών μας’ τότε δεν θα υπάρχει ένα σημείο έναρξης, με τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει σημείο έναρξης όταν οι Ελληνοκύπριοι λένε ‘ξεχάστε τις εγγυήσεις, ξεχάστε τον στρατό’».
 
Όπως είπε, «μετά την επιχείρηση του 1974 λεγόταν ότι ο αριθμός των στρατιωτών ήταν 40 χιλιάδες αλλά γνωρίζουμε ότι μέσα στο χρόνο αυτός ο αριθμός μειώθηκε». «Εάν γίνει μια συμφωνία ούτε εμείς ούτε η Τουρκία έχει στόχο να μείνει αυτός ο αριθμός στρατιωτών. Στις συμφωνίες συμμαχίας του 1960 υπήρχαν 650 Τούρκοι στρατιώτες και 950 Έλληνες. Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό τον αριθμό, και μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός, μπορεί να είναι και πιο ψηλός. Οι συνομιλητές μας πρέπει να καταλάβουν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν τις εγγυήσεις τους σε άλλο μέρος εκτός από την Τουρκία. Μας λένε ‘θα είστε στην ΕΕ, αυτή είναι αρκετή ασφάλεια’. Ωστόσο τέτοιος μηχανισμός της ΕΕ δεν υπάρχει», ανέφερε. 

Σε ερώτηση πως θα είναι το σύστημα μετά τη λύση,  ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι θα υπάρχει μια ομοσπονδιακή στέγη δύο πολιτικά ισότιμων συνιστωσών πολιτειών. «Η Τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και η Ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα έχει η κάθε μια την δική της κυβέρνηση, την δική της βουλή, την δική της αστυνομική δύναμη, το δική της δικαστική εξουσία, θα ιδρυθεί ό,τι χρειάζεται μια δομή. Στην Ομόσπονδη Δημοκρατία θα υπάρχει μια δομή με δύο κοινοβούλια. Στην κάτω βουλή η εκπροσώπηση θα είναι με βάση το ποσοστό του πληθυσμού και στην πάνω βουλή η εκπροσώπηση θα είναι στη βάση της αριθμητικής ισότητας. Στην κάτω βουλή θα υπάρχου 36 Ελληνοκύπριοι και 12 Τουρκοκύπριοι βουλευτές. Στην πάνω 20 Τουρκοκύπριοι γερουσιαστές και 20 Ελληνοκύπριοι. Για να μπορεί να εφαρμοστεί μια απόφαση της κάτω βουλής οπωσδήποτε θα πρέπει να περάσει και ατό την γερουσία.
Δεν θα ισχύουν οι αποφάσεις της κάτω βουλής που δεν θα έχουν περάσει από την γερουσία στην οποία θα έχουμε αριθμητική ισότητα. Σε αυτό το σύστημα θα υπάρχει και η εκ περιτροπής προεδρία  αν και φαίνεται ότι ακόμη οι Ελληνοκύπριοι δεν το έχουν αποδεχτεί. Για δύο χρόνια θα είναι πρόεδρος Ελληνοκύπριος και για ένα Τουρκοκύπριος. Επιπλέον στο ομόσπονδο δικαστήριο θα υπάρχει ισότητα. Θα υπάρχουν οχτώ ομόσπονδοι δικαστές από τους οποίους οι 4 θα είναι Τουρκοκύπριοι και οι 4 Ελληνοκύπριοι και θα προεδρεύουν εκ περιτροπής κάθε χρόνο. Στο ομόσπονδο δικαστήριο θα υπάρχει πλήρης ισότητα», ανέφερε. 

Σε ερώτηση σχετικά με τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι αρμοδιότητες του ομόσπονδου κράτους περιορίζονται σε θέματα όπως την εξωτερική πολιτική, τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και την άμυνα. Η υγεία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το εμπόριο και πολλά άλλα θα είναι πλέον αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών. «Οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ευρύτερες αρμοδιότητες. Σε κάποια πεδία θα μπορούν να κάνουν και συμφωνίες συνεργασίας. Σε κάποιους τομείς όπως της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού , του εμπορίου, της οικονομίας και του τουρισμού  θα μπορούν να κάνουν συμφωνίες συνεργασίες όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με άλλες τρίτες χώρες και διεθνείς οργανώσεις Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά συμφωνία με την UNESCO, όταν έρθει εκείνη η μέρα θα μπορούμε. Πέραν από αυτό όταν ο πρόεδρος θα είναι  Ελληνοκύπριος ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι Τουρκοκύπριος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης