Τζανακόπουλος: Απορρίπτει νέα μέτρα λιτότητας και υποχώρηση αρχών στα εργασιακά

Τζανακόπουλος: Απορρίπτει νέα μέτρα λιτότητας και υποχώρηση αρχών στα εργασιακά

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Θέλουμε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου»

Τζανακόπουλος: Απορρίπτει νέα μέτρα λιτότητας και υποχώρηση αρχών στα εργασιακά
Στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και στη βούληση της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη συμφωνίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε ότι η βούληση της Αθήνας για συμφωνία δεν σημαίνει συναίνεση σε νέα μέτρα λιτότητας ούτε και υποχώρηση αρχών σε βασικά ζητήματα, όπως τα εργασιακά.

Κλείσιμο
Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση, αλλά σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.

Όπως είπε, οι διαπραγμεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν, ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπως τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τονίζοντας πως ήταν ένας πολιτικός που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο της χώρας μας.

Ο ίδιος εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης για την χθεσινή αποτυχία των δύο πλευρών στο Κυπριακό να φτάσουν σε συμφωνία επί του εδαφικού.

Στις καλένδες η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν για το Κυπριακό

Απαντώντας, δε, σε δημοσιογραφική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία για συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ιδιαίτερα μετά την χθεσινή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι προϋπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει την πρόθεσή του για μια διμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι δήλωση, αλλά δημοσίευμα, και ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο ίδιος επέμεινε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο

Σε ερώτηση του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για το αν υπάρχει άλλο σχέδιο, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτικό πλάνο, καθώς η στόχευσή της παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι την ημερομηνία-ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου.

Είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά από το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να έχει το θάρρος της γνώμης του. «Το Ταμείο να μιλήσει ανοιχτά και με παρρησία. Υπάρχουν περιθώρια για πολιτική συμφωνία όλων των πλευρών έως τις 5 Δεκεμβρίου» εξήγησε.

Αναφέρθηκε επίσης στον ΣΕΒ, ο οποίος «έσπασε» το μέτωπο των κοινωνικών εταίρων, λέγοντας ότι «η θέση του είναι άλλη το πρωί και άλλη το βράδυ...».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κανένας δεν μπορεί να πάει πέρα από τις αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο ερμηνεύει αυθεντικά το Σύνταγμα. «Έχουμε στη φαρέτρα μας ισχυρά οικονομικά και νομικά επιχειρήματα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις πληροφορίες ότι στη σημερινή συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξε συναίνεση στο ζήτημα της στράτευσης στα 18, ο κ. Τζανακόπουλος φάνηκε να «αδειάζει» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι, την παρούσα στιγμή, δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση και προσθέτοντας ότι δεν βλέπει γιατί θα πρέπει να αλλάξει κάτι στο ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης.

Με «non paper», ωστόσο, λίγο μετά τις δηλώσεις Τζανακόπουλου ειδικά για το θέμα της θητείας, η κυβέρνηση διευκρίνισε τα εξής:

«Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε, μετά από σχετική ερώτηση, που αφορούσε την υποχρεωτική στράτευση και όχι την εθελοντική στράτευση. Συγκεκριμένα

"Κύριε εκπρόσωπε, σήμερα μετά τη συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προέκυψε σύγκλιση των δυο του Υπουργού και του Προέδρου της ΝΔ για την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Η θέση της Κυβέρνησης ποια είναι; Είναι υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18;"

Η απάντηση του εκπροσώπου ήταν: "Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση στο εσωτερικό της Ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς υποχρεωτικής στράτευσης".

Ο Υπουργός κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18! Ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και υποχρεωτικής στράτευσης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης