Συνάντηση Αναστασιάδη-Αμπντάλα: Προς τριμερή διάσκεψη κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας

Συνάντηση Αναστασιάδη-Αμπντάλα: Προς τριμερή διάσκεψη κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας

Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί σημαντικός αριθμός συμφωνιών σε διάφορους τομείς, μεταξύ της Κύπρου και της Ιορδανίας.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Αμπντάλα: Προς τριμερή διάσκεψη κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας
Το ενδεχόμενο σύγκλησης τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιορδανία πριν από το τέλος του 2016, συζήτησαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄ , στις σημερινές τους συνομιλίες, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί σημαντικός αριθμός συμφωνιών σε διάφορους τομείς, μεταξύ της Κύπρου και της Ιορδανίας.

Κλείσιμο
Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και για τα τεκταινόμενα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
Σε ερώτηση, πώς μπορεί η Κύπρος να βοηθήσει την Ιορδανία στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στους δύο ηγέτες». Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, πρωτοστάτησε στο να βοηθηθεί η Ιορδανία, καθώς επίσης και ο Λίβανος, στην αντιμετώπιση του σοβαρού ανθρωπιστικού προβλήματος, αφού φιλοξενούν σημαντικό αριθμό προσφύγων στις χώρες αυτές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και την αυριανή σύνοδο στην Αθήνα και αργότερα τις συζητήσεις στο Βερολίνο και στη Σλοβακία και ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί συγκεκριμένα και θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για το ζήτημα.

Νωρίτερα, στην ομιλία του Πρόεδρος Αναστασιάδης, καλωσόρισε τον Βασιλιά της Ιορδανίας στην Κύπρο και αναφέρθηκε στους στενούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη την πολιτική στήριξη της Κύπρου στην Ιορδανία, ενώ υπογράμμισε πως μαζί με την Ελλάδα, εργάζονται για να φέρουν την Ιορδανία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η μεταξύ τους συνεργασία συνεισφέρει στη σταθερότητα της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Βασιλιάς Αμπντάλλα, ανέφερε πως «αυτό που μας ενώνει είναι οι προκλήσεις στην περιοχή και επιβάλλεται να προχωρήσουμε δίπλα-δίπλα για τις επόμενες γενιές».

Χαρακτήρισε ακόμη την Κύπρο ως ένα σταθερό εταίρο της Ιορδανίας, ενώ στάθηκε και στο σημαντικό της ρόλο για να γίνει αντιληπτό από την ΕΕ η ανάγκη της Ιορδανίας στο θέμα των προσφύγων.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Κύπρος θα έχει πάντα τη στήριξη της Ιορδανίας στο Κυπριακό. Τέλος ανέφερε πως προσβλέπει σε συζήτηση περισσότερων θεμάτων.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης