Χουλιαράκης: Πετύχαμε πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ - Δεν υπήρχε καν λόγος για plan B αύμφωνα και με την εμπειρία της... ΕΣΣΔ

Χουλιαράκης: Πετύχαμε πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ - Δεν υπήρχε καν λόγος για plan B αύμφωνα και με την εμπειρία της... ΕΣΣΔ

«Εφαρμόσατε ήδη τον κόφτη, δεν πληρώνετε τον κόσμο» απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας - Για «ματωμένο πλέονασμα» από τους φόρους των πολιτών μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος - Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί πληρωμές 1,6 δις ευρώ προς νοσοκομεία και ταμεία (από τα 7,5 των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους κράτους) - Διευκρινήσεις για τη σχέση του με τον κ. Γκαλμπρέιθ   

 Χουλιαράκης: Πετύχαμε πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ - Δεν υπήρχε καν λόγος για plan B αύμφωνα και με την εμπειρία της... ΕΣΣΔ
Ικανοποιημένος και αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού της Βουλής, που εξέτασε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2016. «Ξεπεράσαμε τους στόχους κατά 2% του ΑΕΠ» ανέφερε, αλλά επισήμανε ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός» για αυτό και η κυβέρνηση θα επιδιώξει το πλέονασμα να... προσγειωθεί στο 0,5% πλεόνασμα για το σύνολο του έτους. 

«Το αποτέλεσμα είναι συνέπεια της σωστής διαχείρισης, αλλά και των θυσιών των πολιτών» προσέθεσε και ανακοίνωσε ότι ο επόμενος στόχος είναι να μειωθούν οι φόροι με δύο τρόπους: θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (πλαστικό χρήμα, λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού) και θα δημοσιευτεί υπουργική απόφαση για επισκόπηση των δημοσίων δαπανών κωδικό- κωδικό. «Από τα αυξημένα έσοδα και την εξοικονόμηση πόρων θα προκύψουν φοροαπαλλαγές» δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Κλείσιμο
Ο κ. Χουλιαράκης ρωτήθηκε αν γνώριζε το plan B και ποια είναι η σχέση του με τον κ. Γκαλπμπρέιθ. «Η αποτυχία της διαπραγμάτευσης και η αποχώρηση από το ευρώ- σύμφωνα και με την εμπειρία από τη διάλυση της ΕΣΣΔ θα ήταν τραγική- δεν υπήρχε καν λόγος να δούμε το plan B» απάντησε και επισήμανε ότι «ακόμη και το δημοψήφισμα δε θεωρήθηκε ως απόρριψη του ευρώ».

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Χρήστος Δήμας/ΝΔ: «Δυστυχώς για εσάς ζούμε εδώ και έχουμε επαφή με το τι συμβαίνει πέρα από τους αριθμούς, πίσω από τη βιτρίνα» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ. «Ως πότε θα αντέχουν οι πολίτες να πληρώνουν για τη δική σας εικονική πραγματικότητα» αναρωτήθηκε.

Γιάννης Κουτσούκος/Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Αλλοίμονο αν με μέτρα 12,5 δις σε φόρους και δαπάνες δεν είχατε και αυτά τα νούμερα» υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λέγοντας ότι τα νούμερα αποτυπώνουν την υπερφορολόγηση των πολιτών και τη στάση πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. «Δεν είστε λογιστής, η οπτικής μας πρέπει να είναι ευρύτερη» προσέθεσε.«Μιλάτε για φοροαπαλλαγές και βάζετε κάθε μέρα έναν επιπλέον φόρο» κατέληξε. 

Γιώργος Αμυράς/Ποτάμι: «Οι Έλληνες παράγουν πλέον πλούτο στο... εξωτερικό, στις χώρες όπου έχουν μεταναστεύσει» τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού και έκανε λόγο για απώλεια 50 δις ευρώ. 

Νίκος Καραθανασόπουλος/ΚΚΕ: «Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν την σκληρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Οι πολίτες και περισσότερα πληρώνουν και περισσότερα στο τέλος χρωστάνε» σημείωσε και μίλησε για «ματωμένο πλεόνασμα».

Γιώργος Κατσαντώνης/ Ένωση Κεντρώων: «Το πλεόνασμα είναι εικονικό, καθώς το δημόσιο έχει φέσια 7,5 δις ευρώ προς ιδιώτες» επισήμανε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων. 

Χρήστος Σταϊκούρας/ΝΔ: «Η παράταση της διαπραγμάτευσης κόστισε μέτρα συνολικούς ύψους 9 δις ευρώ, αυτός είναι ο λογαριασμός ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ. «Και εισπράξατε από τους δανειστές το 50% όσων θα έπρεπε» ανέφερε και αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης θα πληρώσει τις οφειλές της προς τους πολίτες. «Έχετε πλεόνασμα γιατί έχερε ήδη εφαρμόσει τον κόφτη» είπε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Δημήτρης Σταμάτης/ΝΔ: «Το πλεόνασμα οφείλεται στην... αφερεγγυότητα του κράτους» υποστήριξε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Κώστας Παυλίδης/ΣΥΡΙΖΑ: «Θλιβερή η εικόνα της αντιπολίτευσης να κάνει κριτική για την κατάσταση που έφτιαξε».

Σάκης Παπαδόπουλος/ΣΥΡΙΖΑ: «Η ενίσχυση της οικονομίας θα έπρεπε να δημιουργεί θετικά συναισθήματα σε όλους».

Χρήστος Αντωνίου/ΣΥΡΙΖΑ: «Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να τρέξει άμεσα τα νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής».

Η δευτερολογία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών

«Η επιτυχία μας δεν ήταν δεδομένη» ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Χουλιαράκης, πάντως, απέφυγε να δώσει αριθμούς ως προς τα ποσά που θα φέρουν στα δημόσια ταμεία τα τρία νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και το λαθρεμπόριο καυσίμων και πανού. Ως προς τις περικοπές στο κράτος αρκέστηκε να αναφέρει ότι σήμερα οι δαπάνες του ανέρχονται στα 30 δις ευρώ, οπότε υπάρχουν σημαντικά περιθώρια. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε και πάλι την πεποίθησή του πως η οικονομία βρίσκεται στην φάση της επιστροφής οριστικά σε φάση θετικών δημοσιονομικών μεγεθών. 

Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους είπε ότι το κράτος έχει ήδη εγκρίνει 1,6 δις ευρώ για χρέη προς νοσοκομεία και ταμεία και ανέφερε ότι συνολικά το ποσό θα ανέλθει στα 3,5 δις ευρώ τους ερχόμενους μήνες. Αναφερόμενος στην χαλάρωση των capital controls στο νέο χρήμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα μπουν στο σύστημα 3 με 4 δις ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης