Νέα Δημοκρατία: Σύγκληση Κοινοβουλευτικής Ομάδας με φόντο το μεταναστευτικό

Νέα Δημοκρατία: Σύγκληση Κοινοβουλευτικής Ομάδας με φόντο το μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα να μην καταφύγει, εκ νέου, σε μονομερείς ενέργειες περαιτέρω απομόνωσης της χώρας. Ερωτηματικά και για την καθυστέρηση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Έξι προτάσεις για άμεση δράση από τηνTask force της Συγγρού

Νέα Δημοκρατία: Σύγκληση Κοινοβουλευτικής Ομάδας με φόντο το μεταναστευτικό
Έντονη ανησυχία για την τροπή που παίρνει η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, η ηγεσία της οποίας επισημαίνει ενδεχόμενο μεγαλύτερων κινδύνων από τους κυβερνητικούς χειρισμούς οι οποίοι, όπως τονίζουν πηγές της Συγγρού, είναι αποσπασματικοί και δεν εντάσσονται σε ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης
Κλείσιμο
, ο οποίος συγκάλεσε για τις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης τερματίζοντας τους σαφώς χαμηλότερους τόνους που τηρούσε ως τώρα Στο Μεταναστευτικό
στο οποίο η κριτική που ασκούσε υπήρξε πολύ ήπια.

Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως (Task force) για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, την οποία συγκρότησε πρόσφατα και συνήλθε υπό την προεδρία του το πρωί της Δευτέρας, διαπιστώνοντας ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τακτική. 

Με δηλώσεις του επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να επιδείξει «σοβαρότητα και υπευθυνότητα» και να αποφύγει «βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας». 

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ κατηγορούν τον κ. Τσίπρα και για την καθυστέρηση της σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που την αποδίδουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι προήλθε από πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ ταυτόχρονα στηλιτεύουν την «ανικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη μέχρι τώρα στάση της «δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη». Παρά ταύτα, την καλεί, έστω και την ύστατη ώρα, να αναλάβει δράση και ο ίδιος πρότεινε, μετά τη συνεδρίασης της «γαλάζιας» Task force, τα ακόλουθα έξι μέτρα:

*Πρώτον: Ακόμα και μέσα στην ημέρα να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

*Δεύτερον: Να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους, προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια.

*Τρίτον: Να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.  

*Τέταρτον: Να διασφαλίσει ότι η Νατοϊκή δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX,  στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

*Πέμπτο: Να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

*Έκτο: Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού προειδοποιεί την κυβέρνηση να καταφύγει σε «βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές», επισημαίνει ότι «είναι νωπές, άλλωστε, οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού» και καταλήγει: «Δεν θα επιτρέψουμε νέα ολέθρια λάθη».

Εκτός από το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του προς τους βουλευτές της ΝΔ θα αναφερθεί στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, ενώ τη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα απασχολήσουν και οργανωτικά ζητήματα.   
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης