Αγωνιώδης προσπάθεια Τσίπρα να κρύψει την ανασφάλεια της ισχνής πλειοψηφίας

Αγωνιώδης προσπάθεια Τσίπρα να κρύψει την ανασφάλεια της ισχνής πλειοψηφίας

Από τη μία δήλωσε «ασφαλής με την πλειοψηφία των 153» και από την άλλη χαρακτήρισε «ύποπτες» ενδεχόμενες μελλοντικές διαφοροποιήσεις - Στο ίδιο πλαίσιο απέκλεισε συγκυβέρνηση ή οικουμενική - Εξαπέλυσε πυρά κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και καλά λόγια για τον Λεβέντη

Αγωνιώδης προσπάθεια Τσίπρα να κρύψει την ανασφάλεια της ισχνής πλειοψηφίας
To ασφαλές περιβάλλον της ΕΡΤ επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
για να δώσει μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, η οποία δεν είχε ειδήσεις και έδειχνε την προσπάθεια να δικαιολογήσει την μνημονιακή του πολιτική και παράλληλα να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος των εξελίξεων. 

Κλείσιμο
Έχοντας κάνει στροφή 180 μοιρών από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση και αρνιόταν κάθε συναίνεση στην κυβέρνηση -για να μην γίνει συνένοχος στην καταλήστευση του ελληνικού λαού μέσω των μνημονίων
-, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους να του προσφέρουν στήριξη.

Ξεχνώντας ότι είναι οι χθεσινοί «δοσίλογοι και γερμανοτσολιάδες», τώρα απέδωσε την άρνησή τους στο αίτημα για συναίνεση στην «απουσία κουλτούρας διαλόγου». Πάντως ο κ. Τσίπρας επέλεξε τους αντιπάλους του, έστρεψε τα πυρά του εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, άφησε απ' έξω το Ποτάμι, ενώ είπε καλά λόγια για τον Βασίλη Λεβέντη, δείχνοντας έτσι πως λογαριάζει φίλους και εχθρούς και που εστιάζει την μελλοντική συνεργασία. 

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κρύψει την ανασφάλεια που του δημιουργεί η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνδυασμό με τα δύσκολα μέτρα που έχει μπροστά του. Είπε ότι νιώθει ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία, πρόσθεσε ότι οι 153 βουλευτές είναι αρκετοί για να κυβερνήσει και να εξαντλήσει την τετραετία και έκανε προληπτικά επίθεση σε ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις, λέγοντας ότι «εφόσον υπάρξουν θα είναι ύποπτες, γιατί όταν οι βουλευτές έμπαιναν στις λίστες των εκλογών, η συμφωνία με τους δανειστές ήταν γνωστή και ήξεραν ποια θα ήταν η κυβερνητική πολιτική». 

Στο πλαίσιο αυτό απέκλεισε συγκυβέρνηση ή οικουμενική κυβέρνηση ενώ είπε ότι θέλει ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία και στην Βουλή για τα μεγάλα ζητήματα που περιέγραψε ότι είναι το ασφαλιστικό, το προσφυγικό, το κυπριακό και η συνταγματική αναθεώρηση. Άλλο η συναίνεση, άλλο η συνεννόηση και άλλο η συγκυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.  Παρά την άρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάντως, προανήγγειλε ότι θα επαναλάβει την πρωτοβουλία για συναίνεση.

Άνοιξε δε την πόρτα της μελλοντικής συνεργασίας με τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δείξει διάθεση σύμπλευσης με την κυβέρνηση. 

Ερωτηθείς για την σχέση του με τον πρόεδρο των Κεντρώων είπε ότι «Δεν είναι ο κ. Λεβέντης ο εκπρόσωπος της διαπλοκής», και πρόσθεσε ότι τον εκτιμά διότι έχει έναν μακρό πολιτικό βίο και κατάφερε να μπει στην βουλή. Σημείωσε δε ότι ήταν μία μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης που τον απαξίωνε και του έστελνε πίτσες στο στούντιο και τώρα τον έχει αναγάγει σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Είπε ότι κάποιες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο κ. Λεβέντης είναι σωστές με τις οποίες όλοι συμφωνούν αλλά είναι ανεφάρμοστες. 

Για την διαπλοκή, απέφυγε να πει ονόματα διαπλεκόμενων, ανέφερε ότι δεν έχει διάθεση ρεβανσισμού και δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θέσπισης κανόνων που θα αφορούν όλους. Είπε ότι υπάρχει πάντα το τρίγωνο της αμαρτίας, στη μία γωνία είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα. 

Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να επικαλείται τον «εξωτερικό εχθρό» αν και δεν τον περιγράφει. Έτσι απέδωσε στους συντηρητικούς κύκλους που θέλουν να πλήξουν την Ελλάδα το δημοσίευμα της Die Welt ότι «η Ελλάδα είναι ακυβέρνητο καράβι» το οποίο επικαλείτο εκτίμηση της γερμανικής πρεσβείας. Σημείωσε πάντως ότι η γερμανική πρεσβεία το διέψευσε ενώ όσον αφορά το περιεχόμενο του δημοσιεύματος,  είπε ότι η χώρα πέρασε μία σειρά κάβους, ωστόσο η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με επιτυχία και όλα εκείνα που ήταν στο τραπέζι όπως το grexit και το «κούρεμα» των καταθέσεων έχουν αποσυρθεί. Ίσως ορισμένοι θέλουν να φέρουν από το παράθυρο αυτά που έφυγαν από την πόρτα ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά στο ασφαλιστικό όπου ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Οι μειώσεις στις συντάξεις δεν ωφελούν πουθενά. Εμείς θέλουμε να πάμε σε συνολική μεταρρύθμιση που να μην αφορά μόνο το κόστος των συντάξεων. Η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει αυξηθεί παρότι έχουν γίνει μειώσεις περίπου 40% τα τελευταία χρόνια. Εμείς έχουμε συγκροτημένη πρόταση που δεν αφορά μόνο στο κόστος. Έχουμε καταθέσει πρόταση που λέει ότι πρέπει να πάμε σε διαρθρωτικές αλλαγές.  Υπάρχουν τρόποι να καλύψουμε το 0,6% που μας μένει: ένας τρόπος είναι μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να βρεθούν τα 600 εκατ. θα καθίσουμε να το κουβεντιάσουμε.  Με τους δανειστές υπάρχουν συγκρούσεις πολύ δύσκολες. Για τα κόκκινα δάνεια δόθηκε πολύ σκληρή μάχη.

Η κυβέρνηση σε αυτό ζήτησε συναίνεση από την αντιπολίτευση και δεν την πήρε: Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αυτό που μου λένε χαιρέκακα είναι να κόψεις κι εσύ τις συντάξεις για να γίνεις ίδιος με εμάς. Ε δε θα γίνουμε ίδιοι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης