«Άρωμα» Ευρώπης για τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ

«Άρωμα» Ευρώπης για τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ

Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας, Γεωργάδης, Μητσοτάκης ταξιδεύουν στην Ισπανία για το συνέδριο του ΕΛΚ - Παρών και ο Σαμαράς που μιλάει την Πέμπτη με θέμα τον λαϊκισμό

«Άρωμα» Ευρώπης για τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ
Η αναζωπύρωση της… προαιώνιας διαμάχης ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη Ντόρα Μπακογιάννη θόλωσε το ενωτικό μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι επίδοξοι ηγέτες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το κοινό τους ταξίδι στη Μαδρίτη για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Το ναυάγιο του σχεδίου να αναλάβει η κυρία Μπακογιάννη μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΛΚ, της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας, στην οποία εντάσσεται η ΝΔ, συνοδεύτηκε από πόλεμο διαρροών μεταξύ των συνεργατών των δύο προηγούμενων διεκδικητών της γαλάζιας ηγεσίας που βάρυνε την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα στο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Κλείσιμο
Άνθρωποι της Ντόρας Μπακογιάννη υπεδείκνυαν ως «υπονομευτή» της υποψηφιότητάς της τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο υποστήριζαν ότι με παρασκηνιακές κινήσεις προς αξιωματούχους του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο πίεσε για να μην υποστηριχθεί η Ελληνίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών με το επιχείρημα ότι «δεν είναι αποδεκτή από όλους τους υποψηφίους για την αρχηγία της ΝΔ».

Το περιβάλλον του κ. Σαμαρά αντέδρασε απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού με τη χρήση βαρύτατων χαρακτηρισμών, όπως «η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια». Ενώ με ειρωνεία αναρωτιόνταν αν «μπορούσε να επηρεάσει ο Σαμαράς τους 750 συνέδρους που θα ψηφίσουν στο συνέδριο του ΕΛΚ».

Τις εικασίες για εμπλοκή Σαμαρά πυροδότησε το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μετέχει στην επίσημη της αντιπροσωπεία της ΝΔ, ορίστηκε να είναι ένας από τους ομιλητές στο συνέδριο του ΕΛΚ και θα εκφωνήσει την τελευταία ημέρα, Πέμπτη, ομιλία με θέμα: «Η δημοκρατία δέχεται επίθεση: Η απειλή του λαϊκισμού στις σύγχρονες κοινωνίες».

Οι πληροφορίες από πηγές της Συγγρού λένε ότι η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη δεν προχώρησε καθώς δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την εκλογή της, εξαιτίας του ότι προτάθηκε καθυστερημένα και δεν υπήρχε χρόνος για να γίνουν διαβουλεύσεις με παράγοντες του ΕΛΚ και να συναφθούν συμμαχίες.

Λέγεται, μάλιστα, ότι αρχικά για τη θέση αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήθελε να προωθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά όταν ο τελευταίος έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος στράφηκε προς την κυρία Μπακογιάννη, η οποία με τη στάση που τηρούσε έδειχνε να μη στηρίζει στην κούρσα για τη διαδοχή τον αδελφό της, γεγονός που ερμηνευόταν ως έμμεση στήριξη προς τον νυν πρόεδρο.

Προκειμένου να διευκολυνθεί μια ελληνική υποψηφιότητα, η Συγγρού, κατά πληροφορίες, ζήτησε από την ηγεσία του «αδελφού» κυπριακού κόμματος ΔΗΣΥ να αποσύρει το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει για την ίδια θέση ο αρχηγός του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, όπερ και εγένετο. Παρά ταύτα, όμως, οι συσχετισμοί για την Ντόρα Μπακογιάννη δεν ήταν ευνοϊκοί και, εν τέλει, απεσύρθη αφού δεν υπήρχαν πιθανότητες εκλογής της. 

Πόσοι από τους 23 της αντιπροσωπείας θα ακούσουν Σαμαρά;

Η «γαλάζια» αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη, όπου γίνεται το συνέδριο του ΕΛΚ με στόχο να στηριχθεί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που έχει μπροστά του κρίσιμη εκλογική δοκιμασία, είναι πολυπληθής, καθώς απαρτίζεται από 23 στελέχη.  

Εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, θα συμμετάσχουν ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υποψήφιοι για την προεδρία Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Κουμουτσάκος και Νότης Μηταράκης, οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής, ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Πολιτικής Επιτροπής Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρώην Ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, ο πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου και η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου Πηνελόπη Γαβρά.        

Μια μέρα μετά θα αναχωρήσει για την ισπανική πρωτεύουσα ο κ. Σαμαράς και με δεδομένο το κλίμα –πριν αλλά και μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη- πολλοί στη Συγγρού αναμένουν με ενδιαφέρον την καταγραφή όσων από την ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκονται στην αίθουσα την ώρα που θα μιλάει ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς και τις αντιδράσεις τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης