Αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, χρέος, ανάπτυξη τα επόμενα βήματα του Τσίπρα

Αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, χρέος, ανάπτυξη τα επόμενα βήματα του Τσίπρα

Γολγοθάς περιμένει τώρα την κυβέρνηση - Πρώτη κίνηση μετά την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την πρώτη δόση του δανείου - Μέχρι τις 15 η ψήφισή του

Αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, χρέος, ανάπτυξη τα επόμενα βήματα του Τσίπρα
Σε μια συνεδρίαση που γενικά δεν είχε το ενδιαφέρον παλαιότερων ανάλογων συζητήσεων και σε μία ομιλία που ήταν καταδικασμένη να κινηθεί σε αυστηρό πλαίσιο, λόγω της σκληρής συμφωνίας με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη με τον οποίο η χώρα θα κινηθεί τους επόμενους μήνες.

Τέσσερα είναι τα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση:  Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – εντός του επόμενου μήνα όπως είπε -, η ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η ουσιαστική έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους». Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των βημάτων θα επιτρέψει αργότερα και θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να αναπνεύσει, δηλαδή να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό.

Κλείσιμο
Μάλιστα στόχος της κυβέρνησης είναι στις αρχές του 2017 και αφού «γυρίσουμε σε ανάπτυξη και θα αποκαταστήσουμε την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας» είναι να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.
 
 
Τα στοιχήματα της κυβέρνησης 

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και ένα πλέγμα στοιχημάτων, στόχων και μαχών που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, τόσο στο πλαίσιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όσο και γενικότερο στο έργο της:
 
Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων,
Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ,
Ο χαρακτήρας του νέου ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας,
Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας
Η διεύρυνση των κοινωνικών παροχών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Η αποφασιστική στήριξη στο σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών.
Η ενίσχυση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και η καταπολέμηση της αδήλωτης και μαύρης εργασίας.
Η απόδοση δικαιοσύνης με την υποστήριξη του έργου της δικαστικής εξουσίας που πλέον μπορεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της.
Η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
Η διεύρυνση των φορολογικών ελέγχων και η ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας.
Η ψήφιση των νομοσχεδίων για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών.
Ο πλατύς κοινωνικός διάλογος για την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης να βάλει τα θεμέλια ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου απαλλαγμένου από τα βαρίδια του παρελθόντος με: προστασία των αδύναμων, στήριξη της νεολαίας, απόδοση δικαιοσύνης και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ενίσχυση της εργασίας, προσέλκυση νέων επενδύσεων, σεβασμό στο περιβάλλον, με δημοκρατία, διάλογο και κοινωνική συμμετοχή.
 



Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης
 
Ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε υψηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, αν και στην ανταλλαγή αιχμών με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εκφράστηκε και από τους δύο η διάθεση να κινηθούν συναινετικά στη μάχη για την απομείωση του χρέους.

O πρωθυπουργός εξαπέλυσε πάντως επίθεση στην ΝΔ επισημαίνοντας ότι μετέτρεψε την συζήτηση στην Βουλή σε "αρένα για την εσωκομματική αντιπαράθεση για το ποιος θα κάνει πιο δύσκολη την ζωή του Τσίπρα ή του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το πρόβλημα του λαού δεν είναι αυτό" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, γιατί δεν είπε ποιο είναι το δικό της σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ενώ την κατηγόρησε ότι έχει έλλειμμα στρατηγικής.
 

Πρώτα προαπαιτούμενα
 
Με την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεων η κυβέρνηση αφοσιώνεται τώρα στην διαμόρφωση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν την περασμένη Δευτέρα με τους εταίρους, ώστε να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του δανείου. Η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και δεν πρόκειται για μία εύκολη υπόθεση, αφού ουσιαστικά αρχίζει η εφαρμογή στην πράξη του τρίτου μνημονίου και η συγκεκριμενοποίηση των σκληρών μέτρων, που αυτό προβλέπει.Ταυτόχρονα θα είναι και το πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων και της αποφασιστικότητας που θα δείξει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης