Κοτζιάς στο ΣΑ του ΟΗΕ: Χρειάζεται συνεκτική στρατηγική για την καταπολέμηση του ISIS

Κοτζιάς στο ΣΑ του ΟΗΕ: Χρειάζεται συνεκτική στρατηγική για την καταπολέμηση του ISIS

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί με συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, προκειμένου να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη συριακή κρίση

Κοτζιάς στο ΣΑ του ΟΗΕ: Χρειάζεται συνεκτική στρατηγική για την καταπολέμηση του ISIS
Υπέρ μίας συνεκτικής και πολύπλευρης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία τάχθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη.

Κατά την ομιλία του ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τύχη των μειονοτήτων στο Ιράκ και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπαρξιακή απειλή λόγω των φρικαλεοτήτων του ISIS. 

Κλείσιμο
«Είναι ξεκάθαρο ότι η απειλή που συνιστά το ISIS συνεχίζει να υποσκάπτει τη σταθερότητα και την πολιτική δυναμική του Ιράκ και της Συρίας, καθιστώντας την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή εξαιρετικά ρευστή», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως  εδώ και καιρό έχει καταστεί επίσης ξεκάθαρο ότι, μέσω του φαινομένου των «ξένων μαχητών» και της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, τα κύματα αστάθειας γίνονται αισθητά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Έλληνας ΥΠΕΞ, το στοιχείο κλειδί για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών είναι η συνεκτική, αποφασιστική και πολύπλευρη στρατηγική.

«Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS, τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα,  ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων», τόνισε.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως το ISIS είναι αδύνατον να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα γι' αυτό και πρότεινε την αντιμετώπιση των ζητημάτων χρηματοδότησης των τζιχαντιστών και στρατολόγησης νέων ατόμων, μέσω του διαδικτύου.

Όσον αφορά στο συριακό εμφύλιο, υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί με συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, προκειμένου να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη συριακή κρίση μέσω της άμεσης έναρξης μια πολιτικής διαδικασίας ανοικτής σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη συμμαχία υπέρ της ειρήνης. Μια συμμαχία για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Και πρέπει να ξαναδώσουμε στους νέους της Συρίας και όλου του αραβικού κόσμου το δικαίωμα να ονειρεύονται και να ζήσουν μια διαφορετική ζωή. Διαφορετικά -χωρίς αυτό το όνειρο ή αυτές τις προοπτικές- δεν θα αγωνιστούν για την ειρήνη και την ανοικοδόμηση στη Συρία», κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης