Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι η Ρωσία μεταφέρει όπλα στη Συρία μέσω Ελλάδας

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι η Ρωσία μεταφέρει όπλα στη Συρία μέσω Ελλάδας

Να αρθεί η άδεια υπέρπτησης του ελληνικού εναέριου χώρου που έχει δοθεί σε δύο ρωσικά αεροσκάφη από την 1η μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ζητά η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα με non paper που δόθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο - Τι λένε οι Αμερικανοί - Η Αθήνα μελετά το αίτημα των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι η Ρωσία μεταφέρει όπλα στη Συρία μέσω Ελλάδας
Από τη μία, οι ΗΠΑ και η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση... Από την άλλη, η Ρωσία και το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Στη... μέση, βρίσκεται η Αθήνα, η οποία καλείται να κρατήσει πολιτική «ίσων» αποστάσεων σε διπλωματικό πεδίο, όσο και αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Όπως έγινε γνωστό χθες, από ελληνικές διπλωματικές πηγές, στο υπουργείο Εξωτερικών έχει φτάσει αμερικανικό αίτημα -το οποίο, μάλιστα,, διαβιβάστηκε στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό και όχι σε ανώτατο επίπεδο-, με το οποίο οι ΗΠΑ αξιώνουν από την Ελλάδα να άρει την άδεια υπέρπτησης ρωσικών αεροσκαφών, τα οποία περνούν από τη χώρα μας, με προορισμό τη Συρία.

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, η άδεια αφορά σε δύο ρωσικά πολιτικά αεροσκάφη, και τους έχει χορηγηθεί για το διάστημα από την 1η έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Η άδεια, που ζητήθηκε από τη ρωσική και χορηγήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αφορά στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και διπλωματικού προσωπικού, στη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο Συρία.

«Δεν μπορείς να αρνηθείς σε μια τέτοια περίπτωση» λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές, εξηγώντας με ποιο σκεπτικό έγινε δεκτό το ρωσικό αίτημα -και, μέχρι εδώ, τίποτα στην υπόθεση δεν μοιάζει... περίεργο.

Κι όμως. Αυτή η -αθώα;- διπλωματική άδεια διέλευσης, που ζήτησαν οι Ρώσοι και αποδέχθηκαν οι Έλληνες, «κολλάει», αίφνης, στην... Ουάσινγκτον. Και αυτό γιατί, κατά τους Αμερικανούς και το αίτημά τους για «στοπ» στις ρωσικές υπερπτήσεις, τα αεροσκάφη από τη Μόσχα μεταφέρουν οπλισμό, με τον οποίο, προφανώς, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι εξοπλίζονται οι συριακές δυνάμεις, για να αντιμετωπίζουν την ένοπλη αντιπολίτευση της εμπόλεμης χώρας.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το αμερικανικό αίτημα διατυπώθηκε το Σάββατο στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εγγράφως, με «non paper» που παραδόθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, μελετάει το αίτημα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα... συνεχίσει να το μελετάει, μέχρι οι ρωσικές υπερπτήσεις να ολοκληρωθούν, στις 24 Σεπτεμβρίου, ή να τερματιστούν -έστω- λίγο νωρίτερα, για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της Αθήνας, κυρίως με τη Ρωσία, αλλά και για να μην χρειαστεί οι Αμερικανοί να επαναλάβουν το αίτημά τους...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης