Κομισιόν: Υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ το βράδυ της Δευτέρας

Κομισιόν: Υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ το βράδυ της Δευτέρας

Ο κύριος Γιούνκερ γνωστοποίησε στον Αλέξη Τσίπρα πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής, χρειάζεται όμως μια κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση, λέει η Κομισιόν

Κομισιόν: Υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ το βράδυ της Δευτέρας
Μπορώ επιβεβαιώσω πως ο κύριος Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Γιούνκερ χθες, δήλωσε κατά την ενημέρωση της Κομισιόν ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς. Έπειτα από συνομιλία με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο κύριος Γιούνκερ γνωστοποίησε στον κύριο Τσίπρα πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, με την σύγκληση Eurogroup, χρειάζεται όμως μια κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση, την οποία ο Πρόεδρος Γιούνκερ ζήτησε να γίνει μέχρι τα μεσάνυχτα, πρόσθεσε ο κύριος Σχοινάς. 

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί τις προτάσεις της Κομισιόν, όπως δημοσιεύτηκαν την Κυριακή το πρωί, και ακολούθως να κάνει εκστρατεία για θετική ψήφο στο δημοψήφισμα. Κατόπιν, είπε ο εκπρόσωπος θα ληφθούν υπόψιν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και η βιωσιμότητα του χρέους και εν τέλει θα συμπεριλήφθη στη συμφωνία η νέα αρχή που προτείνει η Κομισιόν για δουλείες και ανάπτυξη.

Κλείσιμο
Οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Σχοινά, έρχονται πριν την γνωστοποίηση της νέας επικοινωνίας Γιούνκερ-Τσίπρα, το μεσημέρι της Τρίτης, κατά την οποία η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση για συμβιβαστική λύση (δείτε εδώ
). 



Ξεκαθαρίζοντας τη φύση του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια χρηματοδότηση από το πακέτο αυτό, καθώς δεν είναι επιθυμία της Κομισιόν να δημιουργήσει την εντύπωση πως προσπαθεί να επέμβει στα εσωτερικά της χώρας.
 
Το πακέτο αυτό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας , υπενθυμίζουμε αποτελεί  το πακέτο που είναι έτοιμο να ψηφιστεί αποτελείται κυρίως από διαρθρωτικά κεφάλαια της Ευρωπαικής Ένωσης, που αναλογούν μεν στην Ελλάδα, θα αλλαχτεί όμως ο τρόπος χρήσης τους, το θεωρούμε ως μέρος της χρηματοδότησης αυτής της χρονιάς, μέρος της χρηματοδότησης θα παραδοθούν και για ανάπτυξη.
 
Τα χαμένα 16.2 δις
 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κοντά στη διαπραγμάτευση τονίζουν  πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το δημοψήφισμα και την εκπνοή της τελευταίας διορίας για επίτευξη συμφωνίας πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος, στη πρώτη Ιουλίου σημαίνει πως η ελληνική οικονομία χάνει εν δυνάμει 16.2 δις ευρώ που θα μπορούσε να λάβει ως επιπλέον χρηματοδότηση.
 
Αν και η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ παραμένει εν ισχύ μέχρι το 2016, η απουσία ενός προγράμματος στήριξης να πλαισιώνει την ελληνική οικονομία σημαίνει πως η χρηματοδότηση από το ΤΧΣ παύει να ισχύει και η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει νέα κεφάλαια.
 
Συγκριμένα αυτά είναι 10.9 δις ευρώ που αναλογούν στον ΤΧΣ και θα επιστραφούν στον Κλάους Ρέγκλινγκ και τα κεντρικά στο Λουξεμβούργο, 1.8 δις από τα κέρδη  ομολόγων που της ΕΚΤ και αναλογούν στην Ελλάδα και τέλος τα εναπομείναντα χρήματα  του Προσωρινού Μηχανισμού Επίλυσης Κρίσεων που συνολικά φτάνουν το ποσό των 16.2 δις.
 
Δεδομένου πως οι συνολικές χρηματικές ανάγκες του κράτους για εξυπηρέτηση του χρέους τον Ιούλιο και Αύγουστο μόνο φτάνουν τα 9.2 δις. ευρώ, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει το ελληνικό κράτος να καλύψει τις ανάγκες του. 

Αν ληφθεί επίσης υπόψη πως χρειάζονται να πληρωθούν συντάξεις, μισθοί και λοιπά χρέη, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που έχουν δημιουργήσει το κλείσιμο των τραπεζών, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών δηλώνει πως «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια κυβέρνηση με άδεια ντεπόζιτα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης