Μεγάλη ευρωπαϊκή διάσκεψη για τα χρέη ζητεί ο Τομά Πικετί

Μεγάλη ευρωπαϊκή διάσκεψη για τα χρέη ζητεί ο Τομά Πικετί

Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρέπει να γίνει μόνο για την Ελλάδα, αλλά είναι απαραίτητη και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος

Μεγάλη ευρωπαϊκή διάσκεψη για τα χρέη ζητεί ο Τομά Πικετί
Μόνο με μεγάλο «κούρεμα» των χρεών μπορούν να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο οποίος παράλληλα ασκεί σκληρή κριτική στη Γερμανία για τους χειρισμούς της στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας ο Πικετί εντοπίζει αντίστοιχο πρόβλημα με τα χρέη και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. «Χρειαζόμαστε μία Διάσκεψη για τα συνολικά χρέη της Ευρώπης, όπως αυτή που έγινε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Κλείσιμο
Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρέπει να γίνει μόνο για την Ελλάδα, αλλά είναι απαραίτητη και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Ο συγγραφέας του bestseller «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» ασκεί κριτική στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας. «Η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει σήμερα η Γερμανία, κυρίως με την προώθηση αυτοματοποιημένων μηχανισμών ρύθμισης των χρεών των κρατών μελών, είναι ένα μεγάλο λάθος», υποστηρίζει ο Πικετί.

Η Γερμανία είναι η χώρα η οποία ποτέ δεν ξεπλήρωσε τα χρέη της. «Για αυτό δεν μπορεί να κάνει μαθήματα σε κανένα άλλο κράτος. «Η Ευρώπη θα χρειαζόταν ένα νέο δημοκρατικό ίδρυμα το οποίο θα αποφάσιζε για το επιτρεπόμενο επίπεδο χρέους κάθε κράτους, για να αποκλειστεί με αυτό τον τρόπο η αύξηση των χρεών. Θα μπορούσε να ήταν μια κοινοβουλευτική επιτροπή που να αποτελείται από εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων», προτείνει ο Πικετί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης