Βενιζέλος: Ο Τσίπρας κάνει με τα μέτρα ό,τι ο Χότζας στη γνωστή ιστορία με το σπίτι και τα ζώα

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας κάνει με τα μέτρα ό,τι ο Χότζας στη γνωστή ιστορία με το σπίτι και τα ζώα

Μύθος ότι το πρόβλημα είναι το χρέος και όχι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ




Βενιζέλος: Ο Τσίπρας κάνει με τα μέτρα ό,τι ο Χότζας στη γνωστή ιστορία με το σπίτι και τα ζώα
Την εκτίμηση ότι ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης ελπίζει στην υποχώρηση των εταίρων έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πακέτο που να μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό από την ελληνική πλευρά διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Το κρίσιμο στοιχείο από την  άποψη αυτή θα ήταν μια παρέμβαση στο χρέος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται το ζήτημα το χρέους είναι πολύ συγκεκριμένο και τεχνικά και πολιτικά.

Δήλωσε, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνεισφέρει τη διδασκαλία του Χότζα σε σχέση με τα μέτρα που κατέστησε δυστυχώς αναγκαία το χαμένο πεντάμηνο από τις εκλογές έως σήμερα

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την ιστορία του Νασρεντίν Χότζα, οι πολίτες του ζητούσαν μεγαλύτερα σπίτια, αλλά αντι γι' αυτό διέταξε να μπουν τα ζώα μέσα στις οικείες, με αποτέλεσμα όταν έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο προέβη σε ανάκληση της απόφασης και τότε οι πολίτες τον ευγωμονούσαν. 

«Τώρα που γέμισε  το σπίτι με όλα τα ζώα και οι ένοικοι ασφυκτιούν ακούγοντας καθημερινά για φόρους και περικοπές, μπορεί να πετύχει να  αφαιρέσει  από το κατάλογο των μέτρων την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την  αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο 23%. Άλλωστε και τα δυο βγήκαν στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες. Θα έχει έτσι το πρόσχημα μιας δήθεν διαπραγματευτικής επιτυχίας. Αυτά όλα ισχύουν, αν θέλει βεβαίως να βρει λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
 
Και συνέχισε: Αν όμως το σενάριο της υποχώρησης των εταίρων δεν αποδώσει, ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στην ρητορική της ρήξης για την οποία δεν έχει δημοκρατική εντολή. Η κρίση νομιμοποίησης είναι άλλωστε αναπόφευκτη είτε σε περίπτωση συμφωνίας είτε σε περίπτωση ρήξης. Άλλωστε η λεγόμενη ρήξη οδηγεί σε μια φευγαλέα «ηρωική» ψευδαίσθηση, σε συνθήκες ακραίας κρίσης, με  διακινδύνευση όλου του εθνικού κεκτημένου και - στην καλύτερη περίπτωση -  πάλι  σε συμφωνία, αλλά με όρους Βερσαλλιών του 1919  και όχι Λωζάνης του 1923», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πολλούς «αντιμνημονιακούς» μύθους της τελευταίας πενταετίας λέει ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το  χρέος και όχι ο κίνδυνος επιστροφής στο πρωτογενές έλλειμμα και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

Επεσήμανε δε ότι προκειμένου να οικοδομηθεί ο μύθος αυτός αποκρύφτηκε και συκοφαντήθηκε με καλά οργανωμένο πάθος η μεγάλη παρέμβαση που έγινε το 2012 με το κούρεμα (psi) και την ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που οδήγησε σε μείωσή του κατά 180 περίπου δισ. ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ποσό που ισοδυναμεί πλέον με το 100% του σημερινού ΑΕΠ. Χάρις στη παρέμβαση αυτή, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα πληρώνει φέτος για τόκους μόλις το 40% όσων πλήρωνε το 2010 καθώς το υπόλοιπο 60% έχει κουρευτεί.

Στην παρέμβαση του 2012, υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνεται και η δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές (μείωση και σταθεροποίηση επιτοκίων, επιμήκυνση, μετάθεση λήξεων κοκ) που συνεπάγονται περαιτέρω μείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (συνυπολογισμός κεφαλαίου, επιτοκίου, διαρκείας) και ανοίγουν δυνατότητες ευνοϊκότερης απεικόνισης της ονομαστικής τιμής του χρέους σε σχέση  με το ΑΕΠ.

Τόνισε δε ότι η σκόπιμη και ωμή αμφισβήτηση της παρέμβασης του 2012 οδήγησε στην υιοθέτηση των γνωστών προεκλογικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ περί διεθνούς διάσκεψης και μονομερών ενεργειών για τη διαγραφή του «επονείδιστου χρέους». Τους τελευταίους όμως πέντε μήνες ενώ στη Βουλή - κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού-  η κυρία α Κωνσταντοπούλου έχει αναλάβει εργολαβικά την ανάδειξη του ζητήματος του «επονείδιστου χρέους», η κυβέρνηση έχει κάνει ριζική στροφή και ζητά παραμετρικές αλλαγές στο πλαίσιο της παρέμβασης του 2012, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Το σημαντικότερο όμως, όπως υπογράμμισε, είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση συσχετίζει πλέον τις περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στο χρέος ως συνέπεια και συνέχεια της παρέμβασης του 2012, δηλαδή κατά βάση του PSI, με τη διαπραγμάτευση για τον κατάλογο των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών / διοικητικών μέτρων που έχουν δημοσιονομική επίπτωση. «Ο κ. Τσίπρας τονίζει με ηρωική έμφαση ότι δεν θα δεχθεί μέτρα χωρίς παρέμβαση στο χρέος. Χρησιμοποιεί το χρέος ως εμβρυουλκό μιας απόφασης που πρέπει να πάρει ο ίδιος» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Παρά όμως την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, το βασικό θέμα είναι να επιτευχθεί αυτός ο περιορισμένος στόχος, ώστε να βρίσκεται υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα και να αποτραπεί η επανάληψη του φαύλου κύκλου. Το πραγματικό εκκρεμές θέμα είναι συνεπώς το δημοσιονομικό έλλειμμα/πρωτογενές πλεόνασμα και η ενίσχυση της συνολικής εθνικής ανταγωνιστικότητας και όχι το χρέος όπου η διεκδίκηση  πρόσθετων  παραμετρικών αλλαγών παραβιάζει θύρες ανοικτές από το 2012», τόνισε. 

Πρακτικά αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα επέλθει συμφωνία  στο κατάλογο των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, προφανώς θα γίνουν δεκτές παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που μειώνουν την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης από τους εταίρους. «Αυτό συμφωνήθηκε το 2012» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι έχει τεράστια σημασία το γεγονός ότι η Ελλάδα χρωστάει στους εταίρους της και όχι στις αγορές. Συνεπώς οι επικείμενες λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ μπορούν να αντιμετωπισθούν με διάφορες διευθετήσεις που έχει καταστήσει εφικτές το PSI και η αναδιάρθρωση του 2012. Στις δυνατές αυτές διευθετήσεις εντάσσεται πχ και η μεταφορά από την ΕΚΤ στο ESM και η συσχέτιση των χαρτοφυλακίων SMP και QE της ΕΚΤ .

Όλα όμως αυτά εξαρτώνται από τη συμφωνία στα ζητήματα που επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα/πρωτογενές πλεόνασμα  για το 2015/2016 και τα επόμενα έτη. Η διαπραγμάτευση στα ζητήματα αυτά έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω της επιδείνωσης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο πεντάμηνο.

«Ευθύνη άρα της σημερινής κυβέρνησης είναι να αποφασίσει για αυτό, αναλαμβάνοντας το κόστος της απόφασης. Μόλις γίνει αυτό, εύκολα θα εξειδικευθούν οι περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, γιατί αυτές έχουν διασφαλισθεί ήδη από το 2012. Υπάρχει βεβαίως μια ηθικοπολιτική δυσκολία. Ότι η κυβέρνηση θα έχει έτσι γλείψει εκεί που έφτυνε από το 2012 μέχρι σήμερα. Όμως σε κάτι  τέτοια δεν θα κολλήσει ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κ. Τσίπρα», τόνισε. 
 
Εμείς - συνέχισε ο κ. Βενιζέλος - έχουμε συνεισφέρει στην εξίσωση αυτή το πολιτικό κόστος για το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις παρεμβάσεις στο χρέος που όλοι σκοπίμως αποσιωπούν. 
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση της "επιτροπής Κωνσταντοπούλου" λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και την επιστολή που του είχε απευθύνει ο κ. Βενιζέλος όταν παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης