Αθήνα: Μόνο αν υπάρχει έδαφος η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Αθήνα: Μόνο αν υπάρχει έδαφος η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Απάντηση από την ελληνική στη γερμανική, που λέει ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του»

Αθήνα: Μόνο αν υπάρχει έδαφος η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Προσθέτει ωστόσο: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ».

Κλείσιμο
Με τον τρόπο αυτό, οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς, ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».

Χθες, πάντως, γερμανική πηγή των Βρυξελλών είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει συνάντηση και ακολούθησε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που περιελάμβανε και συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ.

Η ασάφεια περί τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πάντως, ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η τριμερής θα γίνει απόψε, μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.

Η τριμερής συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, ιδίως όταν υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις, κυρίως από την πλευρά της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εντείνουν αφόρητα την πίεση προς την κυβέρνηση και είναι ενδεικτικό ότι βλέπουν με επιφύλαξη πολλές από τις ιδέες που παρουσιάζει η Αθήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Το ύψος των δανειοδοτικών αναγκών που πρέπει να καλύψουν οι δανειστές κρίνεται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι δανειστές ζητούν το πρωτογενές για το 2015 να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) με την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα να κλείσει στο 0,75% του ΑΕΠ (περίπου 1,35 δισ. ευρώ).

Πολλοί επισημαίνουν ότι μία συμφωνία δεν μπορεί να καταρρεύσει επειδή οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών διαφέρουν κατά μόλις 450 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και σε άλλα ζητήματα τα οποία να μην έχουν γίνει γνωστά.

Κατά πληροφορίες υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις που κάνει η κάθε πλευρά για την απόδοση των μέτρων, με τα οποία επιχειρείται να αυξηθούν τα έσοδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης