EUNAVFOR Med: Η στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στα κυκλώματα λαθρεμπόρων

EUNAVFOR Med: Η στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στα κυκλώματα λαθρεμπόρων

Καμμένος: Το θέμα της μετανάστευσης είναι πλέον και θέμα άμυνας - Μοργκερίνι: Η επιχείρηση να ξεκινήσει και τον Ιούνιο

EUNAVFOR Med: Η στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στα κυκλώματα λαθρεμπόρων
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες με τη συμφωνία των υπουργών για τη στρατιωτική επιχείρηση EUNAVFOR Med με σκοπό να ληφθεί σοβαρή δράση ενάντια στα κυκλώματα λαθρεμπόρων που εκμεταλλεύονται την έκρυθμη μεταναστευτική κατάσταση προς όφελος τους.
 
Η στρατιωτική επιχείρηση EUNAVFOR Med αποτελεί ένα κομμάτι της ολικής αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόκληση που αποτελεί πλέον η μετανάστευση. Η EUNAVFOR Med θα εκτελεστεί σε τρία στάδια σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου.
 
Κλείσιμο
Αρχικά θα υπάρχει μια περίοδος ανταλλαγής πληροφοριών για τη δράση των κυκλωμάτων και αυξημένης συνεργασίας με τις ώρες της Αφρικανικής Ένωσης όπως και της Μέσης Ανατολής που αποτελούν χώρες διέλευσης μεταναστών. Η διαδικασία αυτή στόχο έχει να αξιολογήσει και να καταγράψει την δράση των λαθρεμπόρων στην Νότια Μεσόγειο, η οποία θα ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε συνέντευξη Τύπου η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρεντερίκα Μοργκερίνι δήλωσε πως δύναται η επιχείρηση να ξεκινήσει και τον Ιούνιο.
 
Η δεύτερη και τρίτη φάση της EUNAVFOR Med θα αποτελεί την εκκίνηση της δράσης στη Μεσόγειο όπου και θα ερευνηθούν και θα διαπιστωθούν τα σκάφη που διακινούν μετανάστες και στη συνέχεια θα προσέλθουμε στη τρίτη φάση, δηλαδή τη συστηματική καταστροφή τους. Την αρχηγία και το συντονισμό της επιχείρησης θα αναλάβει ο Ιταλός αντιναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο, από τη Ρώμη.
 
Θέτοντας ρεκόρ ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων, η στρατιωτική επιχείρηση που συμφωνήθηκε σήμερα θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούνιο, μόλις επικυρωθεί από τους αρχηγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Καμμένος: Το θέμα της μετανάστευσης είναι πλέον και θέμα άμυνας
 
Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Άμυνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε δήλωσή του στη ΝΕΡΙΤ: «Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι πλέον και θέμα άμυνας. Αυτό που είδανε πριν από αρκετό καιρό οι Έλληνες και αντιμετωπίστηκε και από τα ευρωπαϊκά μέσα με κακή πρόθεση, ότι δηλαδή ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες, που υπάρχουν πάρα πολλοί, μπορεί να διακινηθούν και πιθανόν να διακινούνται και τρομοκράτες προς την Ευρώπη και μέσω της Ελλάδος. Αυτό αφορά σε όλη την ΕΕ. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Αυτό το παραδέχτηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
 
Προχωρώντας σε μία πολιτική που χαράσσει η ΕΕ, σε πρώτη φάση, για τα βόρεια σύνορα της Αφρικής, για τις επιχειρήσεις που ξεκινούν με την έγκριση του Συμβούλιου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., αναγνωρίζεται πλέον και το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό, που υπάρχει στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στην Ελλάδα. Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ως οφείλουμε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και παράλληλα στην αποτροπή της εισόδου σε στοιχεία τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Άλλο σημείο είναι η αναγνώριση ότι υπάρχει κίνηση τέτοιων ομάδων στα Βαλκάνια. Δεν θα επιτρέψουμε να δεχθούν στα Βαλκάνια τέτοιου είδους ομάδες. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στις προβοκάτσιες που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να αναπτύσσονται στην περιοχή των Βαλκανίων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης