Αναστασιάδης: Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τον Ακιντζί

Αναστασιάδης: Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τον Ακιντζί

Ανέφερε ότι μεταξύ άλλων συζήτησαν και για τη δυνατότητα συμβουλών από την Ε.Ε. και τη συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των τεσσάρων ελευθεριών για να ξεπεραστούν οι φοβίες, οι ανησυχίες, οι ανασφάλειες

Αναστασιάδης: Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τον Ακιντζί
Με τον Μουσταφά Ακιντζί «φαίνεται να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι αυτό εδράζεται «σε ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα: Μια γνήσια ομοσπονδία που καμία σχέση έχει με τη συνομοσπονδία ή τις φοβίες που ακούγονται».

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε επίσης λόγο για μια «νέα κατάσταση πραγμάτων, μια λύση που οπωσδήποτε δεν θα παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κλείσιμο
Συνέχισε λέγοντας ότι η λύση αυτή θα δημιουργεί προοπτικές για όλους και θα αποτελεί με τη συναπόφαση του συνόλου του λαού μέσα από το δημοψήφισμα, σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το ρόλο της Κύπρου ως κράτος μέλους της ΕΕ.
Έκανε παράλληλα αναφορά στο θετικό κλίμα που επικράτησε στο πρόσφατο δείπνο με το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Λήδρα Πάλας.

Μιλήσαμε, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «για πρώτη φορά επιτέλους, τόσο ανοικτά, χωρίς δισταγμούς, χωρίς να αποφεύγουμε να επισημάνουμε ό,τι ο καθένας θεωρούσε ως κρίσιμο».
Όπως είπε, στο δείπνο έγινε αναφορά στη «δυνατότητα συμβουλών από την ΕΕ και τη συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των τεσσάρων ελευθεριών, γενικότερα πώς θα ήταν δυνατόν, αξιοποιώντας την ιδιότητα και την παρουσία μας στην Ευρώπη, να διασφαλίσουμε τον κάθε Κύπριο, για να ξεπεραστούν οι φοβίες, οι ανησυχίες, οι ανασφάλειες».

Ο Κύπριος Πρόεδρος  εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι επόμενοι των μηνών θα δημιουργήσουν, όχι απλώς την αχτίδα ελπίδας που σήμερα δημιουργείται, αλλά την προοπτική της συντομότερης δυνατής λύσης», που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και που «δεν θα δημιουργεί νικητές και δεν θα αφήνει ηττημένους».
Όπως είπε, κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον «συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο μέσα από την ειρηνική συμβίωση μπορεί να υπάρξει ασφάλεια και μέλλον και προοπτική για τα παιδιά» και τις μελλοντικές γενιές.

Αρκεί, όπως σημείωσε, να υπάρχει ενότητα, να εγκαταλειφθεί η καχυποψία και να υπάρξει επιτέλους η αποφασιστικότητα.

«Και από δικής μας πλευράς» σημείωσε, «από δικής μου πιο συγκεκριμένα – και θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο όραμα μοιραζόμαστε με ένα πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας και ότι θα γίνει κατορθωτό – είμαι αποφασισμένος να δουλέψω προκειμένου να πετύχουμε την απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα, να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, να πετύχουμε να συγκροτήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό».

Ανέφερε εξάλλου ότι η ένταξη στην ΕΕ προσφέρει το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια έντιμη και αποτελεσματική λύση του Κυπριακού, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Εστειλε εξάλλου το μήνυμα ότι «επιτέλους έφτασε η ώρα όλοι να καταλάβουμε ότι υπάρχει μέλλον αν υπάρχει αποφασιστικότητα να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές και ιδιαίτερα οι κίνδυνοι».

Και οι κίνδυνοι, είπε, είναι η παράταση του απαράδεκτου αδιεξόδου.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, έκανε σαφές πως η ένταξη του συνόλου της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί ένα προνόμιο που κερδήθηκε με τη διαπραγμάτευση και τον ενταξιακό αγώνα του νησιού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης