Οι επικοινωνίες Καραμανλή που φρέναραν τις εσωκομματικές κινήσεις στη ΝΔ

Οι επικοινωνίες Καραμανλή που φρέναραν τις εσωκομματικές κινήσεις στη ΝΔ

Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά και στην Μαριέττα Γιαννάκου. Πως επέδρασαν οι δραματικές εξελίξεις στο Eurogroup

Οι επικοινωνίες Καραμανλή που φρέναραν τις εσωκομματικές κινήσεις στη ΝΔ
Επιπτώσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είχε η δραματική τροπή που έλαβαν τη Δευτέρα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς το ναυάγιο των Βρυξελλών συνέβαλε στην αποφόρτιση της ατμόσφαιρας έντασης που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης.

Οι τόνοι που είχαν ανέβει κατακόρυφα μετά το δείπνο των 14 στελεχών που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου και οδηγήθηκαν στα ύψη με την αντιπαράθεση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση πίεσης προς την κυβέρνηση Τσίπρα που εξέδωσε μια μέρα μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, άρχισαν να υποχωρούν μετά τον «πάγο» που αποφάσισε να βάλει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη σεναριολογία που τον εμφάνιζε να ευνοεί την προοπτική αλλαγής στην κορυφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείσιμο
Σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα τόσο με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά όσο και με την κ. Γιαννάκου, ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο ίδιος δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά του κόμματος. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση και στους δύο συνομιλητές του ότι «στην παρούσα φάση και λόγω των κρίσιμων εξελίξεων για τη χώρα, απαιτείται,  περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να επικρατήσουν στο εσωκομματικό πεδίο ήπιοι τόνοι». 

Ο κ. Καραμανλής απέρριψε το αίτημα της κυρίας Γιαννάκου να συναντηθεί μαζί του, συνοδευόμενη και από τρία στελέχη της ΝΔ, που μετείχαν στο δείπνο που οργάνωσε και συγκεκριμένα τους πρώτους σε σταυρούς βουλευτές του κόμματος στην Α' και Β' Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη και Νίκο Δένδια (οι οποίοι, ως γνωστόν, αναφέρονται ως εν δυνάμει υποψήφιοι για την ηγεσία), καθώς και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη.
«Μαριέττα μου, οι δυο μας μπορούμε να τα πούμε όποτε θέλεις, αλλά ίσως είναι καλύτερα μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα», φέρεται να της είπε ο πρώην πρωθυπουργός, τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό κάθε περαιτέρω συζήτηση που θα άφηνε περιθώρια για ανάμειξη του ονόματός του στα σενάρια περί εκκίνησης διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ που είχαν αρχίσει να διακινούνταν έπειτα το δείπνο που οργάνωσε η πρώην υπουργός. 

Αναβολή (και) στα δείπνα

Η σαφής τοποθέτηση του κ. Καραμανλή φαίνεται να προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη νέα συνάντηση των «14» στελεχών που επρόκειτο αυτή τη φορά να γίνει στην οικία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Προς την κατεύθυνση αυτή είχαν συμβάλει, καθώς, στο μεταξύ, είχαν αρχίσει να προκαλούνται αντιδράσεις από βουλευτές, όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κικίλιας, Άννα Ασημακοπούλου, Σταύρος Καλαφάτης και άλλοι που με παρεμβάσεις τους, κυρίως μέσω twitter, εξέφραζαν δυσφορία για το κλίμα που δημιουργούνταν στις τάξεις της ΝΔ. 

Στην επικοινωνία με Καραμανλή – Σαμαρά, που έγινε με πρωτοβουλία του δεύτερου, ετέθη ακόμη ζήτημα αναβολής της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, εφόσον, όπως φαίνεται, δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και τεθεί θέμα νέας συνεδρίασης. 

Οι δύο άνδρες εκτίμησαν ότι «δεν μπορεί, την ώρα που δίνεται μια τόσο καθοριστική μάχη για τη χώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασχολείται με τα εσωτερικά του».

Μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων στο Eurogroup, πλειάδα στελεχών του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, και άλλοι, με αιτήματά τους προς τη Συγγρού ζήτησαν να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής της συνεδρίασης.

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Τρίτη με πιθανότερη εκδοχή να μετατεθεί η συνεδρίαση τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης