Ράνια Αντωνοπούλου: Επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ για νέες θέσεις εργασίας

Ράνια Αντωνοπούλου: Επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ για νέες θέσεις εργασίας

Υλοποιείται άμεσα με αλλαγές το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας- Αλλάζουν τα προγράμματα κατάρτισης - Απογοητευτικές οι προβλέψεις για την ανεργία

Ράνια Αντωνοπούλου: Επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ για νέες θέσεις εργασίας
Τη δραματική πρόβλεψη ότι ακόμα και αν υλοποιηθεί η δέσμευση για δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα στην τετραετία, το ¼ του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα παραμείνει εκτός δουλειάς έκανε από το βήμα της βουλής η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου.

Η υπουργός στις προγραμματικές της δηλώσεις περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα καταστροφής που δημιούργησε η ύφεση η οποία «εξαέρωσε πάνω από το 25% της παραγωγικής ικμάδας της χώρας».  

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, σήμερα ενα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες έλληνες είναι άνεργοι, από τους οποίους πάνω από το 70%, δηλαδή περίπου 900.000, είναι άνεργοι για παραπάνω από 1 χρόνο.

«Περισσότερες από 300.000 οικογένειες είναι εντός ή στα όρια της ένδειας και του αποκλεισμού αφού εδώ και πέντε χρόνια είναι όλα τα μέλη της άνεργα, χιλιάδες νέοι  είναι εγκλωβισμένοι στην απραξία, ακόμα και αν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές επιδοθούν σε υψηλούς ρυθμούς επένδυσης, σε 10 χρόνια θα εξακολουθούμε να έχουμε μισό εκατομμύριο ανέργους», ανέφερε η κυρία Αντωνοπούλου. 

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εκτιμά ότι ακόμη και με ρυθμούς ανάπτυξης έως και 3% τον χρόνο η επιστροφή σε ένα ποσοστό ανεργίας στα επίπεδα του 2007, δεν είναι δυνατό να γίνει πρίν την παρέλευση μιας δεκαετίας.

Η κ. Αντωνοπούλου κατηγόρησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ότι «επιχείρησε να δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσό και από τους μελλοντικούς πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 σε δράσεις παλαιάς κοπής, σε προγράμματα αποτυχημένα. Αναφέρθηκε μάλιστα στο υψηλό κόστος (δύο εκατ. ευρώ) της μελέτης που  ανατέθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα για την εφαρμογή του πιλοτικού εξαμηνιαίου προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ».

Όμως, απαραίτητος όρος για την υλοποίηση και του βραχυπρόθεσμου και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας είναι ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ. Η υπουργός δήλωσε ότι θα επιμείνει στη διαπραγμάτευση  σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός θαρραλέου και έκτακτου New Deal, με πολλαπλάσιους πόρους από αυτούς του πακέτου Γιουνκέρ.

Εξήγγελλε επίσης αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης, καταγγέλλοντας τα βάουτσεερ και τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για αναποτελεσματικά προγράμματα.

«Είναι τυχαίο – αναρωτήθηκε - ότι  δεν βρήκαμε καμία αξιόπιστη απάντηση που να μπορεί να μας δικαιολογήσει γιατί σε κάθε 100 ευρώ της χρηματοδότησης των προγραμμάτων τα 75 ευρώ τα παίρνουν ως αμοιβή τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, δημόσια και ιδιωτικά, και μόνο τα 25 ευρώ να τα λαμβάνει ο επιδοτούμενος άνεργος; Σας θυμίζω ότι πρόσφατα η Επίτροπος Απασχόλησης της Ε.Ε. κ. Τίσσεν δήλωσε ότι στον απολογισμό της  τελευταίας εξαετίας δαπανήθηκαν 77  δισεκατομμύρια ευρώ με αποδέκτες 20 εκατομμύρια ανέργους. Ομως από αυτούς μόνο 3 εκατομμύρια  βρήκαν δουλιά μετά το τέλος της επιδότησης».

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν άμεσα προκειμένου να προσφέρουν θέσεις εργασίας και όχι απλά ανακούφιση. Παρεμβάσεις με σχεδιασμό και περιεχόμενο που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σε τοπικό επίπεδο και δεν είναι αποκομμένες από τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού και της αγοράς εργασίας. 

Συγκεκριμένα τόνισε ότι αφού ολοκληρωθεί η  επανεξέταση των προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί, θα υλοποιηθούν άμεσα.  

-Ως πρώτο βήμα, θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα προσωρινής απασχόλησης που έχουν ζητήσει οι Δήμοι και αρχικώς αφορούσε 52.000 ανέργους. 
«Μέσα στις επόμενες ημέρες – επεσήμανε - ξεκινάμε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις που ζητούν οι Δήμοι αφορούν συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα.»

-Ομάδα εργασίας θα επανεξετάσει όλα τα αποκαλούμενα εμπροσθοβαρή προγράμματα και θα οριστικοποιηθεί  εντός των ημερών πόσα και ποια από αυτά θα παγώσουν και ποια θα υλοποιηθούν με νέο σχεδιασμό.

-Αναβαθμίζονται  τα Κέντρα Προώθησης του ΟΑΕΔ σε ουσιαστικά εργαλεία τοποθέτησης ανέργων σε θέσεις εργασίας με βάση το επαγγελματικό προφίλ, το επίπεδο σπουδών και τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

-Επανεξετάζεται το σύστημα φορέων επαγγελματικής κατάρτισης με κριτήριο την ανεύρεση εργασίας για τον τελικό αποδέκτη, που είναι ο άνεργος. 

-Διαμορφώνεται  ένα πραγματικό σύστημα διάγνωσης αναγκών επιχειρήσεων και ανέργων με την αξιοποίηση του δυναμικού  των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων. Καμία ανάθεση και μελέτη δεν θα δίδεται σε εξωτερικούς συνεργάτες, εάν προηγουμένως δεν εξαντληθούν οι δυνατότητες των εξαιρετικών υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών των υπηρεσιών του υπουργείου.

- Θα δοθεί ένα προνομιακό βήμα στην κοινωνική και την αλληλέγγυα οικονομία και στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο (κοινωνική οικονομία) 
«Η Κοινωνική Οικονομία – τόνισε η Υπουργός- στον βαθμό που θα αποτελέσει βασικό κρίκο των έκτακτων πολιτικών για την ανάσχεση της ανεργίας και την ανάκτηση της εργασίας, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική ενεργητική πολιτική απασχόλησης από τις ψευδεπίγραφες «ενεργητικές» πολιτικές που κατάπιαν δισεκατομμύρια, αφήνοντας πίσω τους την καμένη γη της τεράστιας ανεργίας.

Στο σχέδιο άμεσης δράσης που καταρτίζουμε στο υπουργείο Εργασίας θέλουμε να συναντηθούν οι ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας, με τις δεξιότητες και τις κλίσεις του δυναμικού της στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, αλλά και με  τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας. Συγκολλητική ουσία αυτού του σχεδίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης