Το θέμα Αβραμόπουλου στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Το θέμα Αβραμόπουλου στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές και στελέχη εκφράζουν αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για ΠτΔ καθώς θα ήθελαν ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά - Δυσκολίες και από την πλευρά της ΕΕ αφού η υποψηφιότητά του θα προκαλέσει ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Επιτροπής

Το θέμα Αβραμόπουλου στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες
Ο Έλληνας επίτροπος στην ΕΕ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ καθοριστικό θα είναι το ραντεβού που έχει σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Κλείσιμο
Οι πληροφορίες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά του Έλληνα επιτρόπου επιμένουν ότι η συνεννόηση έχει γίνει και ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Από την κυβέρνηση, πάντως, λένε ότι πρώτη επιλογή ήταν ο κ. Κώστας Καραμανλής και η δεύτερη ο κ. Αβραμόπουλος. Για να προχωρήσει η υποψηφιότητά του χρειάστηκε να πιεστεί και ο κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις του. Η πρόταση του κ. Αβραμόπουλου δείχνει την πρόθεση του κ. Τσίπρα να κινηθεί συναινετικά στην κάλυψη του κορυφαίου πολιτειακού θεσμού ξεπερνώντας τις αρχικές αντιρρήσεις του κ. Σαμαρά που προτιμούσε η ΝΔ να μην στηρίξει και να αποχωρήσει από τη Βουλή επιβεβαιώντας έτσι στο συμβολικό επίπεδο την απόφασή της για σύγκρουση με την κυβέρνηση μέχρι όπως υπολογίζει να κλείσει σύντομα η αριστερή παρένθεση. 

Δυσκολίες όμως εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο εντός, όσο και εκτός χώρας. 

Εντός, από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βουλευτές και στελέχη εκφράζουν αντιρρήσεις τόσο για το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου που συμμετείχε σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις από τον κ. Παπαδήμο και μετά όσο και γιατί θα ήθελαν ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά. Δυσκολίες όμως έρχονται και από την πλευρά της ΕΕ αφού η υποψηφιότητά του για την Προεδρία θα προκαλέσει ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Επιτροπής. Ο κ. Αβραμόπουλος που προέρχεται από τη ΝΔ και το ΕΛΚ κατέχει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τα θέματα μετανάστευσης. Εκτιμάται ότι δύσκολα ο κ. Γιούνκερ θα δώσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο σε ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την Αριστερά. Προκύπτει έτσι το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πάντως, ο κ. Τσίπρας φέρεται να θέλει ένα δικό του πρόσωπο και ως πιθανότερος εμφανίζεται ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης