Ασφυκτικές πλέον οι προθεσμίες της διαπραγμάτευσης

Ασφυκτικές πλέον οι προθεσμίες της διαπραγμάτευσης

Επίθεση Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ: εκβιάζει τους βουλευτές και επιδιώκει συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης

Ασφυκτικές πλέον οι προθεσμίες της διαπραγμάτευσης
Ενώ η Τρόικα απάντησε στις ελληνικές θέσεις τα ξημερώματα της Τετάρτης και έχει αφήσει ανοικτό το εάν και πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έστειλε το δικό του μήνυμα χθες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν θα δεχθώ παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις”. 

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ο κ. Σαμαράς είπε ότι η πίεση είναι πολύ μεγάλη γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση ωστόσο πρόσθεσε ότι “κανείς δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι η χώρα δεν έκανε πολλά στην δημοσιονομική προσαρμογή και στις μεταρρυθμίσεις και κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στην χώρα όπως πριν από 2,5 ή 4 χρόνια όταν βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής”. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι δανειστές ζητούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα και σημείωσε ότι το ίδιο έκαναν και πέρυσι και πρόπερσι και έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους. Απορρίψαμε αυτές τις απαιτήσεις είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “η μείωση συντάξεων ή η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, ή μείωση στις 100 δόσεις θα ήταν μήνυμα καταστροφής στην ελληνική κοινωνία». Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι για τρίτη φορά η ελληνική πλευρά θα επιβεβαιωθεί ο προϋπολογισμός θα φέρει αποτελέσματα και πιάσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους ή θα πάμε και καλύτερα. 

Κλείσιμο
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σαμαράς έβαλε το όριο των υποχωρήσεων της κυβέρνησης σε μία συγκυρία που ακόμη ΔΝΤ και ΕΕ συζητούν εάν θα δεχθούν τις τελικές απαντήσεις που τους έστειλε η ελληνική πλευρά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Πάντως στο e-mail προβλέπονται και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα όπως η εισφορά αλληλεγγύης χωρίς μείωση στην περίπτωση που κατά την διάρκεια του 2015 προκύψει κενό. 

Πάντως άγνωστο παραμένει το πότε θα έλθει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Τρόικα  κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται στο ότι το ΔΝΤ επιμένει στην λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων. Μετά από αυτή την καθυστέρηση όμως είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβουν το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και οι αποφάσεις για την Ελλάδα τοποθετούνται σε έκτακτη συνεδρίαση πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του έτους συνολική λύση για την Ελλάδα που να περιλαμβάνει και την συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά το μνημόνιο ή όλα μεταφερθούν για το νέο έτος και εκ των πραγμάτων συμπέσουν με τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Στην χθεσινή του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός έκανε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και απέδωσε στον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης τις αρνητικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσπάθειά του να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκβιάζει τους βουλευτές προκειμένου να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην αρχή διέδιδαν περί χρηματισμού βουλευτών ενώ μόλις προχθές έκαναν λόγο και για αποστασία. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την πρόκληση πολιτικής αποσταθεροποίησης γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Στην πολιτική αστάθεια απέδωσε την άνοδο των spreads μετά από μία περίοδο που κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Σημείωσε δε ότι την απάντηση στο αν το χρέος είναι βιώσιμο την έχουν δώσει οι ίδιες οι αγορές όταν υποδέχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο τα ελληνικά ομόλογα και στην συνέχεια με την πτώση των spreads. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης