Ο Κουβέλης έριξε πέτρες στο... «Ποτάμι»

Ο Κουβέλης έριξε πέτρες στο... «Ποτάμι»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπονοώντας το κόμμα του Θεοδωράκη έκανε λόγο για «μεταπολιτικά πειράματα και μιντιακά πυροτεχνήματα»

Ο Κουβέλης έριξε πέτρες στο... «Ποτάμι»
Στους ανθρώπους του πνεύματος που στηρίζουν τη διακήρυξη της Δημοκρατικής Αριστεράς απευθύνθηκε εχθές το βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης. Παρόντες ήταν οι περισσότεροι από τους 181 που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο που αφορά την πολιτική στον πολιτισμό. Ανάμεσα σε αυτούς ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην πρύτανης του Παντείου Θόδωρος Παπαθεοδώρου, η Ρένη Πιττακη, η Αργυρώ Καπαρού, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Λάκης Παπαστάθης κα.

Ο κ. Κουβέλης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο νέο κόμμα του Σταύρο Θεοδωράκη, χωρίς να το κατονομάσει, κάνοντας λόγο για «μεταπολιτικά πειράματα και μιντιακά πυροτεχνήματα». Υπογράμμισε επίσης πως «μια πολιτεία που αντιμετωπίζει εχθρικά την παιδεία και τον πολιτισμό είναι μια πολιτεία που παραδίδεται στη βαρβαρότητα και σε μιντιακούς σωτήρες».

Κλείσιμο
Ειδικότερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπονοώντας το «Ποτάμι» σημείωσε εμφατικά: «Δεν φτάνει όμως η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ. Το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του. Αλλά, εδώ ας προσέξουμε. Το νέο δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του, από την προβολή του, ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του. Το νέο προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Γιατί τότε, ο θολός πολυσυλλεκτισμός και κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλαιοκομματικού παρελθόντος. Η πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως δημιουργεί χειραγωγημένους πολίτες».

Ο κ. Κουβέλης επανήλθε στην άρνησή του να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών». Πρόσθεσε πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών και τη στρατηγική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν οι πνευματικοί άνθρωποι στο περιβάλλον της κρίσης είπε πως «είναι σαφές ότι η τέχνη και η διανόηση οφείλει σήμερα να έχει μια σταθερή δημόσια παρέμβαση που θα φέρνει στο προσκήνιο την κριτική της κρίσης με θετικές προτάσεις και λύσεις, μακριά από λαϊκισμούς, εθνικιστικές εξάρσεις, κοινωνικούς αυτοματισμούς, μεταπολιτικά πειράματα και μιντιακά πυροτεχνήματα».

Για τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς σε συγκεκριμένα ζητήματα ανέφερε:

- η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και η λειτουργία του σε ένα πλαίσιο ομαλότητας αποτελεί σήμερα κεντρικό στόχο της πολιτικής μας. Θέλουμε πανεπιστήμια ανοιχτά με εξασφαλισμένες παράλληλα τις πολιτειακές εγγυήσεις για την εύρυθμη λειτουργία τους και την αξιολόγησή τους.

και

- έχουμε διαφωνήσει με μια σειρά επιλογών της κυβέρνησης που υποβαθμίζουν την προβολή του ελληνικού πολιτισμού – και μάλιστα σε περίοδο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -, καθώς επίσης και με την πρόσφατη κατάργηση της «ενιαίας τιμής βιβλίου». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης