Βενιζέλος: Κανείς Έλληνας στρατιώτης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Βενιζέλος: Κανείς Έλληνας στρατιώτης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ο ρόλος του στρατηγείου της Λάρισας - Τι ζήτησε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών και πώς απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Βενιζέλος: Κανείς Έλληνας στρατιώτης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
«Κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν πρόκειται να μετάσχει σε επιχείρηση στο  έδαφος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας», έχει διαμηνύσει ο υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος στους Ευρωπαίους συνομιλητές του. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποφασίσουν στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών «battle groups» και την αποστολή ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου εκφράζονται φόβοι ότι μια ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει στρατιωτική δύναμη στην αφρικανική χώρα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότεροι «ειρηνοποιοί» προκειμένου οι Γάλλοι στρατιωτικοί να αναλάβουν περισσότερο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών «ομάδων μάχης» αναμένεται να αποφασιστεί τυπικώς στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ τηλεφώνησε την προηγούμενη Πέμπτη στον κ. Βενιζέλο και πρότεινε την ανάπτυξη ευρωπαϊκών «battle groups» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για να λάβει την απάντηση του κ. Βενιζέλου ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συμμετέχει στην αποστολή διαθέτοντας στρατιωτικούς.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να ανατεθεί η διοίκηση των επιχειρήσεων στο στρατηγείο που διαθέτει η ΕΕ στην Λάρισα. Με τον τρόπο αυτό στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι θα αποφύγουν την πίεση για ανάπτυξη Ελλήνων αξιωματικών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Κλείσιμο



Εκτός από το θέμα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής εμπλοκής στην αφρικανική χώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν τα θέματα του εμφυλίου στη Συρία (για να προετοιμαστεί η διάσκεψη για την ειρήνευση στη χώρα που συγκαλείται μεθαύριο Τετάρτη στο Μοντρέ μετά την απόφαση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης να μετάσχει), την κατάσταση στο Ιράν, την Αίγυπτο και το νότιο Σουδάν.

Ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει στις Βρυξέλλες και την Τρίτη για τη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Σερβίας και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αργά αύριο το βράδυ αφού θα έχει συμπληρώσει εννέα μέρες παραμονής στο εξωτερικό, αφού μετέβη στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τώρα βρίσκεται στην έδρα της ΕΕ στην βελγική πρωτεύουσα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης