Με 153 βουλευτές μπαίνει στο 2014 η κυβέρνηση

Με 153 βουλευτές μπαίνει στο 2014 η κυβέρνηση

Το «αντίο» του Πολύδωρα, η δυσφορία των βουλευτών και οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας - Η στρατηγική του Βερολίνου και ο «εξευρωπαϊσμός» του Αλ. Τσίπρα

Με 153 βουλευτές μπαίνει στο 2014 η κυβέρνηση
Η αποχώρηση-διαγραφή του κ. Βύρωνα Πολύδωρα εκ των πραγμάτων φέρνει πιο κοντά τις εκλογές αφού δημιουργεί το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος και πόσο μπορεί να αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία ή αν ο πρωθυπουργός θα πάρει την πρωτοβουλία βάζοντας εκείνος το διακύβευμα και επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή.

Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα μοιάζει με μαγική εικόνα. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι τα δύσκολα τελείωσαν και ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης και επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο η διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι ανοικτή. Ο κ. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει Βρυξέλλες-Βερολίνο ότι όλα -άλλα όλα- τα συμφωνηθέντα θα περάσουν και ότι ελέγχει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα καθώς επίσης ότι σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτών υπάρχουν άλλοι που θα στηρίξουν την «σωτηρία της χώρας».

Κλείσιμο
Μετά από αυτές τις διαβεβαιώσεις ενδεχόμενη πολιτική διαπραγμάτευση που θα άλλαζε πτυχές του αδιέξοδου ελληνικού προγράμματος έχει αποκλειστεί. Κάθε φορά που το θέτει ο κ. Σαμαράς στους συνομιλητές του τον παραπέμπουν στην Τρόικα η οποία επιμένει στον κατάλογο των δεσμεύσεων. Οι εταίροι μας δίνουν αφειδώς τα εύσημά τους μόνο όταν η κυβέρνηση περνάει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και ανεξαρτήτως των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής δυστυχίας που επιφέρουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα κληθούν να ψηφίσουν από τους πρώτους μήνες του 2014 μέτρα που να «διορθώνουν» κατά τις επιταγές της Τρόικας τις μονομερείς ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση -προϋπολογισμός, φόρος ακινήτων, ΦΠΑ στην εστίαση- για να ξεπεράσει τον δύσκολο Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι στα όριά τους, η κοινωνική δυσφορία είναι έντονη και όποτε επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες γίνονται αποδέκτες της έντονης διαμαρτυρίας από τους ψηφοφόρους τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πιστεύουν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται για την ελληνική οικονομία έχει προοπτική. Η αποχώρηση Πολύδωρα -ο οποίος φυσικά γνώριζε ότι καταψήφιση σημαίνει διαγραφή- φέρνει την κυβέρνηση σε οριακό σημείο και την καθιστά ευάλωτη σε πάσης φύσεως πιέσεις. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου όσο ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία στην Βουλή στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούσαν την αναπνοή τους μήπως κάποιος «θυμωμένος» βουλευτής που δεν τον είχαν υπολογίσει έκανε την κίνηση. Μία ακόμη υποχώρηση θα σημάνει εκλογές -ειδικά αν ο κ. Κασαπίδης εξακολουθήσει να το σκέπτεται. Άλλωστε υπάρχει και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης που περιμένει το χρίσμα για τον δήμο Αθηναίων. Υπάρχουν πάντα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν τα δικά τους ζητήματα και διαφωνούν με τον κ. Βενιζέλο για τον οποίο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι χρησιμοποιεί το εναπομείναν πολιτικό κεφάλαιο του κόμματος για να παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών και ότι στις ευρωεκλογές το κόμμα θα... εξαϋλωθεί.

Γενικότερα πάντως, ακόμη κι αν η κυβέρνηση με παρασκηνιακούς χειρισμούς -φυσικά οι βουλευτές μας είναι άμεμπτοι- καταφέρει να κρατήσει την πλειοψηφία υπάρχει η αίσθηση αποσύνθεσης. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις παίζοντας το χαρτί της προεδρίας και ποντάροντας στο ελληνικό φιλότιμο που θα θέλει να δει την χώρα του να πηγαίνει καλά γι' αυτό και από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου θα αρχίσει τις εκδηλώσεις και τα ταξίδια.

Σε σημαντικό βαθμό οι εξελίξεις θα καθοριστούν από τις αποφάσεις του Βερολίνου. Ενδεχομένως αποφασίσει να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά με χαλάρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και υπόσχεση διευθέτησης του χρέους προκειμένου να περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών. Σε αυτή την περίπτωση το Βερολίνο θα δεσμευτεί εκ των προτέρων αλλά ενδέχεται μετά τις ευρωεκλογές να έχει απέναντί του μία διαφορετική κατάσταση. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι είναι εξίσου πιθανό το Βερολίνο να αφήσει την ελληνική κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα μόνη της με τις υποχρεώσεις της, αν αντέξει στις ευρωεκλογές τόσο το καλύτερο, αν όμως δεν αντέξει και ανοίξει ο δρόμος πολιτικών εξελίξεων να διαπραγματευθεί με τον επόμενο. Οι ίδιες πηγές λένε ότι γερμανικά κεφάλαια έχουν επενδύσει στην χώρα που σημαίνει ότι θα συνεννοηθούν με όποιον κι αν είναι στην κυβέρνηση. Άλλωστε τους τελευταίους μήνες ο κ. Τσίπρας έχει βάλει νερό στο κρασί του και συμπεριφέρεται σε ευρωπαϊκά πλαίσια. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης