Oι βουλευτές στα «κάγκελα» για το ποινολόγιο της Εφορίας

Oι βουλευτές στα «κάγκελα» για το ποινολόγιο της Εφορίας

«Γράψε-σβήσε» στο σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς, που δέχεται ομαδικά πυρά - Απέσυρε διατάξεις ο υπ. Οικονομικών, αλλά όχι τις επίμαχες για τις προσαυξήσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη - Αιφνιδιασμένοι οι βουλευτές, κάνουν λόγο για ψήφο ανοχής - Γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν «επιφυλακτικοί έως αρνητικοί»

Oι βουλευτές στα «κάγκελα» για το ποινολόγιο της Εφορίας
Τις δυσκολότερες ίσως κοινοβουλευτικά ημέρες του διανύει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί δύο κρίσιμα νομοσχέδια -για το φόρο ακινήτων και για τους πλειστηριασμούς, που περιλαμβάνει και τα πρόστιμα- τόκους για ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες- και τις ασφυκτικές πιέσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, σε παράλληλες συνεδριάσεις στη Βουλή.

Κατ επέκταση, διανύεται και το κρισιμότερο διήμερο για την κυβέρνηση, καθώς ή θα μπει από 1.1.2014 στην «προστασία» της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ή θα καταρρεύσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς.

Κλείσιμο
Η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας διακινήθηκαν φήμες που ήθελαν τον πρωθυπουργό να εκφράζει δυσφορία για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών όσον αφορά στο θέμα των τροπολογιών του νομοσχεδίου για τον όρο ακινήτων, φήμες που, όμως, χαρακτηρίζονται ανυπόστατες από ανώτατους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με τους οποίους μίλησε το prothema.gr.

Οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν - μιλώντας στο protothema.gr - πως οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας επικοινώνησαν το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνικά, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για να επιστρέψει στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον κ. Στουρνάρα πως δεν τίθεται θέμα δυσφορίας. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά θα ξεκινούσε το ταξίδι του για την Αθήνα και θα βρίσκεται στη Βουλή σήμερα ώστε να πάρει μέρος στις ψηφοφορίες για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε από το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή είναι το γεγονός ότι ο υπουργός μετακινείται συνεχώς μεταξύ Ολομέλειας (όπου συνεδριάζει το Σώμα για τον ΕΝΦΙΑ) και πρώτου ορόφου του Κοινοβουλίου, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τους πλειστηριασμούς.

Στο ενδιάμεσο, κάνει μια στάση στο μέρος για αντικαπνιστές του καφενείου, το οποίο οι συνεργάτες του έχουν μετατρέψει σε υπουργικό γραφείο και επεξεργάζεται τις διατάξεις, προκειμένου να δει ποιες από αυτές μπορεί να αποσύρει και ποιες να βελτιώσει, προκειμένου να εκτονωθούν οι ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που... βράζουν.

Για την ώρα, οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν επικεντρώσει την κριτική τους στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, που επιφέρουν πρόστιμα και τόκους σε όσους καθυστερούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις στην εφορία.

Το επισήμαναν -μεταξύ άλλων- στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Γιώργος Βλάχος και ο κ. Θάνος Μωραΐτης με ήπιο, αλλά ξεκάθαρο τρόπο.

Δεν συμβαίνει το ίδιο στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ή πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων της πρωθυπουργικής πτέρυγας. Εκεί, δεκάδες βουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι «τα συγκεκριμένα άρθρα δεν πρόκειται να περάσουν. Ως εδώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την τεταμένη κατάσταση επιχείρησε να κατευνάσει ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, αναλύοντας το τι ακριβώς αναφέρουν τα άρθρα και πως η πραγματικότητα δεν είναι όπως περιγράφεται.

Παρά ταύτα, ο εκνευρισμός και άρα ο κίνδυνος «ατυχήματος» -όπως ορθά το είχε επισημάνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος πριν από λίγες ημέρες- παραμένει.

Υπό αυτά τα δεδομένα -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές-, ο υπουργός προσανατολίζεται στη βελτίωση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, με μείωση των προστίμων και τον τόκων ή ακόμα και στην απόσυρσή τους.

Απέσυρε διατάξεις ο Στουρνάρας

Σε «αχίλλειο πτέρνα» για την κυβερνητική συνοχή αναδείχθηκαν τα άρθρα 6  και 7 του πολυνομοσχεδίου -που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς- τα οποία φέρνουν τόκους και πρόστιμα σε όσους δεν καταφέρνουν να πληρώσουν στην ώρα τους οφειλές προς την εφορία.

Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και εμπορίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο τα χαρακτήρισαν «εκτός τόπου και χρόνου» και ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να τα αποσύρει καθώς επίσης να αποσύρει και όλες τις διατάξεις που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Από την  πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι οι διατάξεις για τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «έχει απόλυτη προθεσμία 1.1.14 και πρέπει να περάσει τώρα γιατί άλλαξε το παλαιό αναχρονιστικό πλαίσιο και έχουμε εντάξει το πλαίσιο σε ευρωπαϊκά πρότυπα».

Επιπροσθέτως, απέσυρε επιμέρους διατάξεις (τις παραγράφους 1 εως και 18 του αρ. 9 καθώς και τα άρθρα 10,11,13) προκειμένου όπως είπε «να διευκολυνθεί η επεξεργασία των υπολοίπων διατάξεων που είναι δεσμευτικές». Σημείωσε δε ότι τα σημεία που αποσύρθηκαν θα επανέλθουν με νοοσχέδιο που θα αφορά στις τράπεζες και θα κατατεθεί στην Βουλή αρχές Ιανουαρίου.

Πάντως, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τα άρθρα 6- 7 «αδιανόητα», ο κ. Θάνος Μωραϊτης είπε πως «για τα άρθρα 6 και 7 τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Θα πρέπει να ακούσουμε την άποψη του υπουργείου επ αυτού». Ο κ. Γιώργος Βλάχος συμπλήρωσε «και η δική μου άποψη είναι να αποσυρθούν... ο χρόνος τρέχει σε βάρος των άλλων διατάξεων».

Νωρίτερα χθες, ομαδικά πυρά από βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης δέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και συνολικά η κυβέρνηση για τον τρόπο που για μια φορά επιχειρεί να νομοθετήσει. Οι βουλευτές κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι καθώς περίμεναν ένα μικρό νομοσχέδιο που θα περιορίζεται στις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και για το ΦΠΑ εστίασης γι αυτό και αρχικά είχαν δεχθεί με ήπιες αντιδράσεις τον κατεπείγοντα χαρακτήρα. Αντ' αυτού παρέλαβαν ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα με αποτέλεσμα να... ανεβούν στα κάγκελα.



Τα ομαδικά πυρά των βουλευτών είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης για μισή ώρα προκειμένου να παραστεί ο κ. Στουρνάρας ώστε να εξηγήσει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των δικών του διατάξεων ή να αποσύρει εκείνες που θα μπορούσαν να συζητηθούν από την νέα χρονιά. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός βρισκόταν στην Ολομέλεια, όταν όμως τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του αποχώρησε προκειμένου να κάνει μίνι σύσκεψη με τους κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Θανάση Σκορδά. Οι τρεις υπουργοί προφανώς επεξεργάστηκαν τα περιθώρια και τις διατάξεις που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το νομοσχέδιο – σκούπα αλλά και τον έντονο εκνευρισμό των βουλευτών.

Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές της ΝΔ εξήγησαν ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητήσουμε διατάξεις που δεν  έχουν καταληκτική ημερομηνία 31.12… αυτό το νομοσχέδιο αδικεί την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς» ενώ του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι «εμείς δια όλες τις άλλες διατάξεις είμαστε επιφυλακτικοί εως αρνητικοί».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «διαδικασίες εκτροπής. Εν κρυπτώ φέρνετε θέματα που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα αλλά αποτελούν δωράκια σκάνδαλα σε μεγάλα συμφέροντα ακόμα και χαριστικές ρυθμίσεις για ΠΑΕ … απαράδεκτα πράγματα. Να αποσύρετε το ν/σ, καταστρατηγείτε το Σύντηγμα και δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε τους συναδέλφους»



Από την πλευρά του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «για τις διατάξεις των πλειστηριασμών, ΦΠΑ και αναπηρικών συντάξεων,  όλοι συμφωνούμε για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους» και πρόσθεσε «για τον ΚΕΔΕ: αφορούν προσαρμογή διατάξεων περι βεβαίωσης και είσπραξης του κώδικα που ήδη ισχύει. Εάν δεν ισχύσουν όπως προβλέπονται τότε δεν θα έχουμε εναρμόνιση. Ο αρμόδιος υπουργός είναι στην ολομέλεια θα έρθει για να εξηγήσει.. Μην νομίζετε ότι ντε και καλά θέλουμε να φέρουμε διατάξεις με κατεπείγοντα χαρακτήρα. Υπάρχουν προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις. Οτιδήποτε είναι κατεπείγον και μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ψηφιστεί όλα τα άλλα μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Ο κ. Τέρενς Κουίκ μίλησε για «φασισμό» και για «παράσταση θεάτρου που πλέον έχει τελειώσει». Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: «Διαφωνούμε κατηγορηματικά και καταγγέλλουμε τη διαδικασία που μεθοδεύει η κυβέρνηση. Ευτελίζετε κάθε έννοια Δημοκρατίας… Αυτό το ν/σ πέρα από την άρση προβλέψεων, ανοίγει ένα παράθυρο για πλειστηριασμούς που σε ένα χρόνο θα είναι μπαλκονόπορτα με απαιτήσεις από την τρόικα».

Ο κ. Θάνος Μωραΐτης είπε: «Η κυβέρνηση δεν σέβεται τη λειτουργία του κοινοβουλίου, περιμέναμε χθες ρύθμιση για πλειστηριασμούς, παίρνουμε πολυνομοσχέδιο… δεν μπορεί στο παρά 1 να νομοθετούμε, θα παρακαλούσα να επικεντρωθούμε στο θέμα πλειστηριασμών, δεν μπορούμε να χάσουμε λεπτό, για όλα τα υπόλοιπα μπορούν να έρθουν σε άλλο ν/σ και να λυθούν τα θέματα».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης