Τσίπρας: Μη βιώσιμο το χρέος - Άσμουσεν: Το πρόγραμμα φέρνει αποτελέσματα

Τσίπρας: Μη βιώσιμο το χρέος - Άσμουσεν: Το πρόγραμμα φέρνει αποτελέσματα

- Γενναιόδωρο «κούρεμα» ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- Η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, είπε το μέλος της ΕΚΤ και ζήτησε τη στήριξη Τσίπρα στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται



Η απομόνωση της Ντονατέλα Βερσάτσε
Τσίπρας: Μη βιώσιμο το χρέος - Άσμουσεν: Το πρόγραμμα φέρνει αποτελέσματα
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει αποτέλεσμα, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Άσμουσεν είπε ότι η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, χαρακτήρισε «θετικά και ενθαρρυντικά» τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την ελληνική οικονομία και ζήτησε τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται

Κλείσιμο
«Κατά την άποψή μας, το πρόγραμμα αποδίδει, βλέπουμε πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, ωστόσο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την υψηλή ανεργία στην χώρα και σημείωσε ότι η ΕΚΤ «δεν κλείνει τα μάτια στις κοινωνικές αδικίες».

«Ξέρω ότι υπάρχουν τρόποι, μέσα και εργαλεία στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο γενικός στόχος, να αποκαταστήσουμε στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να εξυγιάνουμε τον τραπεζικό τομέα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να παρέχει πιστώσεις στην οικονομία, είναι κοινός», σημείωσε.

Ο Γ. Άσμουσεν, σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για μια επαφή στο πλαίσιο του «κανονικού διαλόγου της ΕΚΤ» με ηγέτες της αντιπολίτευσης στις χώρες της Ευρωζώνης και διευκρίνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη με την ευκαιρία της παρουσίας εκεί του Έλληνα πολιτικού, καθώς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα δεν είχε καταστεί δυνατή.

Ο Γερμανός τραπεζίτης αναφερόμενος στη δολοφονία του Π. Φύσσα, δήλωσε ότι η ΕΚΤ καταδικάζει τέτοια γεγονότα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς στην ΕΚΤ δεν είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και τόνισε ότι «αντί να μειώνεται, αυξάνεται», ενώ επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα της διάσκεψης του 1953 για το χρέος της Γερμανίας.

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε επίσης τις κοινωνικές επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αναφερόμενος και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

«Είναι αναγκαία μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη που να μπορεί να βασίζεται σε στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι χρέος όλων των Ελλήνων πολιτικών που πραγματοποιούν επαφές με ξένους αξιωματούχους, «είναι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά οδυνηρού φαινομένου στην Ελλάδα, του φασισμού και των νεοναζί».

Αναφέρθηκε μάλιστα στη δολοφονία, λέγοντας ότι «το εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό γεγονός πρέπει όλους μας να μας συγκλονίσει και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία μπορεί να είναι πολυδιάστατες και οφείλουμε όλοι να ανασκουμπωθούμε ώστε αυτό το φαινόμενο να σταματήσει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, γιατί είναι μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ανέδειξε ακόμη το ζήτημα της ρευστότητας και της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν είναι αναγκασμένες να δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια» και αναφέρθηκε στο φαινόμενο φυγής πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας μετέβη σήμερα στη Γερμανία έπειτα από  πρόσκληση που του απηύθυνε το αριστερό κόμμα Die Linke, ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματος Die Linke, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα μεταβεί στην Αυστρία όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Κομουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, Μίρκο Μεσουέρ αλλά και την αντιδήμαρχο Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης