ΠΟΕΔΗΝ: Στάχτη στα μάτια οι εξεταστικές για τη Novartis

ΠΟΕΔΗΝ: Στάχτη στα μάτια οι εξεταστικές για τη Novartis

«Εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Γίνονται για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα εκκρεμή προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Για να γλυτώσουν τα πρόστιμα οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία 

ΠΟΕΔΗΝ: Στάχτη στα μάτια οι εξεταστικές για τη Novartis
«Στάχτη στα μάτια» των Ελλήνων χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τις εξεταστικές για τα πολιτικά πρόσωπα και αναδεικνύει το μείζον και ουσιαστικό ζήτημα του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα μας, την έλλειψη πόρων και δυναμικού.

«Με πολιτικές ευθύνες και εξεταστικές Επιτροπές δεν φτιάχνει το ΕΣΥ. Χρειάζονται κονδύλια και προσωπικό» αναφέρει χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, καταλογίζοντας στους κυβερνώντες ότι «οι εξεταστικές εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Γίνονται για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα εκκρεμή προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Για να γλυτώσουν τα πρόστιμα οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες».

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θεσμοθέτησε το Παράλληλο Πρόγραμμα στην Υγείας  με το Νόμο 4369/2016. Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, ο νόμος έμεινε κενός περιεχομένου: «Προεκλογικά δεσμεύτηκε για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο χώρο της υγείας και την επιστροφή των κλεμμένων στη Δημόσια Υγεία. Διαπιστώνουμε όμως ότι η κυβέρνηση ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα».

Σκληρή είναι η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των γιατρών από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστοτέλους. «Συκοφαντούν τους γιατρούς που κρατάνε όρθιο το σύστημα οι υπουργοί Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ που  ήταν γιατροί συνδικαλιστές» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά δε με τα περίφημα ταξίδια των γιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρίες η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως «η εκπαίδευση των γιατρών διαχρονικά εκχωρήθηκε στις φαρμακευτικές εταιρείες» και επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει καλά πως «οι γιατροί συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια που οργανώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες νόμιμα με εκπαιδευτικές άδειες που χορηγούν οι Διοικητές των Νοσοκομείων που οι ίδιοι διορίζουν».

«Εάν ο κος Πολάκης ποινικοποιεί τα εκπαιδευτικά ταξίδια των γιατρών που οργανώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ας δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους δικούς του γιατρούς που συμμετείχαν και είναι Υπουργοί, Βουλευτές ή κυβερνητικά στελέχη» καταλήγει για το συγκεκριμένο θέμα η ΠΟΕΔΗΝ.

Πώς συρρικνώθηκε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

Στοιχεία για τη δραστική μείωση, τα τελευταία χρόνια, της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και για την εκτόξευση της ιδιωτικής επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ. Η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης αποδίδεται στην υπερσυνταγογράφηση, την πολυφαρμακία, το ανεξέλεγκτο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, σημειώνει στην ανακοίνωση. Προσθέτει δε πως η πολυφαρμακία δεν στοιχίζει μόνο στην τσέπη των πολιτών, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές που χάνονται από λοιμώξεις (κυρίως ενδονοσοκομειακές) λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από το 2000 ακολουθούσε μόνο ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα από 1,278 δις ευρώ που ήταν το 2000 έφθασε το 2009 στα 5,108 δις ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται στα ανωτέρω ποσά η νοσοκομειακή και η ιδιωτική δαπάνη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη η οποία  πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών δεν μπορεί να υπολογισθεί επακριβώς. Ως το έτος 2007 η ΕΣΥΕ (ΕΛΣΑΤ από το 2010)  έδινε ως ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη 244 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ΟΟΣΑ ζήτησε να υπολογισθεί η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη με νέα μεθοδολογία. Από τα 244 εκατομμύρια ευρώ το 2007 ανέβηκε το 2008, το 2009 στο  1,140 δις ευρώ.

Από το 2010 θεσμοθετήθηκαν διατάξεις που οδήγησαν σε δραστική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης  και αύξησης της  ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης. Συγκεκριμένα, από το ποσό των 4,522 δις ευρώ που ήταν η δαπάνη το 2019 μειώθηκε σε 1,945 δις ευρώ το 2018.

Από το 2010 και μετά η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων αυξάνεται ραγδαία. «Οι ασφαλισμένοι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους 1 ευρώ κάθε συνταγή, συμμετοχή 25% στα φάρμακα, το σύνολο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη διαφορά μεταξύ πρωτότυπου και γενόσημου. Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί λιγότερα των αναγκών φαρμακευτικά σκευάσματα σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Το αποτέλεσμα είναι πως το έτος 2007 οι πολίτες πλήρωναν 244 εκατ. ευρώ φάρμακα (πριν τον επανυπολογισμό) και σήμερα 3 δις ευρώ» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ακολουθεί ακριβώς την ίδια πορεία με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Από το 2000 η πορεία της είναι αυξητική έτος με το έτος και από το 2010 ακολουθεί  φθίνουσα πορεία. Δεν υφίσταται σύστημα ακριβούς προσδιορισμού της. Η ετήσια δαπάνη έκλεινε με βάση τις ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα. Ο έλεγχος των δαπανών ήταν ευθύνη των Διοικήσεων των Νοσοκομείων. Οι Διοικήσεις είχαν την αρμοδιότητα από το Νόμο συγκράτησης των δαπανών.

Το Υπουργείο Υγείας το έτος 2010 – 2011 έθεσε ανώτατο όριο δαπανών στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων για φαρμακευτική δαπάνη. Στο διάστημα αυτό η δαπάνη μειώθηκε κατά 60%: «Από 2 δις το έτος 2009 (εκτίμηση) το έτος 2012 έπεσε  στα 761 εκατ. ευρώ και το έτος 2018 στα 474,2 εκατ. ευρώ, παρότι τα Νοσοκομεία επιβαρύνθηκαν με την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς που μέχρι τότε χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ, από την αύξηση της ζήτησης και την δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων» διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ σκληρή για τους ασθενείς: «για λόγους οικονομίας τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν χρήματα για αγορά απαραίτητων φαρμάκων και φαρμακευτικών υλικών, για αγορά χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, για χειρουργικό και υγειονομικό υλικό. Οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις ταλαιπωρούνται από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο για να βρουν φάρμακα για τη θεραπεία τους».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης