«Bιβλίο», «λουλούδι», «πατάτα»: Το λεξιλόγιο των πλαστογράφων των παράνομων μεταναστών

«Bιβλίο», «λουλούδι», «πατάτα»: Το λεξιλόγιο των πλαστογράφων των παράνομων μεταναστών

Πως έδιναν τα πλαστά διαβατήρια και άλλα σημαντικά ταξιδιωτικά έγγραφα στους παράνομους μετανάστες το κύκλωμα των πλαστογράφων που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Europol


«Bιβλίο», «λουλούδι», «πατάτα»: Το λεξιλόγιο των πλαστογράφων των παράνομων μεταναστών
Νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο δρούσε το κύκλωμα των πλαστογράφων προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα, φέρνει στο φως το protothema.gr.

Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Europol χαρακτηρίζεται ως μια άρτια δομημένη και μια διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενης από περισσότερα από τρία πρόσωπα ( εγκληματική οργάνωση με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου), τα μέλη της οποίας από άγνωστο στην προανάκριση χρόνο και πάντως τουλάχιστον από το 2014, προέβαιναν στην κατ’ επάγγελμα κατάρτιση πλαστών εγγραφών πάσης φύσεως ( ταξιδιωτικών, πιστοποιητικών κλπ) τα οποία διακινούνταν και πωλούνταν σε αλλοδαπούς υπήκοους τρίτων χωρών με συνολικό όφελος που ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Κλείσιμο
Τα πλαστά ταξιδιωτικά χρησιμοποιούνταν για την διευκόλυνση παράνομης εξόδους των κατόχων τους από την Ελλάδα προς το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία μέσω διάφορων ευρωπαϊκών χωρών και για την διευκόλυνση της παράνομης διαμονής τους στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως αρχηγός του κυκλώματος παρουσιάζεται ένας Αλβανός, ονόματι Κόλα Ρόμπερτ στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο που διέθετε και τον κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό για τις πλαστογραφίες.

Τα μέλη του κυκλώματος για λόγους ασφάλειας συνεννοούνταν με τους πελάτες τους αλλά και μεταξύ τους χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες λέξεις.

·        Διαβατήριο: «Βιβλίο» ή «βιβλιάριο»
·        Ταυτότητες: «Κάρτα» ή «Τ»
·        Άδειες οδήγησης: «Κάρτα» ή «οδηγό»
·        Άδειες διαμονής: «Αυτοκόλλητο»
·        Σφραγίδες θεώρησης εισόδου και εξόδου από έδαφος Σένγκεν: «Λουλούδι» ή «πατάτα»

Όταν έφτανε η ώρα να συναντηθούν με τους πελάτες, είτε με τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος,  τα πιο ψηλά στην ιεραρχία μέλη χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα σημεία στα οποία έδιναν κωδικές ονομασίες.

Για παράδειγμα, έδιναν ραντεβού σε πρακτορείο ΟΠΑΠ που βρίσκεται επί της οδού Ηρακλέους, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος ανέφεραν με την κωδική λέξη «γήπεδο» ή σε οινομαγειρείο στο Νεό Κόσμο, το οποίο τα μέλη του δικτύου ανέφεραν με την κωδική λέξη «φαγητό». 
 
Αποδέχεται τις κατηγορίες για πλαστογραφία ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος
 
Στο protothema μίλησε ο συνήγορος του φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος Ρομπερτ Κολα, Μαριζάνα Κίκιρη, η οποία δήλωσε ότι ο εντολέας της αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν αναφορικά με την πλαστογραφία.

Η διαγραμματική απεικόνιση της εγκληματικής οργάνωσης που περιλαμβάνεται στην δικογραφία



«Το έκανε γιατί είχε πάθος με τον τζόγο κ κανει κ χρήση ναρκωτικών ουσιών ,χασις» ανέφερε η κα. Κίκιρη και πρόσθεσε:
 
«Η αμοιβή του για κάθε πλαστό έγγραφο που κατήρτισε κυμαινόταν από 5- 50 ευρω. Ανέλαβε την ευθύνη αυτών κ μόνο αυτών των πράξεων του. Δεν συμμετείχε ποτε σε εγκληματική οργάνωση κ σε καμμια ομάδα. Εργαζόταν μόνος του κ είχε μεμονωμένους πελάτες. Έχει σχηματισθεί μια ογκωδέστατη δικογραφία από την ασφάλεια η οποία βασίζεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες οι οποίες είναι αποσπασματικές. Ως εκ τούτου φρονώ ότι κατά την διάρκεια της κυρίας ανάκρισης θα διαλευκανθεί η μη υπάρξει εγκληματικής οργάνωσης κ ενώπιον του δικαστηρίου θα αποδειχθούν οι ισχυρισμοί μας»

Ο χάρτης με τις διαδρομές των κατόχων των πλαστών διαβατηρίων. Έμπαιναν και έβγαιναν από την Ελλάδα ανενόχλητοι


Η συνήγορος του φερόμενου ως εγκέφαλου του κυκλώματος, κα. Μαριζάνα Κίκιρη


Αποσπάσματα της δικογραφίας 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης