Υπόθεση ομολόγων ΤΣΠΕΑΘ: Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σε Καπράνο, Δεσποτόπουλο

Υπόθεση ομολόγων ΤΣΠΕΑΘ: Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σε Καπράνο, Δεσποτόπουλο

Απαλλάχθηκαν οκτώ κατηγορούμενοι

Υπόθεση ομολόγων ΤΣΠΕΑΘ: Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σε Καπράνο, Δεσποτόπουλο
Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα καταδικάστηκε σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην πρόεδρος του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) Δημήτρης Καπράνος.

Η καταδίκη αφορά στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων και εκτός από τον Δ. Καπράνο σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή καταδικάστηκε ακόμη και ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Μεταξά» Νίκος Δεσποτόπουλος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της συνέργειας στη νομιμοποίηση εσόδων.

Κλείσιμο
Αντίθετα με την απόφαση του δικαστηρίου απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες οι: Παναγιώτης Δεμέστιχας, πρόεδρος του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργος Παπαμαρκάκης, ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρης.

Για την υπόθεση αυτή, ο Δημήτρης Καπράνος είχε προφυλακιστεί και είχε αφεθεί ελεύθερος τον περασμένο Απρίλιο, στην εκπνοή του 18μήνου. Οι δικαστικές αρχές είχαν προχωρήσει σε προφυλάκιση του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ λαμβάνοντας υπόψη τους (και) την κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων ο κ. Καπράνος εμφανίζονταν ως αποδέκτης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

Από την πλευρά του, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.

Σχετικά τέλος με το ομόλογο, έχει ισχυριστεί ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

Με αφορμή την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ο Δημήτρης Καπράνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».

Επίσης, οι δικηγόροι του κ. Καπράνου Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο».
 
 
Η απόφαση

Η υπόθεση των δομημένων ομολόγων του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων αλλά και του Ταμείου   Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, έκαστο, απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επί μακρόν με την αυλαία της δίκης να πέφτει σήμερα, όποτε και το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου δεν προέκυψε ούτε απειλήθηκε ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.
Οι δικαστές με την απόφαση τους έκαναν  δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας , η οποία είχε προτείνει την ενοχή του πρώην προέδρου του Δημήτρη Καπράνου και του Νίκου Δεσποτόπουλου.

Για τους υπόλοιπους  κατηγορουμένους, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους , όπως  και έγινε, καθώς από την ακροαματική διαδικασία αλλά και από την σχετική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε ετεροχρονισμένα (μετά από πολλά χρόνια κι  ενώ η υπόθεση είχε ήδη εισαχθεί στο ακροατήριο) προέκυψε ότι τα ταμεία δεν υπέστησαν ζημία και συνεπώς δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που τους αποδίδονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης