Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα βήματα για όσους αδικούνται από το τεκμαρτό εισόδημα - 1 στους 700 αμφισβητεί το εκκαθαριστικό

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα βήματα για όσους αδικούνται από το τεκμαρτό εισόδημα - 1 στους 700 αμφισβητεί το εκκαθαριστικό

Ανοιξε η πλατφόρμα Αίτησης Αμφισβήτησης Ελάχιστου Εισοδήματος από την ΑΑΔΕ - Οι κρίσιμοι κωδικοί 443-444

eforia_eurokinissi
Μπορεί θεωρητικά το τεκμαρτό εισόδημα που για πρώτη φορά επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες να «αγγίζει» 2 στους 3, αλλά μόνον 1 στους 700 σχεδόν το παίρνει απόφαση να αμφισβητήσει τον φόρο που καλείται να πληρώσει.

Από τους περίπου 45.000 επαγγελματίες οι οποίοι υπέβαλαν πρώτοι δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε1 και Ε3) τον τελευταίο ένα μήνα, οι 65 ως τώρα συμπλήρωσαν τους νέους κωδικούς 443-444 στη δήλωση, για να ισχυριστούν ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν, είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερα από αυτά που υπολογίζει η εφορία για να τους φορολογήσει.

image__3_


Μετά τη Δήλωση, Αίτηση για έλεγχο!

Κλείσιμο
Για όσους συμπληρώνουν τους ειδικούς κωδικούς στη φορολογική δήλωση επειδή αισθάνονται ότι αδικούνται από το τεκμαρτό εισόδημα, άνοιξε χθες και η πλατφόρμα για να κάνουν Αίτηση Αμφισβήτησης Ελάχιστου Εισοδήματος από την ΑΑΔΕ.

Η εφαρμογή φιλοξενείται στην πλατφόρμα My BusinessSupport της ΑΑΔΕ (γνώριμη στους επαγγελματίες από την εποχή της πανδημίας και των επιδομάτων). Η αίτηση αυτή είναι το 2ο βήμα του αγώνα που θα δώσουν οι φορολογούμενοι για να αποδείξουν ότι είχαν πραγματικά χαμηλό εισόδημα το 2023. Εκεί θα ξεκαθαρίσει και κατά πόσον είναι «τολμηροί» τελικά, όσοι έκαναν την κίνηση να δηλώσουν αμφισβήτηση τεκμαρτού εισοδήματος στη δήλωση που υπέβαλαν.

image__4_


Στην πράξη, αυτό που θα συμβεί από σήμερα για τους πρώτους 65 -και όλους τους επόμενους- είναι ότι:

1) άλλοι θα δηλώσουν κάποιους αντικειμενικούς λόγους απόδειξης ότι εξαιρούνται από τα γενικά τεκμήρια. Η διαδικασία αμφισβήτησης για αυτούς (βάσει παρ.3 άρθρου 28Α ΚΦΕ) είναι ίσως η πιο εύκολη και γίνεται σε 6 βήματα, αφού αποδεικνύεται σχετικά εύκολα αν το 2023 κάποιος πχ γέννησε παιδί, επλήγη από θεομηνία, ήταν στρατό ή βρισκόταν για καιρό σε νοσοκομείο, ίδρυμα, φυλακή κλπ, δικαιολογώντας γιατί είναι παράλογο να φορολογηθεί με τεκμήριο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή δε συμπλήρωσαν τους κωδικούς 443-444, δεν μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.

image__1_


2) άλλοι θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο, περνώντας τη βάσανο εις βάθος ελέγχων, τους οποίους οι ίδιοι θα έχουν ζητήσει και προκαλέσει (βάσει παρ.4 άρθρου 28Α ΚΦΕ). Μετά τη Δήλωση εισοδήματος, υποβάλουν «Αίτηση Διενέργειας Ελέγχου» και καλούνται να περάσουν 20 στάδια συμπλήρωσης. «Με το καλημέρα» καλούνται να εξηγήσουν για ποιον «ιδιαίτερο λόγο» αρνούνται ότι το εισόδημά της ήταν όσο το τεκμαρτό. Ενώ στα επόμενα στάδια συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο παρόμοιου με ελέγχου «πόθεν έσχες» για σπίτια, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εταιρίες, μετοχές, ομόλογα , καταθέσεις, κρυπτονομίσματα, έως και δαπάνες για ταξίδια, δίδακτρα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ για φως, νερό, τηλέφωνο.

image__2_


Εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος επιλέξει «Αίτημα Διενέργειας Ελέγχου», ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης:

  • α) να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και
  • β) να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.


Ο έλεγχος διενεργείται εντός δώδεκα μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.

Για την αμφισβήτηση του φόρου, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας εξήντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της ως άνω προθεσμίας, το δικαίωμα περί αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού εισοδήματος από την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας «απόλλυται».

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τον τελικό του Conference League: Πάνω από 3.000 αστυνομικοί - Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί

Επίμονο φλερτ Κασσελάκη στην Κωνσταντοπούλου - Η φέτα και η Wall Street

Ο… ωραίος και μοιραίος και ο τρίτος μονομάχος του Survivor - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης