Κυπριακό: Καλοβλέπουν ενδιάμεση λύση

Κυπριακό: Καλοβλέπουν ενδιάμεση λύση

Ενδιάμεση συμφωνία ή κατάληξη σε ένα περίγραμμα λύσης, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας στη συνέχεια από τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, θα επιδιώξει να πετύχει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε στην Πενταμερή Διάσκεψη που αρχίζει στις 28 Ιουνίου στην Ελβετία.

Κυπριακό: Καλοβλέπουν ενδιάμεση λύση
Αυτό, φαίνεται, είναι το μέγιστο το οποίο μπορεί να επιδιώξει ο κ. Άιντε, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί σύντομα από τη θέση του για να εκλεγεί βουλευτής στη χώρα του, τη Νορβηγία, τον προσεχή Σεπτέμβριο.


Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η έγκυρη εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος
» οι βιαστικές κινήσεις από πλευράς του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ οδηγούν τη διαδικασία σε μια νέα πενταμερή με μειωμένες προσδοκίες και προοπτικές. Δεν είναι τυχαίο που ο οικοδεσπότης της Διάσκεψης, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεν θα μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο κατά την έναρξη της Πενταμερούς, ενώ αναμένεται εκεί στις 30 Ιουνίου. Ούτε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έσπευσε στην πρώτη Διάσκεψη, θα παρευρεθεί (θα στείλει απεσταλμένο στις 30 Ιουνίου). Τι σημαίνει μια ενδιάμεση συμφωνία ή «στρατηγική συμφωνία», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο κ. Άιντε; Θα συμφωνηθεί ένα περίγραμμα λύσης και ένας οδικός χάρτης για την επεξεργασία του τελικού σχεδίου λύσης που θα τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε νέα Διάσκεψη, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Τούτο παραπέμπει σε χρονοδιάγραμμα που επιβάλλεται, όχι από τις ανάγκες τις διαπραγματεύσεις, αλλά από εξωγενείς παράγοντες όπως οι εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και η επιθυμία των Δυτικών να βελτιώσουν την εικόνα της Τουρκίας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης