Αναμένονται αποφάσεις του ΣτΕ για τη μείωση των εφάπαξ παροχών των γιατρών

Αναμένονται αποφάσεις του ΣτΕ για τη μείωση των εφάπαξ παροχών των γιατρών

Οι δικηγόροι των γιατρών υποστήριξαν ότι το νομοθετικό πλαίσιο του 2016 που περικόπτει το εφάπαξ, προσκρούει σε ένα πλέγμα συνταγματικών διατάξεων επειδή θίγεται ο ανταποδοτικός του χαρακτήρας

Αναμένονται αποφάσεις του ΣτΕ για τη μείωση των εφάπαξ παροχών των γιατρών
Η μείωση   των  εφάπαξ παροχών των γιατρών και άλλων κατηγοριών επαγγελματιών συζητήθηκαν σήμερα στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας
και με το νέο δικαστικό έτος (16 Σεπτεμβρίου 2017) αναμένεται η έκδοσή των σχετικών αποφάσεων.

Κλείσιμο
Από την πλευρά των δικηγόρων των γιατρών υποστηρίχθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο του 2016 που περικόπτει το εφάπαξ, κ.λπ. προσκρούει σε ένα πλέγμα συνταγματικών διατάξεων καθώς μάλιστα το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Από την άλλη οι συνήγοροι του δημοσίου υποστήριξαν ότι «δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις», αλλά εν πάσει περιπτώσει οι νέες  νομοθετικές ρυθμίσεις υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι ταμειακό συμφέρον.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθούν  ως αντίθετες στις συνταγματικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αφενός αναπροσαρμόζονται οι κύριες συντάξεις και την ίδια στιγμή μειώνονται και αφετέρου ορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών πρόνοιας (εφάπαξ), οι οποίες όμως είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με παλαιό σύστημα.
         
Οι γιατροί υποστηρίζουν  ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες μειώνονται   οι συντάξεις και το εφάπαξ   προσκρούουν σε πλειάδα  Συνταγματικών διατάξεων, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
       
Επίσης, υποστηρίζουν ότι με το νόμο 4093/2012 (μεσοπρόθεσμο πλαίσιο) προβλέφθηκαν αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων και ποσοστιαίες μειώσεις του εφάπαξ.
 
Αναλυτικότερα, κατά τους γιατρούς, προσκρούουν  στα εξής άρθρα του Συντάγματος:

- 2 παράγραφος 1 που προστατεύει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια,
- 2 παράγραφος 5 που καθιερώνει την αρχή της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου,
- 4 παράγραφος 1  για την προστασία της ισότητας των πολιτών,
- 4 παράγραφος 5 για την προστασία της ισότητας στα φορολογικά βάρη,
- 22 παράγραφος 5 και 25 παράγραφος 4   για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης,
- 25  που καθιερώνει την  αρχή της αναλογικότητας,
- 95 για την υποχρέωση της πολιτείας να συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις και
- 106 για την προστασία  του εθνικού πλούτου.

Ακόμη, οι υπουργικές αποφάσεις κατά τους γιατρούς παραβιάζουν το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη.

 Ισχυρισμοί του Δημοσίου
         
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνηγόρων του Δημοσίου σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσης μπορεί να θεσπιστούν μέτρα περιστολής δαπανών με όριο της ισότητα στα δημόσια βάρη και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στην προκειμένη περίπτωση εξάλλου δεν εισάγεται διάκριση μεταξύ ασφαλισμένων, προσέθεσαν.
         
Ακόμη, ανέφεραν ότι οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι απλό ταμειακό συμφέρον και   επιδιώκεται το όφελος τόσο των ασφαλισμένων όσο και των φορέων πρόνοιας, ενώ ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ  είναι ενιαίος.
         
Επίσης, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι «δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις αφού δεν έχει καταστεί δυνατός ο υπολογισμός των εφάπαξ παροχών με το προηγούμενο σύστημα».
         
Τέλος, το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του. 
         
Πάντως, δεν αποκλείεται  το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ  να παραπέμψει το όλο ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης