Προς πώληση τα 77.019 τ.μ. του ιστορικού Castello Bibellit της Κέρκυρας

Προς πώληση τα 77.019 τ.μ. του ιστορικού Castello Bibellit της Κέρκυρας

Στον πρώτο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για την έκταση-«φιλέτο», δεν εμφανίστηκε ούτε ένας επενδυτής

Προς πώληση τα 77.019 τ.μ. του ιστορικού Castello Bibellit της Κέρκυρας
Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατεία
ς για την αξιοποίηση-πώληση  της  έκτασης των 77.019 τ.μ. του ιστορικού  Castello Bibelli το οποίο βρίσκεται μέσα σε   προνομιακή θέση φιλέτο  της  Κέρκυρας και  ανήκει πλέον στο  ΤΑΙΠΕΔ
Κλείσιμο
.
          
Πάντως, όχι μόνο άκαρπος ήταν ο πρώτος διαγωνισμό που ήδη έγινε για την επίμαχη έκταση φιλέτο του Castello Bibelli αλλά δεν εμφανίστηκε καν επενδυτής.  Τώρα,  μετά την θετική γνωμοδότηση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αναμένεται το σημερινό Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό και εκφράζεται η ελπίδα ότι θα εμφανιστή αυτή τη φορά επενδυτής. 

Πάντως,   προβλημάτισε έντονα η μη εμφάνιση επενδυτή κατά τον πρώτο διαγωνισμό και πολύ περισσότερο προβλημάτισε καθώς η έκταση είναι σε προνομιακό σημείο  «κλειδί» της Κέρκυρας. Μάλιστα, η άρνηση ενδιαφέροντος για ένα τέτοιο ακίνητο   με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία προβλημάτισε ακόμη περισσότερο για τα υπόλοιπα ακίνητα του  χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ.        
          
Το ιστορικό  πάνω από ένα αιώνα Castello Bibelli (ή Bibelli)  βρίσκεται σε κατάφυτη λοφώδη έκταση  απέχει 14 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και 16 από το αεροδρόμιο του νησιού των Φαιάκων, ενώ απέχει 700 μέτρα από την παραλία της Δασιάς. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ενδιαφέρουσα για ανάπτυξη οικιστικών  και τουριστικών δραστηριοτήτων.
           
Το 1900 στην συνολική έκταση των  83.844 τ.μ.  κατασκευάστηκε από τον Ιταλό ναύαρχο Μιμπέλι το κτίριο Castello Bibelli που αποτελείται από δύο πύργους (1.968 τ.μ.) ιδιοκτησίας του Αντώνη Πολυλά και κτίριο βοηθητικών χώρων  1.047 τ.μ.  
          
Το 1957 ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας νοίκιασε το ακίνητο για 25 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει μια από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες και το ανακαίνισε  πλήρως. Στην συνέχεια λειτούργησε ως πολυτελές  ξενοδοχείο.
         
Στην συνέχεια το επίμαχο κτίριο παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη -Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.
          
Το διάστημα 1960-1970 στην ίδια περιοχή κατασκευάστηκε το τριώροφο Castelleto  (810 τ.μ.) το οποίο και αυτό παραχωρήθηκε το 1972 στην Εθνική Πινακοθήκη.
          
Το 2009 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού τόσο το Castello Bibelli, όσο και Castelleto μαζί με τους βοηθητικούς χώρους τους  χαρακτηρίστηκαν μνημεία. Στην συνέχεια το 2013 η έκταση  μεταβιβάστηκε στο ΤΑΥΠΕΔ.
          
Ακολούθησε πρόσφατα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κατάθεση για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για «την έγκριση  Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) με την ονομασία Castello Bibelli στην περιοχή Κάτω Κορακιανά του Δήμου Κέρκυρας».
          
Η προς έγκριση έκταση του ΕΣΧΑΔΑ ανέρχεται στα 77.019 τ.μ., καθώς εξαιρείται η έκταση που έχει παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη.
         
Με το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπεται η επίμαχη έκταση ως περιοχή τουρισμού-αναψυχής, παραθεριστικού-τουριστικού χωρίου, ενώ η κάλυψη της έκτασης ορίζεται σε 15% και προβλέπεται ζώνη προστασίας 100 μέτρων περιμετρικά του Castello Bibelli και 30 μέτρων της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ακόμη, στην επίμαχη περιοχή, αναφέρει το ΣτΕ, «επιδιώκεται η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, κυρίως με την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη διάρκεια του έτους».
          
Τώρα, το Ε΄  Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη με την  υπ΄  αριθμ. 70/2017 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού  Διατάγματος.
          
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ακόμη  στην  γνωμοδότησή τους ότι το εν λόγω διάταγμα είναι νόμιμο, παρά το ότι «δεν υφίσταται επί του παρόντος Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης