Εκδήλωση για τα 50 χρόνια ζωής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια ζωής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ

Αποτελεί την αρχαιότερη και μεγαλύτερη Παιδιατρική Κλινική όλων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια ζωής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ
Mε μια σημαντική εκδήλωση, αφιερωμένη στον πολύτιμο μικρόκοσμο των παιδιών και σε όλα τα νέα θεραπευτικά δεδομένα που αφορούν τις ασθένειες τους, θα γιορτάσει τη συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής και προσφοράς η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.  
 
Η εφετινή 50η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 – 23 Απριλίου 2017 στην Αίθουσα Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών, αποτελεί «σταθμό» στην πορεία της Παιδιατρικής στη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κλινικής, «ανατρέχοντας στις εξελίξεις των τελευταίων ετών, αναδεικνύει ταυτόχρονα τις προόδους στην παθογένεια νόσων, αλλά και στις νέες θεραπείες που θα εφαρμοστούν στο μέλλον, παράλληλα με τη βελτιστοποίηση της παρεχόμενης φροντίδας σε κάθε άρρωστο παιδί».
 
Κλείσιμο
Η Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδράζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αποτελεί την αρχαιότερη και μεγαλύτερη Παιδιατρική Κλινική όλων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας. Το 1968, με Διευθυντή τον αείμνηστο Καθηγητή Νικόλαο Ματσανιώτη, η Κλινική καθιέρωσε την Ετήσια Θεραπευτική Ενημέρωση, με στόχο τη συνεχιζόμενη ενημέρωση και εκπαίδευση των Παιδιάτρων.
 
Στην εφετινή Θεραπευτική Ενημέρωση θα συζητηθούν και νεότερα δεδομένα, όπως το καίριο θέμα της Επιγενετικής. Η Επιγενετική, η εκδήλωση, δηλαδή, χαρακτηριστικών που δεν οφείλονται σε αλλαγή των γονιδίων του κάθε ατόμου, αλλά στην τροποποίηση έκφρασης των γονιδίων του λόγω περιβαλλοντικών επιδράσεων ή προσαρμογής σε αντίξοες συνθήκες, φαίνεται ότι επηρεάζει σχεδόν όλα τα όργανα ενός οργανισμού.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παιδιά που γεννιούνται μετά από τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν μεταβολικές διαταραχές στην μετέπειτα ζωή τους, καθώς και τα παιδιά που γεννιούνται μετά από ενδομήτρια υποθρεψία, λόγω αντίξοων συνθηκών του ενδομητρίου περιβάλλοντος, όπως σε ανεπάρκεια του πλακούντα ή αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη της εγκύου.  
 
Επιπλέον, στο πλαίσιο της Επιγενετικής θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η νέα διάγνωση της «οστεοσαρκοπενικής» και «παράδοξης» παχυσαρκίας, η οποία είναι και αυτή που έχει και τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσής του. Αυτή η συχνότατη μορφή παχυσαρκίας ξεκινάει από την παιδική ηλικία και εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής.
 
Παράλληλα, πέρα από τα νεότερα δεδομένα στην εκδήλωση νοσημάτων, θα συζητηθούν και τα νεότερα ελπιδοφόρα δεδομένα στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, καθώς και η ανάγκη εξατομικευμένης θεραπείας σε διάφορα παιδιατρικά νοσήματα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ασθένειες, αλλά ασθενείς με τα ιδιαίτερα κάθε φορά χαρακτηριστικά τους. Επίσης, θα συζητηθούν τα νεότερα σχετικά με τα εμβόλια που προτείνονται στα παιδιά, καθώς και θέματα που αφορούν τον κάθε Παιδίατρο, όπως το πολύ επίκαιρο θέμα του μικροβιώματος και η επίδρασή του στη γενικότερη υγεία του παιδιού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης