Ακιντζί: Ο Νίκος Αναστασιάδης να αποφασίσει αν θα γίνει ιστορικός ηγέτης

Ακιντζί: Ο Νίκος Αναστασιάδης να αποφασίσει αν θα γίνει ιστορικός ηγέτης

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις όσον αφορά το τί σημαίνει ενεργός συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων

Ακιντζί: Ο Νίκος Αναστασιάδης να αποφασίσει αν θα γίνει ιστορικός ηγέτης
Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές αντίληψης σε ορισμένα θέματα που αφορούν την ουσία της ομοσπονδίας, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε αυτό και αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις όσον αφορά το τί σημαίνει ενεργός συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλούσε τηλεφωνικώς στο ράδιο και την τηλεόραση του σταθμού «Χαβαντίς» για τις διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, σε κάποια θέματα υπάρχουν εννοιολογικές διαφορές, κάποτε και φιλοσοφικές. Αυτά, ανέφερε, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν υποστηρίζοντας ότι ένα κράτος που έπρεπε να ήταν κοινό για χρόνια έχει μετατραπεί σε ενιαίο κράτος με μια μόνο κοινότητα και αυτό έχει γίνει συνήθεια για 53 χρόνια. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα το εγκαταλείψουν εύκολα όπως είπε.

Κλείσιμο
Για τον κ. Ακιντζί δυσκολίες προκαλούν και οι Προεδρικές εκλογές στη Κυπριακή Δημοκρατία το 2018. «Δεν το λέω για να κάνω τον Αναστασιάδη να λυπηθεί αλλά το υπογραμμίζω ως μια πραγματικότητα. Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να αποφασίσει για ένα πράγμα, είτε θα γίνει ιστορικός ηγέτης για την κοινότητά του, είτε θα είναι ένα από τους υποψηφίους στις Προεδρικές του 2018. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση γι` αυτό». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι πιστεύει και ο ίδιος πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος το 2018.

Για τις συνομιλίες στη Γενεύη, είπε, το θέμα θα οριστικοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα απόψε. Απόψε, πρόσθεσε, θα συζητήσουν και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι μετά την Ελβετία πρέπει να ακολουθήσει η πενταμερής διάσκεψη. Αυτά, είπε, είναι το καλό σενάριο, «εάν δεν πετύχουμε τροχαίο στο δρόμο».

Αναφερόμενος στο έγγραφο Κοτζιά για το θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι περιέχει πολύ αρνητικές απόψεις περί «μηδενικών εγγυήσεων, μηδενικών στρατευμάτων, μηδενικών αυτών και εκείνων. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί σημείο έναρξης». Ούτε αντικατοπτρίζει τα αισθήματα και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων κάτι τέτοιο, πρόσθεσε. 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης