Κυπριακό: Νέες σκέψεις της τουρκικής πλευράς για εγγυήσεις

Κυπριακό: Νέες σκέψεις της τουρκικής πλευράς για εγγυήσεις

Αν και είχαν προγραμματιστεί 7 συναντήσεις μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί θα υπάρξει τελικά και 8η, στις 10 Σεπτεμβρίου, για τα εκκρεμή θέματα

Κυπριακό: Νέες σκέψεις της τουρκικής πλευράς για εγγυήσεις
O Kύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
μετά τη σημερινή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Κλείσιμο
 ανέφερε ότι άκουσε «κάτι διαφορετικό από τις Συνθήκες του 1960». Δεν θέλησε να αποκαλύψει τι ήταν αυτό το διαφορετικό και συμπλήρωσε πως δεν σημαίνει ότι το αποδέχεται. Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 προέβλεπε όπως η Ελλάδα η Τουρκία και η Βρετανία παρέχουν εγγύηση ανεξαρτησίας στη Κυπριακή Δημοκρατία, με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία για την εισβολή του 1974 ισχυριζόμενη ότι προστάτευε την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. 

Σε ερώτηση αν η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού εξωτερικών στα κατεχόμενα έχει διαφοροποιήσει τη στάση του κ. Ακιντζί σε αυτά τα θέματα, σε σχέση με το παρελθόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ενδεχόμενα αυτό το οποίο έχω πει προηγουμένως».

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση στις επόμενες των συναντήσεων θα είναι εφ` όλης της ύλης, ενώ κληθείς να αναφερθεί στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για μια από κοινού συνάντηση. «Για να μην τη λέμε τριμερή, διότι είναι ωσάν να υπάρχουν τρία μέρη. Δεν υπάρχουν τρία μέρη. Υπάρχει ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Δεν είναι τριμερής συνάντηση, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά».

Σε ερώτηση αν μετά το κάλεσμά του προς τα κόμματα για να μελετήσουν τα πρακτικά των συναντήσεων υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται πως «υπάρχει κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον από κάποια κόμματα - που με συνέπεια παρακολουθούν το τι γίνεται - για τα πρακτικά τα οποία θα είναι στη διάθεση των κομμάτων».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα πως αν και είχαν προγραμματιστεί 7 συναντήσεις με τον κ. Ακιντζί (σήμερα έγινε η 4η)  θα υπάρξει και 8η συνάντηση στις 10 Σεπτεμβρίου για να συζητηθούν εκκρεμή θέματα, «ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση ακόμη σε βαθύτερη έκταση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης