Απαρχαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο ΕΣΥ

Απαρχαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο ΕΣΥ

Η απογοητευτική αυτή διαπίστωση έγινε από ειδικούς του χώρου της υγείας αλλά και πολιτικούς στο πλαίσιο του 7ου Pharma & Health Conference

Απαρχαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο ΕΣΥ
Aναξιοποίητα παραμένουν τα εργαλεία της τεχνολογίας στο ΕΣΥ
. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η δυνατότητα ελέγχου ιατρικών πράξεων και εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο (real time) είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα καθώς η εφαρμογή τους δεν αξιοποιείται και δεν αποτυπώνεται στον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και, κυρίως, των δαπανών. Η απογοητευτική αυτή διαπίστωση έγινε από ειδικούς του χώρου της υγείας αλλά και πολιτικούς στο πλαίσιο του 7ου Pharma & Health Conference.
 
Κλείσιμο
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε κατά την ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, κ. Βασίλης Αποστολόπουλος: «γνωρίζουμε ότι από μια δαπάνη περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ είναι προκλητά. Ο έλεγχος σε μια μόνο κλινική έδειξε πως από τα 10 εκατ. υποβολών τα 8 εκατ. ήταν πλαστά»
. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η εξοικονόμηση από την εφαρμογή του real time ελέγχου μπορεί να αγγίξει και τα 500 εκατ. ευρώ!
 
«Ο υπουργός Υγείας σήμερα είναι τυφλός. Δεν ξέρει τι γίνεται στα νοσοκομεία. Κι αυτό ενώ η τεχνολογία δίνει όλα τα εργαλεία»
επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας αιχμές για τους λόγους που δεν προχωρούν σημαντικά μέτρα. «Αν μπουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πώς θα κλέβουν;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας, παρατηρώντας όμως πως «και οι εταιρίες βολεύονται από την υπερσυνταγογράφηση».
 
«Με τα registries, δηλαδή τα Μητρώα Ασθενών, θα είχαμε εικόνα. Για πρώτη φορά έχουμε πάρα πολλά δεδομένα. Δεν αξιοποιούμε, όμως, ούτε το 10% της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» συμπλήρωσε ο πρώην Υπουργός και εκτίμησε πως στον τομέα της υγείας κρύβεται ένα τεράστιο κομμάτι της χρέους της χώρας, ίσως και το μεγαλύτερο.
 
Για ασυμμετρία πληροφόρησης και συναισθηματική ασυμμετρία ασθενή σε σχέση με το γιατρό, έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής και πρόεδρος ΔΡΑΣΗ, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ αυτού που ισχύει κι αυτού που εφαρμόζεται.
 
«Οι πολιτικές που θα μας βγάλουν από εδώ είναι το θέμα» τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας με το ΠΟΤΑΜΙ. Κατά τον κ. Μπαργιώτα δεν υπάρχει διοίκηση στα νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία όλου του πλανήτη έχουν στατιστικά στοιχεία για ανάλυση small και bigdata. Εδώ αυτά είναι άγνωστα» τόνισε.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της δημοκρατικής συμπαράταξης και πρώην Υπουργός Υγείας,κ. Ανδρέας Λοβέρδος, εξαπέλυσε βέλη εναντίον της τωρινής ηγεσίας της Αριστοτέλους. «Ηγούνται δύο υπουργοί ασθένειας και όχι υγείας, που ασχολούνται μόνο με τα οικονομικά της υγείας» ανέφερε και προσέθεσε πως η συζήτηση για την Υγεία έχει εγκαταλειφθεί και πρέπει να επιστρέψει.
 
Απαρχαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο ΕΣΥ

 
Νοσοκομεία χωρίς εξοπλισμό ή νοσοκομεία με απαρχαιωμένο εξοπλισμό: αυτή είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας. Το 80% των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα αφορά απαρχαιωμένο εξοπλισμό, προερχόμενο κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής GEHealthcare Ν. Ευρώπης, κ. Κωνσταντίνος Δεληγιάννης και επισήμανε την ανάγκη να διενεργηθούν κεντρικοί διαγωνισμοί.
 
«Απαιτείται επαναδιανομή πόρων αλλά και αλλαγή στο σύστημα αποζημίωσης. Κυρίως, όμως, χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, ενώ το 1,945 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκεί» είπε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, κ. Ρικάρντο Κανεβάρι, ζητώντας την αποτίμηση των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το αποτέλεσμα.
 
Την απουσία εθνικής πολιτικής φαρμάκου, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων.
«Ο κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στις κλινικές μελέτες, στην έρευνα και στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»  τόνισε ο κ. Τρύφων.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «υπάρχει προκλητή ζήτηση σε φάρμακα και εξετάσεις. Όλο το σύστημα ευνοεί τη χορήγηση ακριβότερων φαρμάκων. Είναι κομβικής σημασίας να οργανωθούν τα ταμεία και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γιατί όλο αυτό τελικά γυρίζει στη φαρμακοβιομηχανία με το clawback».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης