Μάρτυρας στη δίκη της ΧΑ: «Ο Φύσσας ήταν ήρεμος, δεν είχε διάθεση για καβγά»

Μάρτυρας στη δίκη της ΧΑ: «Ο Φύσσας ήταν ήρεμος, δεν είχε διάθεση για καβγά»

Ο μάρτυρας, εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού, επανέλαβε σήμερα στο δικαστήριο πως το χτύπημα στον μουσικό ήταν επαγγελματικό 

Μάρτυρας στη δίκη της ΧΑ: «Ο Φύσσας ήταν ήρεμος, δεν είχε διάθεση για καβγά»
«Ήταν πράος, ηρεμότατος, με την κοπέλα του ο άνθρωπος. Δεν είχε διάθεση για καβγά». Αυτό ανέφερε για τον Παύλο Φύσσα, ο μάρτυρας Δημήτρης Χατζησταμάτης, συνεχίζοντας σήμερα την κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας, εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού, που το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου από τον Γιώργο Ρουπακιά είχε αναλάβει ρόλο «διαμεσολαβητή» μεταξύ των χρυσαυγιτών και της παρέας του Παύλου Φύσσα με στόχο να ηρεμήσει -όπως αναφέρει- τα πνεύματα, επανέλαβε σήμερα στο δικαστήριο πως το χτύπημα στον μουσικό ήταν επαγγελματικό.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Χατζησταμάτης κλήθηκε να αναγνωρίσει το πρόσωπο από την ομάδα των χρυσαυγιτών με το οποίο συνομιλούσε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Πριν από αυτό η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε τους κατηγορούμενους να σηκωθούν και είπε στον μάρτυρα αν βλέπει κάποιο πρόσωπο ανάμεσά τους με το οποίο είχε μιλήσει το μοιραίο βράδυ. Τότε ο μάρτυρας δείχνοντας προς τον κατηγορούμενο Ιωάννη Άγγο ανέφερε: «Ο κύριος, μοιάζει πολύ με εκείνον που μίλησα εκείνο το βράδυ».

Πρόεδρος: Άλλος;

Μάρτυρας: Και ο κύριος με το μαύρο, μοιάζει αλλά... ( σ.σ. αναφέρθηκε στον Ελπιδοφόρο Καλαρίτη). Είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους δυο αλλά δεν μπορώ ...

Ο κ. Χατζησταμάτης, δεν μπόρεσε να πει με βεβαιότητα πως οι κατηγορούμενοι Άγγος και Καλαρίτης, ήταν μέλη της ομάδας που περίμενε την παρέα του Παύλου Φύσσα έξω από την καφετέρια «Κοράλι». Όπως διευκρίνισε, όμως, «αυτοί μοιάζουν περισσότερο με το πρόσωπο που μίλησα εκείνο το βράδυ».

Μιλώντας για τον Παύλο Φύσσα ο μάρτυρας ανέφερε: «Ήταν πράος, ηρεμότατος , με την κοπέλα του ο άνθρωπος. Δεν είχε διάθεση για καβγά» .

Αν. Εισαγγελέας: Από τις δυο ομάδες, ποια συμμορφώνονταν περισσότερο, ποια θα υποχωρούσε;

Μάρτυρας: Η παρέα Φύσσα είπε «άντε πάμε για μια μπύρα», ήρθε η ομάδα ΔΙΑΣ και θεώρησα  το επεισόδιο λήξαν, μετά όμως συνέβησαν όλα...

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του και απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου ο κ. Χατζησταμάτης είπε πως λίγες μέρες πριν το χτύπημα στον Παύλο Φύσσα είχε γίνει η επίθεση στο Πέραμα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο περιστατικό στην λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι αλλά και σε αντιπαραθέσεις στη Βουλή. «Εκείνη την περίοδο οι χρυσαυγίτες ήταν οι τσαμπουκάδες της πολιτικής ζωής» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα τάγματα εφόδου αντιλαμβάνομαι ότι είναι οι ομάδες που χτυπάνε. Λειτουργούν με στρατιωτική δομή, έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση και είναι  εκπαιδευμένοι. Απ’ ότι έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι έκαναν βίαια χτυπήματα» τόνισε ο ίδιος λέγοντας πως η ενημέρωση του προέρχεται από δημοσιεύματα και από όσα έχει διαβάσει στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, όπως ανέφερε το βράδυ της δολοφονίας του μουσικού ο ίδιος δεν διαπίστωσε κάποια ιεραρχία στην συγκεκριμένη ομάδα.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας είπε ότι εκείνη την περίοδο η Χρυσή Αυγή είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά σε βάρος μεταναστών. «Αυτή την αίσθηση είχα εκείνη την περίοδο, ότι όποιος διαφωνούσε μαζί τους είχε πρόβλημα», ανέφερε.

Ο κ. Χατζησταμάτης τόνισε ότι το ποδοβολητό που έκαναν εκείνο το βράδυ οι χρυσαυγίτες γίνονταν από «βαριά παπούτσια» σκόπιμα με στόχο να τρομοκρατήσει.

Πολιτική Αγωγή: Επιβεβαιώνεται αυτό που είπατε ότι ακούγατε έναν, να είναι επικεφαλής, καθοδηγητής της επίθεσης;

Μάρτυρας: Ένας, ας πούμε, είχε πιο αρχηγική τάση. Όλοι φώναζαν.

Πολιτική Αγωγή: Συγκρατήσατε  τα χαρακτηριστικά του;

Μάρτυρας: Όχι.

Η δίκη διεκόπη με χειροκροτήματα όταν συνήγορος της πολιτικής αγωγής ζήτησε από το μάρτυρα να σχολιάσει προηγούμενη κατάθεσή του σύμφωνα με την οποία ο Γ. Ρουπακιάς σκότωσε για να ανέβει στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής. «Τι είδους οργάνωση είναι αυτή που πρέπει να σκοτώσει κανείς για να ανελιχθεί;» ρώτησε ο συνήγορος προκαλώντας τις αντιδράσεις της υπεράσπισης, τα χειροκροτήματα μερίδας του κοινού και τη διακοπή της δίκης.


«Η παρέα του Π. Φύσσα βρίσκονταν σε άμυνα»
 
«Η παρέα της Χρυσής Αυγής είχε επιθετική συμπεριφορά προς τους άλλους (σ.σ. την παρέα του Παύλου Φύσσα). Οι άλλοι ήταν οι αμυνόμενοι. Εκείνη την ημέρα δεν κατάλαβα πως ήταν πολιτική  η διαφορά. Την άλλη ημέρα το διάβασα στο διαδίκτυο». Αυτό ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο μάρτυρας Δημήτρης Χατζησταμάτης, εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, είχε αναλάβει σύμφωνα με τη δικογραφία ρόλο «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στους χρυσαυγίτες και την παρέα του Παύλου Φύσσα, με στόχο, όπως έχει καταθέσει, να ηρεμήσει τα πνεύματα μεταξύ τους.

Στην κατάθεσή του ο κ. Χατζησταμάτης εξέφρασε την άποψη ότι η Χρυσή Αυγή «εκφράζεται από ακροδεξιά άτομα και έχει φιλοναζιστικές αντιλήψεις» και απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής αναφέρθηκε στο σκηνικό που διαμορφώθηκε το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού σε σχέση με την ομάδα που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο απέναντι στον Π. Φύσσα και τν παρέα του.  

«Μου έκανε εντύπωση πως η ομάδα είχε πειθαρχία, είχε μια στρατιωτική δομή»τόνισε ο κ. Χατζησταμάτης και συμπλήρωσε πως με το στυλιάρι που κρατούσαν «θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει».

Εξετάζοντας τον συγκεκριμένο μάρτυρα οι συνήγοροι υπεράσπισης εστίασαν στο διάλογο που προηγήθηκε της επίθεσης μεταξύ της ομάδας τω χρυσαυγιτών και της παρέας του Παύλου Φύσσα.

«Δεν ξέρω από πού ξεκίνησε, δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος είχε πειράξει ποιον» είπε απαντώντας στις ερωτήσεις ο μάρτυρας σημειώνοντας πως ο φωτισμός ήταν ανεπαρκής. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε πως η αίσθηση που του είχε δημιουργηθεί ήταν πως η ομάδα που φοβόταν περισσότερο ήταν αυτή του Παύλου Φύσσα. «Θα τους έκαναν μια χαψιά» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της υπεράσπισης σχετικά με το εάν αποκόμισε την εντύπωση πως η ομάδα απέβλεπε στο να παγιδέψει ή να εγκλωβίσει  την παρέα του Παύλου Φύσσα, ο μάρτυρας είπε : «Οι τρεις μόνοι τους, όχι».

Πάντως οι συνήγοροι της υπεράσπισης ζήτησαν από το δικαστήριο να μεριμνήσει ώστε να διευκρινιστεί ο λόγος που ο συγκεκριμένος μάρτυρας, μετά τη δολοφονία,  μετακινήθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου υπηρετούσε, στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς σε βάρος του κινήθηκε πειθαρχικός έλεγχος. Μάλιστα , ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα «για να μπορεί η υπεράσπιση να αξιολογήσει την κατάθεση του μάρτυρα».

Πάντως, ο μάρτυρας, αμέσως μετά το έγκλημα, είχε καταθέσει στην υπηρεσία του αναφορά «σχετικά με τα περιστατικά της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης