Δυο ημερίδες για φυλακές και διακρίσεις λόγω HIV/AIDS

Δυο ημερίδες για φυλακές και διακρίσεις λόγω HIV/AIDS

Συμφωνίας συνεργασίας για τις φυλακές ανάμεσα στο υπ. Δικαιοσύνης και  Συνήγορο του Πολίτη

Δυο ημερίδες για φυλακές και διακρίσεις λόγω HIV/AIDS
Εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης (Γεν. Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής) και του Συνήγορου του Πολίτη θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, (9.30 π.μ.), στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Καλλιθέα) και θα  ακολουθήσει ημερίδα με θέμα: “Φυλακές, δικαιώματα, διαφάνεια και λογοδοσία - ο ρόλος των εποπτικών μηχανισμών”.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η πρόεδρος της Ειδικής επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα  Βασιλική Κατριβάνου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος
Κλείσιμο
και ο αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης, ενώ θα συμμετέχουν ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η  συμφωνία συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων για την διαμόρφωση μιας νέας σωφρονιστικής πραγματικότητας με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

«HIV/AIDS και διακρίσεις: Εντοπίζοντας το στίγμα του στίγματος»
Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016, στις 17, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4, Αθήνα), η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υ πουργείου Δικαιοσύνης και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «HIV/AIDS και διακρίσεις: Εντοπίζοντας το στίγμα του στίγματος».  

Στο επίκεντρο της ημερίδας θα τεθούν οι θεμελιώδεις αρχές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών σε σχέση με το HIV/AIDS, η διαδρομή που έχει διανύσει το δικαιϊκό μας σύστημα και η απόσταση που πρέπει να καλύψει στην κατεύθυνση της ουσιώδους τήρησης και του σεβασμού τους, ο ρόλος των κρατικών λειτουργών αλλά και του κάθε πολίτη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Καλλιόπη Θεολογίτου, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Βλαχόπουλος, ο υπεύθυνος Προάσπισης Δικαιώματων της «Θετικής Φωνής» Γιώργος Τσιακαλάκης και οι δικηγόροι Κώστας Φαρμακίδης, Ελένη Διονυσοπούλου και Βαγγέλης Μάλλιος προσεγγίζουν και αναδεικνύουν ζητήματα που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της μετάδοσης και έκθεσης στον ιό HIV, τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας, το ιατρικό απόρρητο και την αντιμετώπιση των οροθετικών κρατουμένων από το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Την ημερίδα θα ανοίξουν με χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊώαννου και ο διευθυντής του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Γιάννος Λιβανός. Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, διευθυντής Α΄ Παθολογικού Τμήματος - Μονάδας Λοιμώξεων Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» θα παρουσιάσει τις ιατρικές εξελίξεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της νόσου και τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος «AIDS Healthcare Foundation» και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης