Το ΕΣΥ αδειάζει από προσωπικό και η κυβέρνηση βάζει «μπαλώματα» με συμβασιούχους

Το ΕΣΥ αδειάζει από προσωπικό και η κυβέρνηση βάζει «μπαλώματα» με συμβασιούχους

Τα κενά ξεπερνούν τα 25.000 σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο - Με ατομικές συμβάσεις καλύπτει τα κενά η «πρώτη φορά αριστερά»

Το ΕΣΥ αδειάζει από προσωπικό και η κυβέρνηση βάζει «μπαλώματα» με συμβασιούχους
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ υπερβαίνουν τις 25.000 εκ των οποίων 6.000 αφορούν μόνιμο ιατρικό προσωπικό – μόνο το 2014 καταγράφηκαν 2.775 αποχωρήσεις εργαζομένων από το χώρο της υγείας. Σήμερα το τακτικό προσωπικό που απασχολείται σε νοσοκομεία, δομές, φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ανέρχεται σε 77.679 άτομα. Από αυτούς είναι 7.271 γιατροί ΕΣΥ, 36.333 νοσηλευτικό προσωπικό και 800 γιατροί σε Κέντρα Υγείας. Παράλληλα, τα νοσοκομεία ξεμένουν και από ειδικευόμενους, καθώς οι νέοι γιατροί επιλέγουν τα νοσοκομεία της Ευρώπης από το να ενταχθούν στο εξοντωτικό σύστημα υγείας της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία έξι χρόνια μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) έχουν φύγει για άλλες χώρες  7.340 γιατροί. 

Την ίδια στιγμή, οι εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις καλά κρατούν. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «το πολυάριθμο προσωπικό που ανακοινώνει ο Υπουργός Υγείας ότι προσλαμβάνει στο ΕΣΥ βρίσκεται "στα χαρτιά". Η προκήρυξη των 950 θέσεων της προπροηγούμενης κυβέρνησης ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί (Ιανουάριο δεσμευόταν η κυβέρνηση) και οι νέες θέσεις εργασίας από τη συγκεκριμένη προκήρυξη δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 400, αφού θα υπάρξει ανακύκλωση του υπηρετούντος προσωπικού με την αύξηση των μορίων της εμπειρίας ως προσόν διορισμού».

Κλείσιμο

«Μπαλώματα» στο προσωπικό με συμβασιούχους και «μπλοκάκια»

Σε αντίθεση με το κύμα αποχώρησης του μόνιμου προσωπικού, καταγράφεται δυνατό το κύμα των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Επικουρικοί (συμβασιούχοι), μαθητευόμενοι 5μηνίτες από τον ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι με μπλοκάκια, έχουν προστεθεί στους εργαζόμενους των εργολάβων καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» απασχολούνται μέσω των συνεργείων περίπου 450 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 150 είναι οι συμβασιούχοι γιατροί, συνολικά δηλαδή πρόκειται για το 20% των εργαζομένων.

Σε μια προσχηματική επιχείρηση απόδειξης ότι εφαρμόζει τις προεκλογικές  αριστερές δεσμεύσεις «περί απομάκρυνσης των «ληστρικών ιδιωτικών συνεργείων από τη δημόσια υγεία», το υπουργείο Υγείας αντικαθιστά τις εργολαβικές συμβάσεις στα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα μπορούν να  συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης των κτιρίων των φορέων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Στελέχη του χώρου της υγείας επισημαίνουν, ωστόσο, ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα καθώς οι σχέσεις εργασίας γίνονται ακόμη πιο ελαστικές, οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις και «μπλοκάκια» θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τον τελικό λόγο για τις προσλήψεις στους νέους εργαζόμενους της καθαριότητας και των λοιπών υποστηρικτικών λειτουργιών θα τις κάνει πλέον ο διοικητής του νοσοκομείου. 


Το… νυστέρι του Πολάκη στις ΜΕΘ

Έναν χρόνο μετά την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, το σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η εφετινή περίοδος γρίπης βρήκε εντελώς ανοχύρωτο το σύστημα υγείας, καθώς τουλάχιστον 200 κρεβάτια ΜΕΘ ήταν κλειστά λόγω της λήξης των συμβάσεων του προσωπικού της. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, 185 ασθενείς με γρίπη έχασαν τη ζωή τους, πολλοί εξ αυτών αναμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι Εντατικής, ενώ συνολικά 403 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωνε ότι τον Φεβρουάριο θα ανοίξουν 50 κλίνες ΜΕΘ με διαδικασία μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (100 γιατροί και  400 νοσηλευτές). Ωστόσο, ο Φεβρουάριος έγινε Μάρτιος κι ο Μάρτιος… Απρίλιος, με τις προκηρύξεις να σέρνονται και τις ΜΕΘ να παραμένουν κλειστές. Τη χαριστική βολή, ωστόσο, στις ΜΕΘ που δεν άνοιξαν ποτέ έδωσε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, κάνοντας… χειρουργικές παρεμβάσεις στις λίστες των υποψηφίων γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραδέχθηκε τη λαθροχειρία στον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιχειρώντας να την περιβάλλει με μανδύα ηθικής, ότι δήθεν αποκατέστησε λάθη του πίνακα κατάταξης. Ωστόσο, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι υπήρχαν λάθη στην κατάταξη της επιτροπής κρίσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Πολάκης όφειλε να αναπέμψει την εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή και να ζητήσει, αν έκρινε πως υπήρξε δόλος, διερεύνηση της υπόθεσης – όχι να υποκαθιστά επιτροπές, όργανα ή τη δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης