Μετά το «βουλευτιλίκι», η Ξουλίδου θέλει να γίνει διευθύντρια σχολείου

Μετά το «βουλευτιλίκι», η Ξουλίδου θέλει να γίνει διευθύντρια σχολείου

Αύριο οι εκλογές για τους νέους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Για την τελική επιλογή θα ακολουθήσει η συνέντευξη από τις 12 έως τις 19 Ιανουαρίου - Για την κ. Ξουλίδου είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι προοριζόταν για γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας

Μετά το «βουλευτιλίκι», η Ξουλίδου θέλει να γίνει διευθύντρια σχολείου
Κάλπες στήνονται αύριο σε όλη τη χώρα για την εκλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Οι εφορευτικές επιτροπές σε συνεργασία με τον νυν Διευθυντή Εκπαίδευσης έχουν ορίσει τον χώρο που θα γίνει η ψηφοφορία. Η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για την επιλογή των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ξεκινήσει στις 09:00 και θα ολοκληρωθεί στις 17:00.

Ανάμεσα στους υποψηφίους είναι και η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου που, ως εκπαιδευτικός, είναι υποψήφια για τη θέση Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι για την κ. Ξουλίδου είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι προοριζόταν για γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Κλείσιμο
Για την τελική επιλογή θα ακολουθήσει η συνέντευξη από τις 12 έως τις 19 Ιανουαρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας, οι υποψήφιοι καλούνται σε συνέντευξη ενώπιον του οικείου Συμβουλίου Επιλογής από την Υπηρεσία που έχει την αρμοδιότητα υποστήριξης του έργου του οικείου συμβουλίου επιλογής.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας


Κάθε ψηφοφόρος παίρνει από την εφορευτική επιτροπή το λευκό ψηφοδέλτιο, το ψηφοδέλτιο που αναγράφει τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων και αφού σημειώσει το σταυρό προτίμησης (δεξιά ή αριστερά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου που επιλέγει) τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στο φάκελο. Ο φάκελος σφραγίζεται και ρίχνεται στην ψηφοδόχο.

Κάθε ψηφοφόρος σημειώνει στο ψηφοδέλτιο μέχρι ένα σταυρό. Λαθεμένη σημείωση ή απουσία σταυρού ακυρώνει το ψηφοδέλτιο.

Η εφορευτική επιτροπή ελέγχει τα στοιχεία αυτών που ψηφίζουν, σημειώνει τα ονόματά τους στον πίνακα των εκλογέων και τους καταγράφει σε ξεχωριστή κατάσταση ψηφισάντων, όπου και υπογράφουν.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, της διαλογής των ψηφοδελτίων και της έκδοσης των αποτελεσμάτων μπορούν να είναι παρόντες στην εφορευτική επιτροπή οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή αντιπρόσωποί τους. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν επιτρέπεται να υποκαθιστούν μέλη της εφορευτικής επιτροπής κατά την ψηφοφορία ή να συμμετέχουν στη διαδικασία διαλογής των ψηφοδελτίων και, πολύ περισσότερο, της καταμέτρησης των ψήφων.

Η εφορευτική επιτροπή, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, συνεδριάζει και κάνει τη διαλογή των ψήφων ως εξής:

α. Αντιπαραβάλλει τον πίνακα των εκλογέων με τον αριθμό των ψηφισάντων, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει η προϋπόθεση της αυξημένης συμμετοχής τουλάχιστον κατά 65% των εκλογέων ώστε να προχωρήσει στον υπολογισμό των μορίων που λαμβάνουν οι υποψήφιοι με βάση τον αριθμό ψήφων που έλαβαν. Η καταμέτρηση των ψήφων όπως και η σύνταξη πρακτικών των εκλογών γίνεται είτε συμπληρώνεται το 65% των εκλογέων και υπολογίζονται τα μόρια που αφορούν στη διαδικασία της ψηφοφορίας είτε δε συμπληρώνεται το 65% των εκλογέων και δεν υπολογίζονται τα μόρια αυτά

β. Αποσφραγίζει την ψηφοδόχο, βγάζει τους φακέλους, τους αριθμεί και τους μονογράφει.

γ. Ανοίγει τους φακέλους με τα ψηφοδέλτια και μονογράφει δίπλα από το όνομα του υποψηφίου που έχει σταυρό προτίμησης.

δ. Κρίνει, αμέσως μετά το άνοιγμα κάθε φακέλου, το κύρος των ψηφοδελτίων που περιέχονται σ' αυτόν και αποφασίζει την ακύρωση ψηφοδελτίου, αν συντρέχει νόμιμος λόγος. Τα ψηφοδέλτια είναι άκυρα αν έχουν σημεία τα οποία παραβιάζουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας ή αν βρεθούν στο φάκελο περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια. Τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται ως έγκυρα.

ε. Κάνει τη διαλογή των ψηφοδελτίων, προβαίνει στην καταμέτρηση των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος και καταγράφει το αποτέλεσμά της στο πρακτικό που συντάσσει για τη διενέργεια της εκλογής.

Πρακτικά εκλογής


Η εφορευτική επιτροπή τηρεί με λεπτομέρεια πρακτικά για την εκλογή στα οποία αναφέρονται: ολόκληρη η πορεία της εκλογής, κάθε θέμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής, καθώς και οι αποφάσεις που αυτή έλαβε, οι οποίες πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας θα αποσταλούν αυθημερόν, με ηλεκτρονικό τρόπο, στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με τη φροντίδα και την ευθύνη του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής.

Η Εφορευτική Επιτροπή τηρεί με λεπτομέρεια πρακτικό στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός των μορίων που λαμβάνουν οι υποψήφιοι με βάση τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν, εφόσον υπάρχει η προϋπόθεση της αυξημένης συμμετοχής τουλάχιστον κατά 65% των εκλογέων.

Το πρακτικό παραμένει στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης μαζί με τους φακέλους και τα ψηφοδέλτια της μυστικής ψηφοφορίας. Επικυρωμένο αντίγραφο του πρακτικού θα υποβάλλεται την επόμενη ημέρα στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Ενστάσεις

Οι υποψήφιοι μπορούν κατά τη διαδικασία εκλογής να ασκήσουν ένσταση ενώπιον της οικείας εφορευτικής επιτροπής η οποία αποφασίζει άμεσα επ’ αυτής. Η εν λόγω απόφαση συμπεριλαμβάνεται στο πρακτικό εκλογής.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας δεν προβλέπεται δικαίωμα υποβολής ένστασης επ’ αυτής.

Αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ Αττικής


Η ΕΛΜΕ Αττική σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Οι Δ/ντές Εκπαίδευσης , ανεξάρτητα από το πρόσωπα, είναι μέλη του διοικητικού μηχανισμού , τα οποία υλοποιούν και είναι υποχρεωμένα να υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση. Σ´ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να προωθήσει την πολιτική της, προχωρά στη συγκρότηση του δικού της ελεγχόμενου διοικητικού μηχανισμού, ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο τρόπος επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών και η συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις κυβερνητικές προθέσεις».

Και υπογραμμίζει: «Καλεί μεν τους διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων να «επιλέξουν» με την ψήφο τους το διευθυντή εκπαίδευσης, αλλά επαναφέρουν τη συνέντευξη και μάλιστα στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, όταν θα είναι γνωστό ήδη όλο το τοπίο της μοριοδότησης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης