Σέρρες: Αρχαιοκάπηλοι είχαν... συλλογές από τις λαθρανασκαφές

Σέρρες: Αρχαιοκάπηλοι είχαν... συλλογές από τις λαθρανασκαφές

Στην κατοχή τους βρέθηκαν 13 χάλκινα νομίσματα, μια αμφικωνική χαντρική ψήφο, τέσσερα μολύβδινα αντικείμενα, ένα χάλκινο αντικείμενο με διαμπερή οπή και 128 ακόμα αρχαία αντικείμενα

Σέρρες: Αρχαιοκάπηλοι είχαν... συλλογές από τις λαθρανασκαφές
Μπροστά σε μια οργανωμένη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με δράστες δυο άνδρες από χωριό των Σερρών οι οποίοι έκαναν συστηματικές λαθρανασκαφές, βρέθηκαν μετά από πληροφορίες που έφτασαν στα χέρια τους οι αστυνομικοί του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι δυο αρχαιοκάπηλοι ηλικίας 53 και 50 χρόνων εντοπίστηκαν επί τω έργω να κάνουν λαθρανασκαφή με ανιχνευτές μετάλλων και φτυάρια σε μια σε αγροτική περιοχή της  Δράμας και αμέσως συνελήφθησαν. Μαζί τους και στα σπίτια τους είχαν συνολικά έξι ανιχνευτές μετάλλων και δυο δίσκους ανίχνευσης, αλλά και τρεις φορητούς ασύρματοι και έναν αυτοκινήτου με τους οποίους παρακολουθούσαν τις κινήσεις της Αστυνομίας ώστε να μην εντοπίζονται.

Κλείσιμο
Αυτά, όμως, δεν ήταν τίποτε μπροστά σε όσα ήρθαν στο φως όταν έγινε έρευνα στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των δραστών. Όπως διαπιστώθηκε, από τις παράνομες ανασκαφές είχαν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα πλούσια συλλογή αρχαιοτήτων, η οποία περιλάμβανε  13 χάλκινα νομίσματα, μια αμφικωνική χαντρική ψήφο, τέσσερα μολύβδινα αντικείμενα από τα οποία ένα αχλαδόσχημου σχήματος και ένα χάλκινο αντικείμενο με διαμπερή οπή. Όλα κατασχέθηκαν καθώς εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, όπως εκτίμησε αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ενώ για άλλα 128 αντικείμενα δεν έχει γίνει ακόμη εκτίμηση.



Οι δράστες είχαν ακόμη στην κατοχή τους ένα οπλοστάσιο που απαρτιζόταν από ένα πολεμικό τυφέκιο, δυο πιστόλια κρότου και ένα αερίου, μια διόπτρα, οκτώ βλήματα πολεμικού όπλου, εκατοντάδες φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και κροτίδες. Ακόμη, κατασχέθηκαν το αγροτικό φορτηγάκι του 50χρονου, ένα πλήθος βιβλίων και σημειώσεων με εικόνες και πληροφορίες για αρχαία νομίσματα και δύο συλλογές αντιγράφων αρχαίων νομισμάτων. Οι δυο συνεργοί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ο οποίος τους άσκησε δίωξη κατά περίπτωση για παραβάσεις των νόμων περί προστασίας αρχαιοτήτων, περί όπλων και περί ραδιοσταθμών και τους παρέπεμψε να απολογηθούν στον ανακριτή.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης