Διχάζονται οι αρεοπαγίτες για το πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο»

Διχάζονται οι αρεοπαγίτες για το πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο»

Το «Επικουρικό Κεφάλαιο» λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του

Διχάζονται οι αρεοπαγίτες για το πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο»
Διχάζονται οι γνώμες των αρεοπαγιτών ως προς συνταγματικότητα ή όχι του ανωτάτου ορίου (πλαφόν) των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και ως προς την αναδρομική ισχύ του.

Το περασμένο Φεβρουάριο ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης με σχετική εισήγησή του στο  Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου». Ακόμη, ο κ. Χατζηπαναγιώτης έχει υποστηρίξει ότι η επιβολή του ανώτατου πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο», δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος). Ούτε όμως προσκρούει -σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτη- και στις ευρωπαϊκές οδηγίες 72/166/ΕΟΚ και 84/5/ΕΟΚ που αφορούν στην αστική ευθύνη από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Κλείσιμο
Αντίθετα, η αρεοπαγίτης Σοφία Ντάντου στο ίδιο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου εισηγήθηκε ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου 4092/2012 είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρο 4 και 25 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ακόμη, η κυρία Ντάντου τόνισε ότι η αναδρομική ισχύς του πλαφόν, καθώς και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο «δεν αποτελούν καθ΄ αυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα». Κατά συνέπεια αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 4), στην ΕΣΔΑ και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ή όπως αλλιώς λέγεται «Επικουρικό Κεφάλαιο», το οποίο είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.

Το «Επικουρικό Κεφάλαιο» λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του. Έτσι, με το νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων. Τέλος, το Δ΄  Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει επιφυλαχθεί να εκδόσει τις σχετικές αποφάσεις του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης